10 verschillende koffies op een rij

10 verschillende koffies op een rij

Verschillende koffies worden op verschillende manieren bereid, waarbij de hoeveelheid koffie, melk, schuim en bereiding ervan het eindresultaat bepaalt. Wil je voor eens en altijd het verschil leren tussen een flat white en een latte? koffieTcacao zet 10 koffies voor jou op een rij.

1. Espresso

Geroemd om zijn intense smaak zet je een espresso door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen te persen. Gemiddeld hanteren barista’s hiervoor een doorlooptijd van 25 – 28 seconden.

Wat espresso onderscheidt van gewone filterkoffie is de maalgraad (grof bij filterkoffie) en de bereiding. De hoge druk zorgt ervoor dat het water door de koffie heen sijpelt, waardoor de oliën, vetzuren en smaakstoffen worden geëxtraheerd. Dit resulteert in een geconcentreerde, volle body met een rijke cremalaag.

Een espresso wordt geserveerd in een klein kopje – niet groter dan 90 milliliter – en kan puur worden gedronken of als basis dienen voor een cortado, espresso macchiato, cappuccino, flat white, latte of latte macchiato. Een standaard espresso heeft doorgaans een volume van ongeveer 30 tot 35 milliliter.

2. Ristretto

Een ristretto is een verkorte espresso. Deze koffiesoort is uitgevonden in Italië – where else? Het woord “ristretto” betekent letterlijk “beperkt” in het Italiaans. Dit verwijst naar de beperkte hoeveelheid water die wordt gebruikt bij het zetten van deze koffie. In tegenstelling tot een gewone espresso wordt bij een ristretto de doorlooptijd ingekort, waardoor er gemiddeld 20 milliliter in het kopje belandt. Een ristretto is daarmee een geconcentreerde en intense smaakbeleving die veelal meer zuren zal bevatten. In de eerste fase van het zetproces komen namelijk zuren vrij en later pas de bitters. 

3. Americano

Een americano is een espresso aangelengd met heet water. Het wordt gemaakt door twee keer zoveel heet water toe te voegen aan een shot espresso. De americano dankt zijn naam aan de voorkeur van Amerikaanse soldaten, die nadat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa aankwamen de sterke en voor hen bittere espresso besloten aan te lengen met water. 

Een mooie laag fluweelzacht schuim kan een perfect gezette espresso bijna veranderen in een toetje. Maar hoe schuim je melk nu eigenlijk goed op?
LEES VERDER

4. Espresso macchiato

Een espresso macchiato bestaat uit een shot espresso aangevuld met een toefje melkschuim. Je bereidt een espresso macchiato door met een lepel een kleine hoeveelheid melkschuim toe te voegen aan een goed gezette espresso.

5. Lungo

Een lungo – ook wel bekend als ‘long black’ – wordt gemaakt door het water langer door de gemalen koffie te laten stromen dan bij een normale espresso. Door de doorlooptijd te verlengen, bevat de lungo ook meer volume. Eigenlijk is een lungo inmiddels ‘not done’ in de horeca. Je creëert immers een over-extractie van de koffie. Hierdoor komen er te veel bitters in de koffie en is het bijna onmogelijk de smaak in balans te houden. De Americano is een goede vervanger van de Lungo. 

6. Cortado

Een cortado is een espresso met een kleine hoeveelheid warme melk. Een cortado bevat minder melk dan een cappuccino en geen schuim. De verhouding van een cortado is meestal 1:1, wat betekent dat er een gelijk deel espresso en melk wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de espresso behouden blijft, terwijl de warme melk de scherpte verzacht..

7. Cappuccino

Onder de koffies met melk is de cappuccino bij uitstek het populairst. De totale inhoud van een cappuccino is ongeveer 150 milliliter, waarvan de verhouding een derde espresso, een derde melk en een derde melkschuim is. Je zet een cappuccino door een shot espresso (sommige koffiezaken gebruiken standaard een dubbel shot)  in een kop van maximaal 180 milliliter op te vangen en vervolgens de melk of plantaardige drank op te schuimen. De truc is om de melk ietsje langer te stretchen dan je bij een cortado, latte of flat white zou doen, zodat je iets melkschuim overhoudt. Wals de melk vervolgens goed en schenker dicht op de espresso in. Het melkschuim van een cappuccino is rond de 1 – 1,5 centimeter dik.

Zelf cappuccino maken, maar geen espressomachine in huis? Lees hier hoe je dat doet.

8. Flat white

De flat white vindt zijn oorsprong in Australië en Nieuw-Zeeland, waaide over naar het Verenigd Koninkrijk en Amerika, en is inmiddels wereldwijd op de menukaart van specialty coffee-bars te vinden. De flat white is eigenlijk een cappuccino maar dan zonder de grote hoeveelheid schuim. Er is echter geen uniforme regel voor deze koffiesoort en het zou zomaar kunnen dat je hem overal net anders krijgt; met een dubbele espresso als basis, kleiner, iets groter… het kan en mag allemaal. Deze espresso wordt aangelengd met melk die qua textuur overeenkomt met een latte, maar een iets dunnere laag microfoam (0,5 centimeter dik) bevat.  

9. Latte

Waar een cappuccino uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim bestaat, bevat een latte (caffè latte)meer melk dan koffie. Schenk voor een latte langzaam de warme melk op de espresso, zodat deze gelijkmatig vermengt. Een latte wordt geserveerd in een kop of glas van gemiddeld 200 milliliter en bevat maximaal 1 centimeter dik melkschuim.

10. Latte macchiato

Het verschil tussen een latte en een latte macchiato zit hem in de volgorde waarin je de ingrediënten toevoegt. Bij een latte wordt de melk op de espresso geschonken, terwijl je bij een latte macchiato eerst de opgeschuimde melk in het glas uitschenkt en daarna de espresso er ‘doorheen’ laat lopen. Dit creëert ook direct de befaamde drie lagen in het glas.


Ook benieuwd naar de verschillende koude soorten koffie? Lees hier de belangrijkste verschillen tussen ijskoffie en cold brew koffie

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.

Met de workshops van Cupp til je jouw (thuis)barista skills naar een hoger niveau. We gingen met de Utrechtse koffiebar in gesprek over hun workshops.

De WDT-tool wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager.