10 weetjes over gedecafeïneerde koffie

Ter ere van de lancering van de decaf-variant van de Volluto, Arpeggio en Vivalto Lungo, komt Nespresso met 10 leuke weetjes over gedecafeïneerde koffie.

Wist je dat…

1. Cafeïnevrije koffie niet bestaat?
Er blijft namelijk altijd een hele kleine hoeveelheid cafeïne aanwezig in de koffie. Deze hoeveelheid is echter zo klein dat je lichaam daar niets van merkt! Om deze reden gebruikt Nespresso altijd de term gedecafeïneerde koffie, in plaats van cafeïnevrije koffie.

2. Cafeïne razendsnel in je lichaam wordt opgenomen?
De helft van de cafeïne zit al binnen 4 minuten na het drinken van je kopje koffie in je bloed. De effecten van de cafeïne ervaar je pas een half uurtje later (Voedingscentrum, 2016).

3. Het belangrijkste effect van cafeïne een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel is?
Dit merk je doordat je je minder moe voelt en je je beter kunt concentreren. Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen.

4. Er minder cafeïne in gedecafeïneerde koffie van Nespresso zit dan in zwarte en groene thee?
Thee bevat 10 milligram cafeïne per 100 milliliter en een kopje gedecafeïneerde koffie van Nespresso slechts 2,5 milligram. Je kunt ’s avonds dus prima een kopje gedecafeïneerde koffie van Nespresso drinken voor het slapengaan.

5. Er in cacaobonen ook cafeïne zit en dus ook in chocolade?
In 100 gram pure chocolade zit 40 milligram cafeïne en in melk 20 milligram. Een stukje chocolade bevat dus veel meer cafeïne dan een kopje gedecafeïneerde koffie!

6. Er over de gehele wereld ruim 60 verschillende planten geïdenti ceerd zijn als natuurlijke bron van cafeïne?
Deze planten worden al eeuwen lang door mensen geconsumeerd als bron van energie of voor hun functionele eigenschappen.

7. Er natuurlijke en chemische methoden zijn om koffie te decafeïneren?
Nespresso maakt alleen gebruik van natuurlijke methodes, waarbij met water of CO2 cafeïne uit de koffiebonen wordt onttrokken. De andere, chemische methode, werkt sneller en is daarmee goedkoper, maar omdat deze methode minder duurzaam is en niet altijd ten goede komt aan de smaak kiest Nespresso bewust voor alleen voor de natuurlijke methodes.

8. Nespresso een decafeïneerde variant heeft gemaakt van de populaire Grands Crus Arpeggio, Volluto en Vivalto Lungo?
Deze Decaffeinato Grands Crus staan bekend als de ‘alter ego’s’ van hun naamgenoot.

9. De drie gedecafeïneerde Grands Crus zo zijn gecreëerd dat ze qua smaakprofiel identiek zijn aan hun oorspronkelijke naamgenoot, maar dat ze hiervoor wel een ander proces hebben ondergaan? Bijvoorbeeld een andere brandtijd of temperatuur om ook zonder cafeïne hetzelfde karakter, smaak- en aromaprofiel te realiseren.

10. Zodra koffie met zuurstof in aanraking komt het heel snel zijn smaak en aroma’s verliest?
Dit kan verklaren waarom gedecafeïneerde koffie vaak als minder lekker wordt ervaren. De verpakking waarin de koffie wordt bewaard blijft, door weinig gebruik, namelijk vaak te lang open. Wanneer de koffie gedronken wordt is deze zijn kwaliteit verloren. Dit is ook een van de redenen dat Nespresso koffie in capsules verpakt die lucht-, licht- en vochtdicht zijn. Hiermee blijft dus ook de smaak van een gedecafeïneerde koffie altijd goed.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!

De Italiaanse Cimbali Group staat met hun prachtige espressomachines op The Amsterdam Coffee Festival. We spraken met Sales Director Josep Feixa over de toekomst van de koffiebranche.