Yirgacheffe koffieregio
Yirgacheffe | Illustratie Maren Bruin

Een rondje langs 5 verschillende koffieregio’s wereldwijd

Wereldwijd zijn er verschillende koffieregio’s waar jouw dagelijkse cafeïneshot vandaan komt. Zo proef je duidelijk verschil tussen koffie uit Brazilië en Ethiopië. En zelfs binnen één land kan het smaakprofiel verschillen. Dat heeft te maken met de omgeving waar de koffieplanten groeien. Een duik in 5 verschillende koffieregio’s. 

De kenmerken van koffieregio’s

Een koffieregio (of een origine) is een geografisch gebied waar koffie wordt verbouwd. Deze regio’s hebben de ideale omstandigheden voor het telen van koffie. Zo is het weer, de hoogte boven zeeniveau, de flora en fauna en de bodemgesteldheid bepalend voor de unieke smaakprofielen van specialty coffee uit de verschillende koffieregio’s.

koffieregio's1: Koffieregio Sul de Minas in Brazilië

In het hart van de koffiegordel van Brazilië verbindt Sul de Minas alle koffieregio’s van het land. De regio is de belangrijkste producent van arabica in de Zuid-Amerikaanse parel. 

Locatie: Sul de Minas ligt in het zuiden van de staat Minas Gerais, in het zuidoosten van Brazilië. De traditie en expertise van de regio worden versterkt door generaties families die zich toeleggen op koffieproductie.
Landschap: bekend om zijn natuurlijke schoonheid, prachtige landschappen en hoogtes van 1.200 meter of meer, heeft Sul de Minas de bijnaam ‘Zee van Bergen’ verdiend. De regio produceert koffie die de diversiteit en pracht van de regio weerspiegelt.
Klimaat: met vruchtbare grond en milde temperaturen heeft Sul de Minas de ideale omstandigheden voor koffieteelt.
Variëteiten: in de regio worden er talloze variëteiten geteeld in de bergen. De meest voorkomende variëteiten zijn mundo novo en catuaí.
Smaakprofiel: veel voorkomende aroma’s zijn amandelen, hazelnoten, citrus, geurige bloemen, chocolade, pruimen, karamel: alles met een medium body.

 

koffieregio's2: Koffieregio Yirgacheffe in Ethiopië 

Als geboorteland van koffie zijn er in Ethiopië talloze koffieregio’s te vinden. Zoals Yirgacheffe in het zuiden van het land. Deze regio staat bekend om zijn hoge kwaliteit koffie. 

Locatie: met anderhalf miljoen mensen in een gebied ter grootte van Limburg is het één van de dichtstbevolkte regio’s van het land. In feite is Yirgacheffe een ‘kebele’, een subregio, van Gedeo. De grootste stad is Dilla waar menig koffie-inkoper bivakkeert voordat hij of zij de bergen van Yirgacheffe trotseert.
Landschap: Ethiopië ligt ten opzichte van buurlanden al hoger, maar Gedeo doet daar een schepje bovenop. Het laagste punt is 1.200 meter en het hoogste punt tikt 3.200 meter aan. Gedeo ligt tegen de oostelijke kant van de Grote Riftvallei en de bergen zijn volledig bedekt met een scala aan bomen.
Klimaat: subtropisch en vochtig, met temperaturen tussen de 12 en 25°C.
Variëteiten: doorgaans vind je de kurume, wolisho en dega variëteiten in Gedeo. Veel koffieplanten worden onder de noemer ‘local landraces’ geplaatst, simpelweg omdat de hoeveelheid variëteiten te omvangrijk is. 
Smaakprofiel: de doorsnee gewassen gedeo koffie is floraal en complex. In de kop proef je citrus, citroen, bergamot, perzik en jasmijn.

Koffieregio's3: Koffieregio Oaxaca in Mexico 

Dankzij het unieke microklimaat, de voedselrijke bodem en de lange geschiedenis van de koffieproductie is koffie een van de waardevolste producten van de enorme Mexicaanse regio Oaxaca. 

Locatie: Oaxaca ligt in het zuidwesten van Mexico. Het is een van de rijkste regio’s van het land als het gaat om biodiversiteit, klimaat en geografie. Je vindt er bergachtige gebieden, mooie stranden en een prachtige koloniale stad. 
Landschap: de grond in Oaxaca is rijk aan mineralen en ondersteunt de plantengroei. Deze regio van het land is minimaal geïndustrialiseerd. Inheemse gemeenschappen hebben geprobeerd hun gewoonten en land zoveel mogelijk te behouden. Koffie wordt hier verbouwd vanaf 500 meter tot 2.000 meter boven zeeniveau.
Klimaat: dankzij de bergachtige gebieden is het er in de winter koud met temperaturen onder het vriespunt. Aan de kust is het echter altijd aangenaam warm en in de vlakkere Oaxaca-vallei variëren temperaturen van gemiddeld 18-25°C in de winter tot 34-35°C in de zomer.
Variëteiten: Oaxaca beschermt heirloomvariëteiten zoals typica en bourbon, die hier vaker voorkomen dan in andere staten. Andere variëteiten zijn pluma hidalgo, caturra, catimor, maragogype, mundo novo, gesha, sarchimor en oro azteca.
Smaakprofiel: de smaak van koffie uit Oaxaca is sterk afhankelijk van welk deel van de regio. Hoe hoger, hoe complexer de smaak. Koffie uit de kustgebieden is zachter, zoeter en heeft een body met tonen van cacaonibs, noten en sinaasappel. De koffies uit de koudere streken zijn wat zuurder en neigen meer naar rood fruit en bessen, met hints van kruiden. In de hoger gelegen gebieden vind je citrusachtige, complexe koffiesoorten met tonen van steenfruit, bessen en chocolade.

In het koffieTcacao magazine leer je (meer) over specialty coffee en wordt elk kwartaal een nieuwe koffieregio’s uitgelicht. Voor slechts €29,95 per jaar word je al abonnee.  

Word lid

Koffieregio's4: Koffieregio Karnataka in India 

De laatste jaren komt de koffieproductie in India tot bloei, waarbij de regio Karnataka goed is voor meer dan 70%  van de Indiase koffieproductie.

Locatie: Karnataka ligt in het zuidwesten van India en wordt gekenmerkt door zijn weelderige heuvels. Naast weidse koffieplantages zijn er ook jackfruit- en zilvereikenbomen, peperplantages, sinaasappelboomgaarden en gierstboerderijen te vinden.
Landschap: koffie groeit goed in deze beboste heuvels, waar de bodem op natuurlijke wijze wordt bemest dankzij de inheemse flora en fauna. Op het domein leven meer dan tweehonderd diersoorten, die een micro-klimaat op zich creëren. Het gewas wordt geteeld op hellingen, in de schaduw van andere planten zoals kardemom, arecanoot, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper, die de koffie zijn unieke smaak geven.
Klimaat: de ligging van de heuvels, het weelderige groen en de milde temperaturen (tussen 23-28°C) zijn ideaal voor de teelt van arabicakoffie, die het in koudere klimaten niet goed zou doen. Bovendien hebben deze bonen regenval van ongeveer anderhalf tot twee meter per jaar nodig, met een droogteperiode van twee tot drie maanden. De Zuid-Indiase heuvels vormen de perfecte ruimte.
Variëteiten: de belangrijkste variëteiten die hier worden geteeld zijn S-795, catimor en sarchimor.
Smaakprofiel: koffie uit de Baba Budangiri-heuvels in Karnataka heeft een milde zuurgraad, een goede body en tonen van kruiden, chocolade, gedroogd zoet fruit en citrus.

Rutsiro5: Koffieregio Rutsiro in Rwanda 

‘Het land van duizend heuvels’ heeft veel uitstekende koffieproducerende regio’s. Rwanda is verdeeld in vijf provincies, waarvan Rutsiro de meest westelijke is. 

Locatie: het westelijke district Rutsiro staat bekend om zijn ideale klimaat voor het cultiveren van koffie van hoge kwaliteit. Stel je een opeenvolging van heuvels voor, begrensd door het helderblauwe Kivumeer. 
Landschap: Gelegen langs het Kivumeer en in de buurt van verschillende vulkanen, bevinden boerderijen zich op vulkanische en zanderige bodems die ideale voeding bieden voor koffiebonen. Het landschap is hooggelegen en heuvelachtig en loopt langs de Congo Nile Trail.
Klimaat: de regio is gelegen aan de oever van het Kivumeer in de buurt van de nationale vulkaanparken van Rwanda. Overdag zorgt de zon voor warmte en het meer tempert de hitte. Dit houdt elkaar mooi in evenwicht, waardoor koffiebessen zich kunnen ontwikkelen en uitgroeien tot de juiste rijpheid.
Variëteiten: BM139, Bourbon, Jackson en RAB C15 zijn de belangrijkste variëteiten.
Smaakprofiel: koffie die in Rutsiro wordt verbouwd, staat bekend om zijn aroma’s van chocolade, noten en jasmijn, met smaken van citrus, rood en geel fruit. De zuurgraad is levendig, de body zacht en rond.

 


Nieuwsgierig naar meer? Lees alles over de rijke geschiedenis van Vietnamese koffie.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Hoe kun je steeds beter je smaakpapillen ontwikkelen en de smaken van koffie en thee herkennen en beschrijven? We geven 10 tips.

Pu'er thee is een karakteristieke theesoort waarbij geldt: hoe ouder de thee, hoe beter de kwaliteit. Ontdek hoe deze post-gefermenteerde thee gemaakt wordt.

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte.