kefir en kombucha

3x kefir & kombucha recepten

Het is hip, het is gezond en het is gemakkelijk thuis te doen: fermenteren. Het boek Kefir & Kombucha helpt je op weg in de wereld van gefermenteerde dranken: kefir en kombucha, maar ook gingerale, appelcider en de wat minder bekende jun, mede, lassi en amazake. Sebastian Landaeus en Nina Lausecker, die sinds 2015 biologische kombucha maken, kropen in de pen voor 40 dorstlessende zomerdrankrecepten. Hier alvast 3 lekkere recepten om uit te proberen.

Libanese kefir

INGREDIËNTEN

  • 1 l mineraal- of kraanwater 
  • 1 el rozenblaadjes
  • 1 el groene anijs (o.a. natuurvoedingswinkel)
  • 40 gr lichtbruine biologische suiker
  • 20 gr fruit-kefirkorrels

BEREIDING

  • Verhit het water, maar zorg dat het niet kookt. Neem de pan van het vuur en laat de rozenblaadjes en groene anijs in het water trekken.
  • Meng de lichtbruine suiker erdoor als het water nog warm is en laat het vocht helemaal afkoelen.
  • Voeg de fruit-kefirkorrels toe en laat de drank fermenteren*.
  • Schenk de kefir door een zeef in de fles en bewaar de korrels voor de volgende keer. Voor meer bruis laat je de drank een tweede keer fermenteren in een beugelfles.
  • Zet de fles 24 uur in de koelkast voor je hem uitschenkt.

DRINKMOMENT
De combinatie van rozenblaadjes en groene anijs is typisch voor de Libanese keuken. Een heerlijk drankje tijdens een warme zomeravond!

 

Kombucha met groene koffie, kardemom en gember

voor 750 ml
INGREDIËNTEN

  • 10 groene koffiebonen 
  • 3 kardemomzaden 
  • 1 stukje gemberwortel 
  • 700 ml kombucha

BEREIDING

  • Maal de groene koffiebonen fijn in een molen, vijzel of blender, plet de kardemomzaden en schil het stukje gemberwortel.
  • Doe alle ingredië nten in de fles kombucha en sluit hem luchtdicht af.
  • Laat de drank 48 uur trekken op kamertemperatuur en zet hem daarna in de koelkast. Schenk hem goed koel.

TIP
Kardemom en gember zijn goed voor de spijsvertering. Groene koffie bevat chlorogeenzuren, die verdwijnen tijdens het branden, en krachtige antioxidanten die de bloedsuikerspiegel verlagen.

 

Kombucha met abrikoos en verbana 

voor 750 ml

  • 600 ml kombucha
  • 150 ml abrikozensap
  • 7 blaadjes verbena

BEREIDING

  • Meng de kombucha met het abrikozensap en voeg de blaadjes verbena toe.
  • Laat alles twee dagen trekken, zorg dat af en toe wat koolzuurgas kan ontsnappen.
  • Zet de drank 24 uur in de koelkast.
  • Koel serveren, zeef eventueel de blaadjes eruit.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is