Alfredo's

5x koffie in Het Industriegebouw | Rotterdam

Met vijf horecazaken in de plint zit je bij het industriegebouw (hig) wat eten betreft meer dan goed; van american breakfast tot verse pizza en van mexicaans tot fine dining. Hoe zit het met de koffie bij de hig horeca? marc kluijver, uitgever van koffietcacao magazine, joost prins, hig beheerder en koffieliefhebber en thuisbarista beau meijer maakten een rondje om de koffiestand te bepalen.

Vier van de vijf zaken serveren het Rotterdamse Man Met Bril Koffie. Saai? Absoluut niet. Bijna elke zaak gebruikt een andere origine en ook wordt de koffie elke keer weer anders gezet. De functie van koffie verschilt per zaak. Zo is bij @home en By Jarmusch koffie een belangrijke pijler van de formule, terwijl bij de andere zaken koffie meer de afsluiter is.

Het proeven

Bij elke zaak proeven we een espresso en een cappuccino. Voor we proeven, beoordelen we de espresso op de hoeveelheid, crema en geur. De cappuccino beoordelen we op het microfoam, oftewel hoe goed is de melk opgeschuimd. Bij een goede cappuccino mengt de espresso met de hete melk en het schuim, hierdoor ontstaat er bij het drinken als het ware een nieuw geheel. Omdat smaak heel persoonlijk is, letten we op zaken als bitter en zuur en de juiste balans hiertussen, veel of weinig body, kwaliteit van de bonen en branding.

By Jarmusch is het startpunt van onze koffiequeeste. Naast de hele dag ontbijt kun je hier filterkoffie bestellen. De batchbrew met Colombia La Victoria komt zoals veel filterkoffies vrij heet op tafel. Als de koffie wat afkoelt, komt er meer smaak los. Een prima koffie om door te drinken, helemaal omdat deze gratis wordt bijgevuld.
We komen echter voor de espresso en de cappuccino. Beide gezet met de El Salvador El Rosario natural. Bij deze koffie wordt de boon in de vrucht gedroogd, wat een mooie ronde en zoete espresso oplevert met een prettig zuurtje en een beetje limoenbitter in de afdronk. In de cappuccino blijft de koffie wat minder overeind en domineert de melk net iets teveel naar onze smaak.
Melk: Biologische volle melk van Boy

Een paar deuren verder lopen we @home binnen of moeten we zeggen @work. Hier zitten meer mensen achter de laptop dan in gesprek. Dat concept werkt voor @home en is populair bij veel zzp’ers en studenten. Hier is de espresso en cappuccino van Santas koffie, van origine Rotterdams. @home gebruikt de Santas 12 voor espresso en cappuccino en Santas 17 voor de latte en latte macchiato. Liefhebbers van een klassieke koffiesmaak zullen de koffies van Santas waarderen. Donker gebrand en blends met veelal een vleugje robusta. In het geval van de nummer 12 een blend van Guatemala, Colombia, Brazilië en Peru en een beetje robusta uit India.
De geserveerde espresso heeft wat te lang doorgelopen, waardoor deze meer het volume van een kleine lungo heeft. Dat heeft als nadeel dat de donkere bonen zo nog langer hun stevige smaak kunnen afgeven, en dat maakt de koffie erg bitter. Door de vele oliën blijft de koffie zelfs onderin het kopje plakken.
De melk wordt geheel op eigen wijze opgeschuimd en zelfs met een lepel omgeschept voor die op de espresso gegoten wordt. Hierdoor staat het schuim als een huis, maar drink je de melk niet mee met de koffie. Een betere afstelling van de machine en een andere opschuim techniek kan de koffie van @home een lekkernij maken voor de fans van Italiaanse koffie.
Melk: Arla biologische volle melk

Voor Old Scuola brandt Man met Bril een prettige natural uit Brazilië. In de espresso voeren de bitters de boventoon. In de cappuccino zorgt dit voor een mooie uitgesproken cacaosmaak. Leuk detail is dat de koffie hier in glazen geserveerd wordt.
Melk: Arla biologisch volle melk

Van de pizza naar de taco’s. Bij Alfredo’s Taqueria staat een, hoe kan het ook anders, Mexicaanse koffie op de molen. Tijdens ons bezoek staat de molen niet helemaal lekker afgesteld en loopt de koffie veel te snel door. Hierdoor worden enkel de zuren meegepakt en is de koffie te waterig. De cappuccino wordt geserveerd in mooi porselein uit grootmoeders tijd. De melk is goed opgeschuimd maar door de te slappe espresso komt het geheel niet helemaal tot zijn recht. Een beetje afstellen kan hier wonderen doen.
Melk: Campina volle melk

Na een diner op niveau hoort koffie met kwaliteit te volgen. Héroine laat zien, of beter gezegd proeven dat dit mogelijk is. De El Salvador El Rosario natural (dezelfde als By Jarmusch) loopt hier prachtig uit de machine. De espresso is fruitig en heeft een enorme body. Samen met de mooi opgeschuimde melk is het geheel heerlijk romig en zoet. Als het ware een toetje van melkchocolade. Héroine serveert er ook nog smakelijke huisgemaakte friandises bij. Chapeau!
Melk: Campina volle melk

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.