8x hotspots in Antwerpen
Foto: Rush Rush Coffee in Antwerpen

10x hotspots in Antwerpen

Belgen staan bekend als echte koffiedrinkers. Dat is in Antwerpen goed te merken. Al na een paar uur is het duidelijk dat een weekend niet genoeg is om alle juwelen in de Antwerpse koffiekroon te bezoeken. En dan is er ook nog een wereld aan chocolade. De volgende 10 koffie, thee en cacao hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard. 

1. Nordica 31

Toen ze twee jaar lang ging rondtrekken, bleef Lisa Haesevoets hangen in Scandinavië. Ze werd er verliefd op de keuken, vooral op zoete lekkernijen als kaneel- en kardemombroodjes. Stilaan groeide het idee van een eigen Nordic Food Bar, gespecialiseerd in Scandinavisch street food en specialty coffee. Dit idee werd werkelijkheid, want in het witte hoekpand op een zonnig pleintje geeft Lisa haar klanten een thuisgevoel. “Met een lekkere flat white of de geur van zuurdesembrood. Dat brood en alle gebak bakken we trouwens elke dag zelf in onze bakkerij beneden.”

Pure smaken staan centraal bij Nordica 31, ook wat hun koffie betreft. Zo werken zij altijd samen met Scandinavische gastbranders. De Nordica Blend van OR Coffee staat daarentegen standaard op de kaart.

Specialiteit: Smørrebrød en kaneel- en kardemombroodjes
Belegstraat 31 | nordica31.be

nordica antwerpen specialty coffee

2. Raket Antwerpen

De plantaardige koffie met melk gaat als een een raket bij de vegan koffiebar – yes, inderdaad – Raket. Op de kaart vind je naast specialty coffee van Andy Roasters plantaardige snacks, french toast en allerlei acai bowls. Dat de eigenaar Reinout fan is van Top Gun steekt hij niet onder stoelen of banken. Het interieur en logo van de nieuwe hotspot in Antwerpen is op en top (gun). Je kunt hier trouwens ook terecht voor natuurwijn, lokaal bier en in de zomer raket-ijsjes!

Specialiteit: vegan kaart
Bresstraat 10 | raket.cc

Raket Antwerpen

3. Caffenation Blue

Aan een groot complex op de Mechelsesteenweg in Antwerpen heeft Caffenation zijn vierde specialty espressobar geopend: Caffenation Blue. In de andere bars van Caffenation waren de stoelen meestal bezet en dus was de tijd rijp om een nieuwe Antwerpse hotspot te openen. De koffiebonen branden ze vanzelfsprekend zelf en ook de meeste producten op de kaart vervaardigen ze in de eigen bakkerij die zich achterin de bar bevindt. Toe aan een nieuwe Antwerpse hotspot voor deze zomer? Schuif aan op het fantastische buitenterras en geniet van verfijnd gebak dat perfect past bij je favoriete koffie.

Specialiteit: Zelfgebakken taarten en kaneelbroodjes
Mechelsesteenweg 127 | caffenation.be

hotspots in Antwerpen: caffenation blue

4. Butchers Coffee

In een oude slagerij op de hoek van de Kasteelstraat en Amerikalei, net achter het Museum van Schone Kunsten, vind je koffiebar Butchers Coffee. De twee oprichters, Dave Haesen en Paulo Guvens, leerden elkaar kennen bij Caffenation, nadat ze allebei de nodige koffie-ervaring opdeden in het buitenland. 

In deze Melbourne-stijl koffiebar in Antwerpen serveert de keuken een typisch Australische all day breakfast waarvoor gepocheerde eieren en avocado onmisbaar zijn. “De menukaart verandert maandelijks en we werken enkel met verse producten om voedselverspilling tegen te gaan.”

