Taru haarlem
Foto Aukje van Rossum

10x nieuwe koffie hotspots

Als koffieliefhebber in Nederland en België is een goede cappuccino of espresso altijd dichtbij, want geregeld opent een nieuwe koffiezaak haar deuren. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen. Dit zijn de 10 nieuwe (koffie) hotspots om eens voor om te rijden, fietsen of lopen.

1. DuckRabbit Coffee Brewers in Den Haag

Alleen de naam van deze frisse koffiezaak maakt al nieuwsgierig. ‘Duckrabbit’ is een bekende optische illusie – onder andere getekend door Escher – waar eigenaar Wesley Piket fan van is. Een eigen interpretatie van dit dubbeldier prijkt nu als blikvanger groot op het raam. De specialty coffees met bonen van Europese micro-branderijen (zoals Rose Coffee Roasters uit Zürich en Cloud Picker Coffee Roasters uit Dublin) en de Turkse cake en broodjes zijn gelukkig geen illusie.

Specialiteit: filterkoffie, cold brew en matcha latte’s
Molenstraat 63, Den Haag | @duckrabbitcoffeebrewers

DuckRabbit koffiezaak

2. Taru Coffee Studio in Haarlem

Bij Taru weet men dat koffie en cocktails heel goed samen gaan. Vandaar dat je er overdag terecht kunt voor goede slow coffee van de Deense brander Prolog Coffee en vanaf borreltijd voor cocktails. De zaak is strak ingericht en zou ook zomaar in Japan of Scandinavië gevestigd kunnen zijn. Dat is overigens geen toeval. ‘Taru’ betekent vat in het Japans en mythe in het Fins. Beide culturen zijn verbonden met het concept, met als gemeenschappelijke deler; hoge kwaliteit in eenvoud. 

Specialiteit: de ‘frozen reserve coffees’
Koningstraat 58, Haarlem | @taru.coffeestudio

Taru Haarlem

3. Schot Coffee Roasters in Rotterdam

Grote kans dat je al eens koffie van Schot Coffee Roasters hebt gedronken ergens in 010. De koffie van deze Rotterdamse branderij (opgericht in 2010) wordt in veel koffiezaken geschonken. Dat Schot in 2022 een eigen zaak in de creatieve hub de Huidenclub opende, is dan ook een schot in de roos. In een industriële, rauwe omgeving drink je iedere maand een special edition, onder andere gezet met de V60. En valt de koffie in de smaak? Dan neem je meteen een zak met deze koffiebonen van Schot mee naar huis. 

Specialiteit: maandelijks een special edition coffee
Pelgrimsstraat 5c, Rotterdam | @schotcoffeeroasters

Schot Rotterdam

4. Barkboy in Brussel

De nieuwe hotspot Barkboy ligt midden in Brussel. De kleine koffiezaak valt vooral op met hun koffie in blik. Deze iced coffees worden ter plekke door de barista’s bereid en in de (to-go) blikken gegoten. Liever een espresso of filterkoffie? Barkboy serveert single origin koffie, zoals La Pastora uit Colombia en Bombe Natural uit Ethiopië, van de Brusselse branderij Parlor Coffee Roasters. En voor wie echt geen genoeg van koffie krijgt, verkoopt Barkboy coffee-dyed T-shirts. Inderdaad, gemaakt van hun eigen koffieresidu. 

Specialiteit: iced coffee in blik
Onderrichtstraat 20, Brussel | @barkboy.be

Barkboy Brussel

5. Petit by Sam in Den Haag

Allereerst is Petit by Sam een charmante bakkerij en patisserie waar je de lekkerste vegan en glutenvrije taartjes koopt. Maar bij taart hoort natuurlijk ook koffie. Goede koffie, welteverstaan. De specialty coffee van het Amsterdamse white label coffee en de Haagse Roast Factory matcht perfect bij de zoete kunstwerkjes. Petit by Sam heeft ook een vestiging in Amsterdam en er zullen vast nog wat Petit-vestigingen volgen. 

Specialiteit: vegan en glutenvrije cakes
Prins Hendrikstraat 106, Den Haag | @petitbysam

Petit by sam

6. Priesthood Coffee in Amsterdam

Koffie met een missie: bij Priesthood Coffee, tegenover het Centraal  Station, wordt specialty coffee ingezet als bindmiddel. Als onderdeel van de NGO Youth With A Mission (YWAM) Amsterdam probeert de christelijke koffiezaak een plek van rust en bezinning te bieden in de drukke hoofdstad. Voor deze unieke koffiezaak is de binding met Amsterdam erg belangrijk en dus wordt alles lokaal ingekocht. Zo komt de koffie van Uncommon, Friedhats en Rum Baba, thee van By Trinitea en taartjes van Brittons Bakery & Cakery: allemaal stadgenoten. 

Specialiteit: koffie in combinatie met een mooi gesprek
Prins Hendrikkade 51, Amsterdam | @priesthood.coffee

Priesthood

7. Billy’s Coffee in Nijmegen

Een vintage huiskamer met een rauw randje: zo laat Billy’s Coffee, gevestigd in een licht en gezellig hoekpand in Nijmegen, zich het best omschrijven. Wat startte met RockaCoffee, een mobiele koffiebar voor op festivals, mondde in 2022 uit in een plek waar vriendinnen Alissa en Merel al hun creatieve ideeën kwijt konden. Denk: vintage, een stoere bar met Bejmat-tegels, een zwart-wit geblokte tegelvloer en natuurlijk specialty koffies van de hoogste kwaliteit. Met een wekelijkse wisseling van koffies én branders (Blommers, Friedhats, Single Estate en Andy Roasters) hopen de eigenaresses zowel de toevallige voorbijganger als de echte koffieliefhebber van de perfecte koffie te voorzien.

Specialiteit: koffie in huiskamersfeer; doe alsof je thuis bent
Daalseweg 31, Nijmegen | @billys_specialtycoffee

Billy's Nijmegen

8. Jacques in Utrecht

In het knusse Utrecht valt de lichte en minimalistische koffiezaak Jacques zeker op. Alsof je een korte koffie-stop maakt in Stockholm. Kort, omdat je bij Jacques niet kunt zitten. Dat is helemaal niet erg, want deze koffiezaak is middenin het centrum gevestigd. Lekker struinen met een espresso, filterkoffie of een cortado in de hand. En grote kans dat je met een kaneelbroodje of cruffin in de andere hand de deur uitloopt. 

Specialiteit: koffie-to-go met een cruffin
Choorstraat 33, Utrecht | @jacquescoffee.nl

Jacques Utrecht

9. Maeva in Haarlem

De naam Maeva is Tahitiaans voor ‘welkom’. En dat is dan ook precies hoe je je voelt bij binnenkomst in deze nieuwe Haarlemse koffieparel. Het warme interieur, de rustgevende muziek van de platenspeler en een eye-catcher van een bar in de kleuren van een azuurblauwe zee. Alles klopt. Net als de koffie, die overigens continu varieert. Op de eerste molen zitten standaard koffiebonen van Normo, de boon op de tweede molen wisselt elke maand. En voor de échte lief­hebber is er ook nog een derde single dose-maler én een schatkist vol met verschillende specialty coffees. Speciaal voor iedereen die zich graag laat verrassen.

Specialiteit: een ruime keuze aan specialty coffees, waardoor je nooit dezelfde koffie hoeft te drinken.
Raamvest 5, Haarlem | @maeva.haarlem

Maeva Haarlem

10. Caffenation in Antwerpen

In 2023 opende Caffenation zijn vierde specialty espressobar: Caffenation Blue die authentiek aanvoelt door de natuurlijke kleuraccenten en ruwe betonstructuren. Wat echt opvalt in de zaak zijn alle technologische snufjes om een goede koffie te maken. Dankzij de technologie gaan alle barista’s de koffies op dezelfde manier bereiden. Zo heeft Caffenation Blue een slimme tapkraan uit Australië om twee smaken filterkoffie op een aantrekkelijke manier te schenken, een Europese primeur. De koffiebonen worden door Caffenation zelf gebrand, in hun branderij op het PAKT-terrein. De schappen aan de muur staan vol met kleurrijke koffiezakjes, waarop een infokaartje geniet is met een uitgebreide uitleg van de inhoud.

Specialiteit: koffie bereid met nieuwe technologieën.
Mechelsesteenweg 127, Antwerpen | @caffenation_coffee

Caffenation Antwerpen


Dit is slechts een greep uit alle koffie hotspots in Nederland en België. Wil je op de hoogste blijven van de nieuwste koffiezaken? Volg koffieTcacao op Instagram en Facebook of abonneer je op koffieTcacao magazine.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Hoe kun je steeds beter je smaakpapillen ontwikkelen en de smaken van koffie en thee herkennen en beschrijven? We geven 10 tips.

Pu'er thee is een karakteristieke theesoort waarbij geldt: hoe ouder de thee, hoe beter de kwaliteit. Ontdek hoe deze post-gefermenteerde thee gemaakt wordt.

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte.