Kaspar Tammjarv

5 vragen aan Kaspar Tammjärv

Hoe word je nederlands beste melkkunstenaar, maar bovenal: wat doe je om ook de beste van de wereld te worden? wij vroegen het aan nederlands latte art kampioen kaspar tammjärv die volgende week meedingt naar de wereldtitel op het world latte art championship in berlijn.

Begin maart wist Kaspar Tammjärv op The Amsterdam Coffee Festival de eerste plek op het Dutch Latte Art Championship te verzilveren. Het was zijn allereerste nationale optreden ooit. Tweeënhalf jaar geleden kwam de van oorsprong Estlandse barista naar Nederland. “De koffiecultuur in Estland is nog niet zo groot als hier. Ik kwam naar Nederland om mijn SCA-certificaten te halen.” Afgelopen maart voegde Kaspar daar ook zijn eerste en succesvolle SCA-wedstrijd aan toe. “Ik kon én kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Ik was euforisch om na al die uren voorbereiding er met de titel vandoor te gaan”, zegt Kaspar. Wat is zijn geheim?

1. Welke designs hebben je de overwinning opgeleverd?

“Een combinatie van drie figuren die een tour door Amsterdam afbeelden: zwanen in de Amsterdamse grachten, konijnen in het park en het favoriete design van de jury was die van de Magere Brug. De beroemde brug over de Amstel, die naar mijn mening de stad heel goed weergeeft.”

2. Hoe is jouw liefde voor latte art ontstaan?

“Toen ik drie jaar geleden in de koffie begon en ontdekte ik al snel dat latte art, al is het maar een simpel hart, klanten blij maakt. Met de tijd ben ik mezelf gaan uitdagen met steeds complexere figuren, zoals een papegaai die neerstrijkt op een boom. Dat figuur heb ik mezelf aangeleerd door latte artvideo’s van Instagram te downloaden, zodat ik ze keer op keer in slow motion kon afspelen.
Ik heb ook veel te danken aan mijn voormalige collega’s Akvile Armonaite en Job Boodt. Akvile was hoofdtrainer bij Caffeine Roasters in Estland en leerde mij het abc van latte art. Job heb ik ontmoet bij Bocca Coffee Roasters, de eerste specialty koffiezaak waar ik in Nederland werkte.” Met een knipoog: “Waarschijnlijk zag hij wat in me, want hij is degene die me aanspoorde om mee te doen aan het kampioenschap.”

3. Wat is jouw gouden tip voor latte art?

“Mijn advies is om vooral rustig te werken. Neem de tijd voor de voorbereiding, het opschuimen en het schenken: slow and steady wins the race. Het is daarnaast belangrijk dat je begrijpt welke handelingen tot welke resultaten leiden. Als je bijvoorbeeld in het begin te dicht op de cremalaag schenkt, zal het contrast met het figuur minder duidelijk zijn. Houd volledige aandacht bij dat wat je doet: melk laat niet met zich sollen.”

4. Hoe kies je de ideale wedstrijdmelk?

“Het is belangrijk te weten hoe een bepaalde melk reageert. Melksoorten met een hoger vetpercentage hebben minder lucht nodig dan andere. Ik gebruik zelf het Amsterdamse merk MOMA met een vrij hoog vetpercentage van vier procent. Zodra je hebt besloten welk figuur je gaat schenken, weet je ook hoeveel melkschuim je nodig hebt. Verder is het essentieel om tijdens het opschuimen de melkkan zo stabiel mogelijk te houden om grote bellen te voorkomen. Ik gebruik zelf een melkkan met een scherpe tuit, waarmee je goed dunne lijnen kunt maken.”

5. Hoe zag jouw voorbereiding op het wereldkampioenschap in Berlijn eruit?

“Ik heb samen met mijn vriendin Caitlin McCarthy, die als barista bij Koffiespot werkt, mijn presentatie uitgedacht waarbij we ons hebben laten inspireren door de sprookjes van de Duitse gebroeders Grimm. Dat verhaal heb ik samen met bevriende barista’s Hugo van Duivenboden en Jesse Fook, beiden Dutch Latte Art Championship 2019 finalisten, vertaald naar vijf ontwerpen. Die ben ik vervolgens een paar keer per week gaan oefenen bij Amsterdam Roasters, het nieuwe Amsterdamse collectief waar zowel inkopers van groene bonen, branders als barista’s werken. Ik ben enorm blij dat ik in mijn eerste competitiejaar al naar het wereldkampioenschap mag. Ik hoop vooral veel plezier te maken en contact te leggen met koffiemensen van over heel de wereld.”

World Latte Art Championship

Van 6 t/m 8 juni vindt tijdens World of Coffee in Berlijn het World Latte Art Championship 2019 plaats. Hier laten de nationale latte art kampioenen hun artistieke skills zien met een koffie en melkkan in de hand. Wil je Kaspar Tammjärv live aanmoedigen? Scoor hier  jouw ticket voor World of Coffee.
Fotografie Thomas Koerts en Medea Huisman

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!