ijssalons met specialty koffie in Nederland en België

5x IJssalons met specialty coffee

De Italianen wisten behalve hun espresso en gelato óók de combinatie tussen de twee wereldwijd populair te maken. Naast een ijsje kun je bij ijssalons ook vaak rekenen op koffie. Écht goed beslagen ten ijs kom je bij deze 5 ijszaken met specialty coffee.

1. Intelligentia Taste Rooms

IJs op sterrenniveau, dat was de insteek van voormalig wijnsommelier Björn Cocu. Toen hij verhuisde naar een groot pand op het Strijp-S terrein in Eindhoven, werd dat idee naar een ietsje hoger niveau getild.

Intelligentia Taste Rooms co
Maar liefst 30 verschillende én dagverse soorten ambachtelijk ijs worden nu gecombineerd met eten en drinken op het hoogste niveau. Als één van de uitverkoren kinderen in de film
Willy Wonka & The Chocolate Factory betreed je onder andere een gele ‘sorbetkamer’ met echte spekjes aan de wand, een zuurstokroze frozen room met innovatieve ijsproducten en een zwart-witte coffee room.

Sinds dag één loopt hier een goede espresso van Single Estate Coffee Roasters uit de La Marzocco Linea. “Wat mij betreft de branderij die het beste het terroir van een koffie kan vertalen in een brandprofiel”, vertelt Björn. Op de vaste hopper zit Brazil Samambaia. “Daarnaast wisselen we zoveel mogelijk af met origines.”

Koffie: Single Estate Coffee Roasters
Leidingstraat 27, Eindhoven | intelligentiaice

2. La La IJs

Waarom niet ook een ijssalon?, dachten Chris Huijser en Maja Cesnovar toen de lokale ijssalon in Amsterdam-West sloot. Het stel runt al ruim 12 jaar hun eigen koffiezaak Coffee Room en sinds 5 jaar ook de hippe en kleurrijke ijssalon La La IJs. “Onze partner en chef Michel Smit bereidt biologisch ijs met ambachtelijke Italiaanse machines, die draaien op zonnepanelen”, vertelt Maja trots.

In 2020 opende de tweede vestiging van La La IJs in Oost en daarmee deed ook koffie van Rum Baba zijn intrede. “Oost is een andere, meer buurtgerichte wijk. Net een dorp. We vonden het daarom leuk om voor een lokale koffiebranderij te kiezen.” Op de molen zitten wisselende origines. “Persoonlijk vind ik de combinatie met ijs lekker.

In Slovenië ben ik opgegroeid met het traditionele Italiaanse affagato: een bolletje ijs met een shot espresso. Traditioneel met vanille-ijs, maar wij serveren hem ook met andere smaken. Mijn tip: probeer het eens met kardemom. Heerlijk!”

Koffie: Rum Baba Coffee Roastrs
Tollensstraat 65F & Transvaalstraat 3, Amsterdam | lala-ijs

IJszaken met specialty koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuwe toffe hotspots bij jou in de buurt? Al vanaf €29,95 ontvang je 4x per jaar koffieTcacao magazine bij jou thuis! 
Ontdek de mogelijkheden

3. Cremerie Germaine

Waar anderen in een midlifecrisis een nieuwe sportwagen aanschaffen, besloot Jan Vandewiele – voormalig grafisch vormgever in de mode en kunst – een cursus te volgen aan de Gelato University in Bologna. De opgedane kennis bracht hij vervolgens in praktijk in een eigen ijsboetiek in de oude Antwerpse havenbuurt Het Eilandje. Daar kun je dankzij een open “gelato laboratorium” ook zelf wat oppikken van het proces van ijsmaken.

Op het menu staan naast het traditionele Italiaanse ijs, ook ijspralines, ijstaarten, Brusselse wafels én lekkere koffie. “We zijn geen hipsterkoffiebar, maar we willen wel lekkere koffie serveren”, vertelt de ijsmaker. “Na verschillende koffiebranderijen geprobeerd te hebben, sprong Viva Sara uit Kortrijk er voor ons uit qua koffie en service.”

De keuze is gevallen op de huisblend van de branderij, een medium roast blend van origines, die allemaal boven de 84 punten scoren. Gezet als dubbele ristretto’s belandt hij ook in de caffè-gelato.

Koffie: Viva Sara
Nassaustraat 13, Antwerpen | cremeriegermaine

4. IJssalon Luciano

IJs maken is Luc Blok met de paplepel ingegoten. Sinds 1938 hebben zijn ouders een kleine ijssalon in Den Haag, waar hij later als tiener voor vijf gulden per uur mocht helpen. “Dat vond ik natuurlijk veel te weinig”, vertelt hij lachend. “Vooral omdat de jongens met ijskarren bijna meer dan het dubbele verdienden.”

Hij besloot om met een eigen ijskar naar Wassenaar te trekken, waar hij zich later vestigde met een vaste ijssalon. In 2021 vierde IJssalon Luciano, inmiddels een imperium met zestien franchisefilialen, zijn 25-jarig jubileum. Met uitzondering van de unieke ijszaken op Bonaire en Sint Maarten, serveren ze allemaal het eigen koffielabel, gebrand door de Amsterdamse koffiebranderij Bocca Coffee. “We vinden hun koffie heel lekker, maar we wilden graag een onderscheidende koffie.

Bocca groeide zó hard, dat het merk in no time overal te vinden was. Toen zijn we met de branderij gaan cuppen om een eigen koffieblend – uiteindelijk met Brazilië en Ethiopië – te creëren.”

Koffie: Eigen label gebrand door Bocca Coffee
Van Hogendorpstraat 53, Wassenaar | Bekijk de website voor alle vestigingen: ijssalonluciano.nl

IJszaken met specialty koffie

5. Frederic Blondeel

Frederic Blondeel staat voornamelijk bekend als bean-to-bar chocolademaker, maar de Brusselaar heeft zich ook de kunst van het ijs maken meester gemaakt. Gelukkig gaan die twee liefdes hand in hand. Niet alleen in het ambachtelijke chocolade- ijs; ook in het ijshoorntje, dat wordt gevuld met chocolade en afgetopt met twee bollen vers gedraaid ijs.

Als telg van drie generaties koffiebranders kun je bij ijszaak Blondeel bovendien rekenen op goede koffie. Naast een koffieblend met Brazilië, Colombia en Nicaragua van het familiemerk Santos Palace, zijn de koffiemolens gevuld met Colombiaanse single origins van Velvet Roastery. De kleine koffiebranderij huist in de roastery van Frederic Blondeel. Verser kan bijna niet!

Koffie: Santos Palace en Velvet Roastery
Ganshorensestraat 39, Brussel | fredericblondeel

IJszaken met specialty koffie

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.

Met de workshops van Cupp til je jouw (thuis)barista skills naar een hoger niveau. We gingen met de Utrechtse koffiebar in gesprek over hun workshops.

De WDT-tool wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager.