Het is hip, het is gezond en het is gemakkelijk thuis te doen: fermenteren. Het boek Kefir & Kombucha helpt je op weg in de wereld van gefermenteerde dranken: kefir en kombucha, maar ook gingerale, appelcider en de wat minder bekende jun, mede, lassi en amazake. Sebastian Landaeus en Nina Lausecker, die sinds 2015 biologische kombucha maken, kropen in de pen voor 40 dorstlessende zomerdrankrecepten. Hier alvast 3 lekkere recepten om uit te proberen.
Libanese kefir
INGREDIËNTEN
- 1 l mineraal- of kraanwater
- 1 el rozenblaadjes
- 1 el groene anijs (o.a. natuurvoedingswinkel)
- 40 gr lichtbruine biologische suiker
- 20 gr fruit-kefirkorrels
BEREIDING
- Verhit het water, maar zorg dat het niet kookt. Neem de pan van het vuur en laat de rozenblaadjes en groene anijs in het water trekken.
- Meng de lichtbruine suiker erdoor als het water nog warm is en laat het vocht helemaal afkoelen.
- Voeg de fruit-kefirkorrels toe en laat de drank fermenteren*.
- Schenk de kefir door een zeef in de fles en bewaar de korrels voor de volgende keer. Voor meer bruis laat je de drank een tweede keer fermenteren in een beugelfles.
- Zet de fles 24 uur in de koelkast voor je hem uitschenkt.
DRINKMOMENT
De combinatie van rozenblaadjes en groene anijs is typisch voor de Libanese keuken. Een heerlijk drankje tijdens een warme zomeravond!
Kombucha met groene koffie, kardemom en gember
voor 750 ml
INGREDIËNTEN
- 10 groene koffiebonen
- 3 kardemomzaden
- 1 stukje gemberwortel
- 700 ml kombucha
BEREIDING
- Maal de groene koffiebonen fijn in een molen, vijzel of blender, plet de kardemomzaden en schil het stukje gemberwortel.
- Doe alle ingredië nten in de fles kombucha en sluit hem luchtdicht af.
- Laat de drank 48 uur trekken op kamertemperatuur en zet hem daarna in de koelkast. Schenk hem goed koel.
TIP
Kardemom en gember zijn goed voor de spijsvertering. Groene koffie bevat chlorogeenzuren, die verdwijnen tijdens het branden, en krachtige antioxidanten die de bloedsuikerspiegel verlagen.
Kombucha met abrikoos en verbana
voor 750 ml
- 600 ml kombucha
- 150 mlabrikozensap
- 7 blaadjes verbena
BEREIDING
- Meng de kombucha met het abrikozensap en voeg de blaadjes verbena toe.
- Laat alles twee dagen trekken, zorg dat af en toe wat koolzuurgas kan ontsnappen.
- Zet de drank 24 uur in de koelkast.
- Koel serveren, zeef eventueel de blaadjes eruit.