Hoe zet je de perfecte espresso – KTC university

Het Italiaanse Nationale Espresso Instituut is er helder over: ‘Neem 7 gram koffie, pers er met 9 bar druk water doorheen van 88ºC en haal er in 25 seconden 25 milliliter espresso uit. Voilà: de perfecte espresso. In de praktijk blijkt dat er meer wegen naar Rome leiden. Thuisbarista’s Frans Goddijn en Jan van der Weel gingen voor KTC op onderzoek uit.

Hunker je na het lezen van het artikel naar nog meer informatie dan vindt je hier de tabel met alle metingen en bevindingen. Lees, leer en experimenteer!

 

Koffiebar Hoeveelheid gemalen koffie Gewicht koffie Tijd in seconden TDS Tonino Mondgevoel & Smaak Koffie en branding
La Boutique del Caffè Torrefazione 19,1 gram 44,3 gram 25 8 97 Licht gebrande koffie Lage tot medium body. Pittig en uitdagend. Frisse nasmaak Roma blend: 100% arabica
Trakteren 20,2 gram 33,3 gram 29 9,2 87 Medium roast Dik mondgevoel, mooie zoetheid, complexe balans tussen zoetheid en zuren Houseblend, deze bestaat altijd uit 50% Afrika, 25% Midden-Amerika, 25% Zui-Amerika
Scandinavian Embassy 18,5 gram 43,5 gram 30 8 97 Licht gebrande koffie Typerend voor deze espresso is de bloemigheid en de medium tot lichte body. Coffee Collective Espresso: 60% El Desarollo, Colombia, 40 % Kieni AA, Kenia
Caffènation 18,0 gram 36,5 gram 35 8,5 110 Zeer licht gebrande koffie Mooi mondgevoel, gehele smaakpalet wordt geagiteerd Mr. LGB Summer 2: ⅓ Costa Rica tarrazu finca zapotal, ⅔ Guatamala huehuetenago, Special reserve lot 2
Bocca 18,3 gram 39 gram 27 8,3 91 Medium roast Medium body. Fris met smaken van rood fruit. Bocca: Ethiopië Suko Quoto,,Licht tot medium gebrande koffie

NB: de genoteerde receptuur is een momentopname van de werkwijze op de dag dat wij langskwamen. Bij bonen die verser zijn kan de werkwijze anders zijn en bij bonen uit verschillende landen is er ook een andere aanpak mogelijk.

 

Lees hele artikel over de perfecte espresso in KTC17.
Verkrijgbaar bij tijdschriftspeciaalzaken in NL en BE en bij 75 Albert Heijns.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 43 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT