Lex Wenneker
Tekst Maurice Geluk | Fotografie Eva Broekema

5 vragen aan Lex Wenneker

Afgelopen juni sloot lex wenneker (32) zijn tijdperk als wedstrijdbarista af met een subliem eindschot. Tijdens het world barista championship in amsterdam eindigde hij als tweede. Een unicum. niet eerder stond een nederlander zo hoog op het ereschavot. En dat in zijn thuisstad. ktc schreef over de intensieve voorbereiding door ‘team lex’ een uitgebreide reportage in ktc#27 en uiteraard waren we aanwezig tijdens het wbc zelf. Nu al het stof is gedaald, zochten we lex op in zijn onlangs met compagnon dylan sedgwick geopende koffiebar fuku.

Hij heeft de deur grenzend aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam-West zojuist op slot gedraaid en staat de vaatwasser in te ruimen. Nog snel neemt de winnaar van drie nationale baristakampioenschappen een hap van een dikke bruine boterham met oude kaas. Hij stond vanmiddag in z’n uppie achter de 3-groeps La Marzocco Mistral, ontworpen door Kees van der Westen. Dan is er niet zoveel tijd over voor andere zaken.

Wat is er allemaal gebeurd na het behalen van die podiumplek?
“De dag erna ben ik gelijk in de auto gestapt en met een goede vriendin naar Frankrijk gereden. Om een weekje te gaan klimmen en alles even te laten bezinken. Dat hadden we afgesproken te doen wanneer ik als eerste zou eindigen. Met een tweede plek leek me dat toch ook wel mooi. Van klimmen is alleen niet veel terechtgekomen. Het was bloedheet. Daarnaast ben ik met een aantal finalisten op koffiereis naar Brazilië geweest, op de Daterra koffieplantage. Dat was superinteressant, we hebben erg vette koffies geproefd.”

En je hebt weer een koffiebar geopend.
“Dat wilden we vóór het WK doen, alleen het heeft allemaal wat langer geduurd.” Met een glimlach: “Eigenlijk waren we een beetje vergeten dat we er nog een branderij naast hadden, die we bovendien plotseling moesten verhuizen. Blijkbaar was er een protestgroep van buurtbewoners die ons weg wilde hebben. Ze vonden het stinken. In plaats van naar ons toe te stappen, hebben ze bij de gemeente geklaagd. Niet zo leuk natuurlijk.”


5 VRAGEN AAN WBC-JURYLID SONJA BJORK GRANT LEES JE: HIER


 

Waarom wilde je na Headfirst, dat in 2015 noodgedwongen dichtging, koffie weer direct aan klanten schenken?  
“We misten de kwaliteitscontrole, als het ware de live feedback op onze koffies. We misten ook een plek waar mensen zien wat we aan het doen zijn. Daarom waren we al langer aan het kijken naar locaties, maar we kwamen niet echt iets tegen. Uiteindelijk hebben we voor Bos en Lommer gekozen. Een van de laatste wijken in Amsterdam die nog ‘opkomend’ is. De wijk stroomt vol jonge tweeverdieners. Als je over twee jaar terugkomt, is het hier denk ik volledig veranderd. Als koffietent zit je dan goed.”

Wat wilde je voor concept neerzetten?
“Gewoon een leuke plek. Waar je alles kunt proeven wat we in de branderij hebben. Met een grote bar om aan te zitten zodat je kunt zien wat er gebeurt. Tegelijkertijd weet ik dat mensen hoge verwachtingen hebben wanneer ze hier binnenstappen. Dat is weleens lastig waar te maken met slechts koffie. Het kan wel, maar dan ben je een ongezellige bar met hoge prijzen. We willen juist toegankelijk zijn.”

Ben je écht helemaal klaar met wedstrijden?
“Het is superleuk geweest. Ik heb er veel van geleerd. Maar, ja.”

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.