Specialiteit: Eggs Benedict
Kasteelstraat 57 | butcherscoffee.be

butchers coffee antwerpen

5. Andy Roasters

Als geboren en getogen Antwerpse horecaondernemers was het openen van een eigen microbranderij voor Dave Haesen (Butchers Coffee) en Kjell Maes (Moana) een logische volgende stap. In de Hobokense blikfabriek brandt Andy Roasters koffie sinds 2020 voor ongeveer vijftien afnemers binnen België. Twee jaar na de opening werd de officiële flagship store ook een feit. Het zonnige hoekpand met rode details nodigt uit om binnen te stappen. Naast rekken vol zakjes koffie, vind je op de molen standaard twee soorten espresso en drie of meer varianten voor filter.

Specialiteit: nitro tonic
Amerikalei 82 | andy-roasters.be

andy roasters antwerpen

6. Atelier147

Vanuit een passie voor gezonde voeding stortte Katleen Adriaensen zich in de wereld van thee. Na verschillende theeconcepten te hebben gelanceerd, opende ze in 2019 Atelier147. In deze knusse winkel in de wijk Borgerhout wordt elke thee zorgvuldig geselecteerd. Bovendien kun je bij Atelier147 terecht voor workshops, theeproeverijen, high tea’s, plantenworkshops en yoga!

Specialiteit: gezonde voeding
Stenenburg 147 | atelier147.be

atelier147 antwerpen

7. Rush Rush Cafe

Bij koffiebar en -branderij Rush Rush stap je niet binnen voor een snel bezoek. Van de koffie tot de lunchkaart, de uitstraling van de bar tot de verpakkingen; alles nodigt uit om te ‘blijven plakken’. Eigenaren Simon Derutter en Nanigui Patel, die elkaar ontmoetten op een koffiefestival, hadden direct een heel duidelijke visie. “We wilden niet de zoveelste koffiebar zijn”, zegt Simon, die de techniek miste bij andere koffiebranderijen. “Er is veel concurrentie in de stad, maar een overaanbod van blends. Wij focussen op speciallekes.”

Specialiteit: natural anaerobe koffies, bijvoorbeeld die uit El Salvador met tonen van abrikoos en kruidnagel.
Lange Altaarstraat 29 | rushrush.be

rush rush cafe

8. Kornél

Van journalisten, studenten en leerkrachten tot theatermakers, illustratoren en kunstenaars: het publiek van het ‘coworking atelier’ in Kornél beoefent een scala van beroepen. Naast een atelier, biedt deze kunstzinnige hotspot in Antwerpen een koffiebar waar ze ook goede koffie, ontbijt en lunch serveren. Eigenares Liesje Foblets: “Je hebt per persoon veel ruimte en kan zoveel rommel meenemen als je wilt! Hier is het lekker werken met een goede kop koffie of thee en een stukje originechocolade bij de hand.”

Specialiteit: kraakverse canelés
Sint-Lambertusstraat 1| kornel.be

kornel antwerpen

9. Black & Yellow coffeebar

Cool en simpel. Dat is Black & Yellow, een koffiebar in Antwerpen mét expertise, maar zónder arsenaal koffiemolens, siropen of small, medium en large maten. Wel heeft Black & Yellow heel goede koffie. Eigenaresse Joke de Coninck: “Ik kon niet wachten om het vintage behang van de muren te trekken. Nu steekt de witte tegelwand met donkere voegen mooi af bij de nieuwe grijze vloer. Helemaal cool en edgy!”

Specialiteit: black lemonade
Nassaustraat 7 | blackandyellowcoffee.com

black & yellow antwerpen

10. Cuperus

Koffiebar, theezaak winkel en koffieschool, omdat er over goede koffie nog zoveel te ontdekken is. In een drie verdiepingen tellend pand aan de Sint-Katelijnevest in Antwerpen huist de oudste koffiebar van de stad: Cuperus, Est.1823. Hiervind je oude dametjes nippend aan hun koffie naast hippe studenten. Tegenover de bar kun je in de winkel van Cuperus de koffie en thee, maar ook koekjes en chocolade voor thuis kopen.

Specialiteit: hojicha thee uit Japan
Sint-Katelijnevest 51 | cuperuskoffie.be

cuperus antwerpen

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.