fotografie Ingrid Hofstra
fotografie Ingrid Hofstra

5x nieuwe koffie-hotspots Amsterdam

Dat de amsterdamse koffiecultuur booming is, blijkt niet alleen uit het succes van the amsterdam coffee festival dat begin deze maand maar liefst 12.000 bezoekers trok, maar ook uit het groeiende aantal koffiezaken. Coffee sometime, fuku, public space, 4850 en newwerktheater zijn vijf nieuwe zaken, waar je met een gerust hart jouw volgende koffiedate kunt plannen.

Coffee Sometime

Scandinavische eenvoud gecombineerd met Belgische designvondsten maakt Coffee Sometime een stijlvolle favoriet in Oud-West. De Russische eigenaresse Yulia Nitina werkte jarenlang in de IT, maar sinds een jaar staat haar leven volledig in het teken van specialty coffee. 2009 World Barista Champion Gwylim Davies werd ingevlogen voor een persoonlijke baristatraining en sinds september brengt Yulia haar nieuwe skills dagelijks in praktijk in de eigen espressobar aan de Eerste Constantijn Huygensstraat. Ze wordt hierin bijgestaan door barista’s met internationale ervaring, zoals Viola Ludemann en Tony Dijkstra. Partner Oleg Kondaurov, eigenaar van koffiebranderij Coffee Owl in Moskou, brandt de koffie. Minstens twee keer per maand komt Oleg naar Amsterdam, waarna hij bij Spot On Coffee Roasters in Noord de koffiebonen voor Coffee Sometime brandt. Yulia’s nieuwe zaak is een minimalistische plek, die zowel het hart van de coffeegeek, als de Instagram-influencer sneller doet kloppen.
Koffie: Coffee Sometime, gebrand door Oleg Kondaurov
Adres: Eerste Constantijn Huygensstraat 6 3
Website: coffeesometime.nl

FUKU

Fuku

Achter de driegroeps La Marzocco Mistral bij Fuku heet voormalig baristakampioen Lex Wenneker je welkom. Aan de Bos en Lommerweg opende hij in september samen met compagnon Dylan Sedgwick zijn nieuwe espressobar. Nadat Wenneker in juni met een tweede plek hoge ogen gooide op het World Barista Championship, vonden de mannen het hoog tijd om weer terug onder mensen te komen. “We kregen geen live feedback meer op onze koffie, we wilden een plek waar mensen zien wat we doen.”
Fuku – Japans voor geluk – is behalve een koffiebar vol jaren ‘50 Friso Kramer meubilair een etalage van de eigen branderij Friedhats. Op de twee molens vind je dan ook wisselende seizoenkoffies van Friedhats, die je in de befaamde apothekerspotten ook mee naar huis kunt nemen. Fuku schenkt naast koffie en thee, ook een kleine selectie speciaalbieren en wijnen. Je kunt er dus zonder moeite een hele middag én avond vertoeven.
Koffie: uit eigen branderij Friedhats
Adres: Bos en Lommerweg 136 HS
Website: friedhats.com

 


Lees ook 5 vragen aan Lex Wenneker


Public Space

In Amsterdam-Noord, vijf minuten met de pont verwijderd van het Centraal Station, openden David Gillies, Jacco Verburg en Menno de Geest op de begane grond van een moderne woontoren, koffiebar en restaurant Public Space. Strakke, grijze betonnen muren, een Deens-design-meets-vintage interieur en de mooiste coffee gear typeren deze zaak, waar wordt gewerkt met koffies van internationale koffiebranders zoals Talor & Jorgen en Square Mile Coffee Roasters. Op de internationaal getinte kaart vind je naast Aziatische gerechten zoals gado gado-salade en papaya salade, ook American pancakes en gevulde pitabroodjes. Een overtocht naar Noord is Public Space zeker waard!
Koffie: Wisselende koffies van onder andere Friedhats, Talor & Jorgen, Gardelli, Square Mile Coffee
Adres: Bercylaan 301
Website: publicspace.amsterdam

4850
Amsterdam is in de ban van Scandinavisch interieur, zo blijkt, want ook nieuwe zaak 4850 laat zich kenmerken door meubelstukken van Deense en Zweedse ontwerpers. Dat is in dit geval echter niet verrassend, want het restaurant in Amsterdam-Oost is het geesteskind van de Zweedse Daniel Schein. Schein deed barista-ervaring op bij onder andere Rikard Andersson’s Scandinavian Embassy en werkte een jaar als sommelier bij Belgisch sterrenrestaurant In de Wulf. De combinatie koffie en wijn besloot hij te combineren in het nieuwe 4850, winnaar van Best Coffee Concept tijdens Entree Awards 2018. De huiskoffie komt van  LaCabra Coffee en daarnaast wisselen internationale branders, zoals het Zweedse Koppi en het Deense April op de koffiemolen. Naast een perfect gezette koffie, kun je ook rekenen op zorgvuldig geselecteerde wijnen en een culinair setmenu, te bestellen in een drie-, vier- of vijfgangendiner. Voor de laatste betaal je, hoe kan het ook anders, precies… 48,50!
Koffie: Wisselende koffies van onder andere LaCabra Coffee, Koppi en April
Adres: Camperstraat 48-50
Website: 4850.nl

 

NewWerktheater
Een koffiezaak dekt de lading van het NewWerktheater, dat ook een fotostudio, winkel, werkruimte, restaurant en theater is, misschien niet. Maar op goede koffie kun je hier zeker rekenen! De geserveerde koffie komt van de Berlijnse koffiebranderij Bonanza Coffee, die ook het personeel van NewWerktheater de kneepjes van het vak bijbracht.
Het oude theater waarin NewWerktheater is gevestigd, werd door de creatieve studio …,staat, een collectief van 25 creatieve designers, schrijvers, architecten en beeldende kunstenaars, omgetoverd tot multifunctionele plek. Zo kun je er nu ook elke dag terecht voor ontbijt en lunch en op donderdag en vrijdag kun je tot de late uurtjes dineren. Geserveerd worden gerechten met, zover het mogelijk is, lokale en zelfgemaakte producten. Op het menu staat ook een indrukwekkende collectie Japanse whisky’s en het Berlijnse NAOM bier. Het proberen waard!   
Koffie: Bonanza Coffee
Adres: Oostenburgergracht 75
Website: newwerktheater.com

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.

Met de workshops van Cupp til je jouw (thuis)barista skills naar een hoger niveau. We gingen met de Utrechtse koffiebar in gesprek over hun workshops.

De WDT-tool wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager.