kombucha merken

Kombucha merken: 6x de beste van Nederlandse bodem

In de VS, Australië en Engeland is kombucha al lang en breed een begrip. In Nederland wint het nog overwegend onbekende gefermenteerde theedrankje sinds een paar jaar ook aan populariteit en komen er steeds meer kombucha merken op de markt. koffieTcacao zet zes merken van Nederlandse bodem op een rijtje. 

De gezondheidstrend ‘fermenteren’ lijkt door het coronavirus in een hogere versnelling geraakt. De extra uren thuis worden nuttig besteed met het maken van eigen zuurdesembrood, gefermenteerde groenten en kombucha. Geen zin in de hassle, maar wel in een verfrissend alternatief voor frisdranken? Deze merken hebben zich de kunst van thee fermenteren al meester gemaakt en brachten kombucha als één van de eersten op de Nederlandse markt. 

Wat is kombucha precies? En hoe maak je het zelf? Wij leggen het haarfijn uit. 
LEES HIER

 1. Cultcha Kombucha

“Kombucha is al zo’n vijfentwintig jaar op de markt en al ruim tien jaar een begrip in de Verenigde Staten”, vertelt de New Yorkse Kelly Fagan, die voor de liefde naar Amsterdam verhuisde. “Toen ik in 2015 begon met het verkopen van mijn eigen kombucha, brouwde ik het drankje zelf al zeven jaar. Ik vond het bizar dat er op de Nederlandse markt nog geen kombucha merken te vinden waren.” De Amerikaanse besloot er daarom zelf voor te zorgen. In 2016 startte ze kombucha-brouwerij Cultcha Kombucha op. “Ik moet toegeven: de Nederlanders hebben het drankje snel opgepikt. Een paar jaar geleden had één op de vijftig mensen die ik in Amsterdam tegenkwam ooit van kombucha gehoord, nu is het eerder een op drie.” De meest geliefde smaak bij Cultcha is gember. “Vooral appel-gember vliegt als zoete broodjes over de toonbank. En onze authentieke Original is in trek bij puristen. Sommige Nederlanders vinden Cultcha soms een beetje funky in vergelijking met andere zoetere, met suiker verrijkte kombucha’s. Amerikanen zijn meer gewend aan de fermentatiesmaak van een authentieke kombucha. Het verwarmt altijd mijn hart wanneer ik een e-mail ontvang van een Amerikaan of Aussie, die me vertelt dat Cultcha het beste merk is dat ze ooit hebben geproefd, terwijl beide landen letterlijk honderden opties hebben.” 

***

Cultcha Kombucha, Amsterdam

Nederlandse kombucha

 

2. YAYA Kombucha

Ook Charlotte Krijger en Tom Vollebregt dragen maar al te graag bij aan het promoten van kombucha merken. Tom ontdekte het drankje toen hij voor zijn baan bij Adidas regelmatig naar California afreisde. “Iedereen dronk het daar en Tom nam het mee naar huis”, vertelt vriendin Charlotte Krijger. “Toen zijn we het zelf thuis gaan maken. In het begin vond ik het maar gek: de bijzondere geur en het was vrij moeilijk om het fermentatieproces onder controle te krijgen. Maar de eerste keer dat we de dop van onze eigengemaakte kombucha eraf draaide, met het geluid van de vrijkomende bubbels, was magisch. Dat je dat gewoon thuis kon maken en dat het ook nog eens steeds lekkerder werd…” Het stel wilde naast hun eigen kombucha ook graag andere merken proeven, maar in Nederland was vrijwel niets te koop. “We zagen ruimte om onze visie op hoe het product moet smaken en eruit moet zien, zelf te realiseren.” In 2017 lanceerde het stel YAYA Kombucha met een fabriek in Zaandam. Drie jaar en drie verhuizingen verder, is de brouwerij sinds een jaar gehuisvest in de Amsterdamse Houthavens, waar ze ook rondleidingen en workshops geven. In verband met het coronavirus waren deze even gestaakt, maar na de zomer gaat de brouwerij weer open voor bezoekers. “We zijn nog steeds relatief klein, maar wel enorm gegroeid. Kombucha is nog steeds onbekend bij de gemiddelde Nederlander, maar binnen een groep bewuste mensen is het binnen een korte tijd enorm populair geworden.” Momenteel is YAYA kombucha verkrijgbaar bij 350 verkooppunten en sinds kort ook bij de Albert Heijn To Go. 

***

YAYA Kombucha, Amsterdam
Ekoplaza, YAYA Kombucha webshop

3. MANA Kombucha

Aan de Amerikaanse westkust vielen ook de broers Filip en Simon van Asch voor de charmes van gefermenteerde thee. Dit drankje moest naar Nederland! De broers voorzagen alleen één probleem: omdat kombucha na het bottelen door gist, moet het gekoeld vervoerd en opgeslagen worden. Voor een flesje de lippen van een klant bereikt, komt er daardoor veel energie aan te pas. De broers waren het erover eens dat het label ‘gezond’ niet alleen de consument betreft, maar ook de aarde. Met de ambitie om een duurzaam en klimaatneutraal product te maken, gingen ze in 2015 aan de slag. Het probleem bleek een relatief simpele oplossing te hebben: door de kombucha helemaal uit te laten gisten, tot alle suiker is omgezet, is continue koeling niet langer nodig. “Bovendien is de kombucha zonder verstoring van suiker aardser en uitgesprokener. MANA is sprankelend als een prosecco, droog als een Sauvignon Blanc en dat zonder alcohol.” Sinds kort vervoeren de broers bestellingen in de binnenstad van Amsterdam met een elektrisch aangedreven boot om de lucht schoon te houden. “Ook werken we aan een visionair plan om gerecyclede kratjes te maken van uit de grachten opgevist plastic. Elke dag bubbelen er nieuwe ideeën omhoog, niet alleen om het beter te doen, maar vooral om het leuk te houden.” 

***

MANA Kombucha, Amsterdam
Ekoplaza 

Nederlandse kombucha

4. Aard’g

Een pareltje onder de kombucha merken is Aard’g, het geesteskind van Max Rood en Zeger Groot, twee nuchtere jongens uit Noord-Holland. De ene kwam tijdens een periode in Spanje, de ander in Portugal voor het eerst in aanraking met kombucha. Toen ze elkaar – beiden terug in Nederland – ontmoetten, bleek kombucha een succesvolle gemeenschappelijke factor te zijn voor vriendschap én ondernemerschap. Vanuit Alkmaar brouwen de jongens sinds 2018 suikervrije kombucha en kefir. “Het begon met onze Kombucha Original, een traditionele kombucha gebrouwen met groene thee, en is later uitgebreid naar waterkefir en een serie suikervrije frisdrank op basis van kombucha. We gebruiken alleen rietsuiker om de fermentatie te starten, maar op het moment van bottelen is al die suiker omgezet in andere voedingsstoffen”, vertelt Max. “In het begin zijn mensen soms wel wat verbaasd, want écht suikervrije frisdrank hebben ze vaak nog nooit geprobeerd. Ze kennen vaak alleen de light- en zerovarianten uit de supermarkt. Maar daardoor hebben we veel trouwe fans, van gezondheidsfanaten tot diabetici en hippe Randstedelingen.” De producten van Aard’g zijn te vinden in verschillende horecagelegenheden door heel het land en direct te bestellen via de webshop.

***

Aard’g, Alkmaar
Aard’g winkel

5. Butcha Drinks

Na het lanceren van het kombuchamerk Amplify voor drankengigant Frucor Suntory in Australië, keerde Siewerd Nicolai terug naar Nederland om zijn thuisland te trakteren op gefermenteerde theedranken. In 2018 ontwikkelde hij samen met de chefs van Brandt & Levie Worstmakers Butcha: bijzondere ‘wild fermented’ dranken. De eerste reeks Butcha-dranken bestaat uit drie verschillende soorten kombucha. Eén met bloedsinaasappel, bergamot en rode peper; één met gember, kaffir limoen en szechuanpeper en een derde met hop, grapefruit, de eikenhoutsnippers van oude whiskyvaten en zeezout. In elke drank is een derde, niet-gefermenteerde thee aanwezig om de oorsprong van de drank weer toe te voegen. Hoewel de drie dranken gemaakt zijn volgens kombucha-recept, hebben de mannen Butcha ze als wild fermentated drinks in de markt gezet. “Zo houden we de optie open om in de toekomst met andere fermentatietechnieken te experimenteren, zoals kefir, jun en kevas. We willen ons blijven vernieuwen en maken daarom elke twee weken een kleine batch waarin we nieuwe ingrediënten testen. Zo blijven we constant creatief naar onze smaken kijken.” 

***

Butcha Drinks, Amsterdam
Ekoplaza, Stach

Nederlandse kombucha

6. Mister Kombucha

“De allereerste batches die ik maakte kon eigenlijk niemand verdragen”, lacht Wesley Kassels, eigenaar van Mister Kombucha. “Het was toen veel te zuur en de geur was eigenlijk niet te doen. Gelukkig weten we nu hoe we de gisten blij moeten houden.” Dat betekent bij Mister Kombucha onder andere door muziek op te zetten. Wesley begon ongeveer tweeënhalf jaar geleden met het maken van kombucha. “Op de zolderkamer van mijn toenmalige collega, de conciërge op de school in Rotterdam waar ik toen als gymdocent werkte. Ik was op dat moment net een paar weken terug van een wereldreis. In Australië kwam ik voor het eerst in aanraking met kombucha en ik vond het direct een interessant product.” Na drie tot vier maanden oefenen en ploeteren op de zolderkamer, waar de temperatuur wel eens tot 27°C steeg, verkocht Wesley zijn eerste flesje. Inmiddels zijn er meer dan 35.000 flesjes verkocht in Nederland en net daarbuiten. Mister Kombucha onderscheidt zich door geen gebruik te maken van thee, maar van verschillende kruiden zoals yerba mate en lokale brandnetel en hennepbladeren. “Waarom thee uit China of India gebruiken als het ook met lokale producten kan? Bovendien zitten in yerba mate en brandnetel heel veel voedingsstoffen.” 

***

Mister Kombucha, Rotterdam
bol.com, Gimsel Rotterdam

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 44

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT