Specialty Coffee Guide Brussel

7 specialty coffeebars in Brussel

Brussel is na Dubai de meest multiculturele stad ter wereld. Het hoge aantal verschillende nationaliteiten brent een culinaire smeltkroes met zich mee, waar de ktc-liefhebber alleen maar blij van kan worden. Van patisserie, ambachtelijk brood, kant- en-klare cocktails tot natuurlijk fijne koffie, geserveerd door de gevestigde én nieuwe zaken. Dit zijn zeven specialty coffeebars in Brussel, die zeker een bezoek waard zijn. 

Tot enkele jaren geleden waren de toplocaties – denk aan Kaffabar, OR Coffee, Mok Specialty Coffee Roastery & Bar en Belga & Co – op één hand te tellen. Anno 2022 is het aanbod specialty coffeebars in Brussel simpelweg overweldigend. Terwijl Belgische pioniers zoals OR Coffee en Mok nog steeds vaste waarden zijn, heeft nieuw talent zijn plek in de grootstad veroverd. Daarmee is ook op koffiegebied diversiteit het sleutelwoord. 

My Little Cup

Op wandelafstand van het centraal station vind je deze verborgen parel van de bovenstad. Hier kom je als koffienerd zeven dagen per week helemaal aan je trekken. Antoine Cornil, de jonge uitbater van My Little Cup, is een gepassioneerde barista die met plezier al je koffievragen beantwoordt. Hij heeft zelfs een TikTok-account, waarop hij menig tip en trick deelt met zijn fans.

Op het gezellige bankje voor de deur drink je een perfect gebalanceerde espresso van Wide Awake Coffee of een funky filterkoffie van een internationale gastbrander. Het zelfgebakken bananenbrood en de koeken vormen de kersen op de taart.

IJzerenkruis 53 | mylittlecup.be

My Little Cup specialty coffee Brussel

Bekijk ook het favoriete AeroPress recept van Jaideep Sidhu, Belgian AeroPress Champion2021 en barista bij My Little Cup in Brussel.

Buddy Buddy

Vanaf My Little Cup kun je met tram 97 via het Warandepark, Koninklijk Paleis en de Kunstberg naar het Justitiepaleis, waar je verborgen in een straatje tussen de grote modemerken Buddy Buddy vindt. Dit is een waar paradijs voor vegans, al komen sceptici van de plantaardige levensstijl ook met een glimlach op het gezicht weer naar buiten.

De huisgemaakte kaneelbroodjes met een warme hazelnoot- chocoladedrank zijn hemels. Naast een koffiebar met een blinkende, oranje custom La Marzocco op de bar is Buddy Buddy ook een ‘Nut Butter Atelier’ dat verschillende soorten biologische, plantaardige notenpasta’s vervaardigt.

Lakenweversstraat 10 | buddybuddy

BuddyBuddy Coffee & Nut Atelier Brussel

CUP 28 & Kafei

De Aziatisch geïnspireerde koffiebar Kafei maakt echt de allerbeste luchtige pannenkoeken. Ook de pokébowls van broers en zus Mickaël, Stephen en Ping Wang mogen er zijn, mocht je trek hebben in hartig. Samen bestiert het trio naast Kafei, ook Cup 28°dat eveneens koffie serveert van de lokale branderij Wide Awake Coffee. Verwacht bij Cup 28° spectaculaire latte art in de cappuccino dankzij barista Guilherme Pires, die in 2019 tijdens Brussels Coffee Week de latte art-knockout won.

Vleurgatsesteenweg 147 | kafei_bxl
Baljuwstraat 34 | cup28.bx

Kafei Specialty Coffee Brussel

cup28 specialty coffeebar Brussel

FRANK.

Dat het hart van Europa klopt voor culinaire fijnproevers, komt helemaal tot uiting bij Mathias Smet en Marianne Renders. Net voor de eerste Belgische lockdown openden ze hun koffiezaak Frank. naast de prachtige Muntschouwburg. Hier eet je zonder twijfel de verfijndste brunch van Brussel in het gezelschap van Mok of Wide Awake Coffee.

Frank. werkt met verse, eerlijke producten en dat proef je in alles wat ze serveren. Die filosofie kreeg Mathias wellicht ingepeperd in de keuken van Humus x Hortense, een Brussels veganrestaurant met een Michelin green star. Marianne werkte in een vorig leven als barista bij Seven Seeds in Australië en baatte daarna, samen met Mathias, twee jaar lang de OR Coffee Etterbeek-franchise uit. 

Prinsenstraat 14 | frank.brussels

Frank. specialty coffee & brunch Brussel

Lees de Q&A met Rutger Callewier en en Senina Cojocari van Wide Awake Coffee Roasters.

Gruun

Groen dat is Gruun, een plek waar planten en koffie hand in hand gaan. Eigenaar Lore Tiebout wil Brusselse appartementen omtoveren tot een urban jungle met haar rijke assortiment aan planten en tegelijkertijd een warme ontmoetingsplek bieden waar een lekkere tas koffie wordt geserveerd. Als we de vele trouwe klanten mogen geloven, slaagt ze daar goed in. In de zomer geniet je hier gezellig op het zonovergoten terras van een iced latte.

Oud Korenhuis 36 | gruun.brussels

Gruun Coffee & Plants Brussel

Gruun Coffee & Plants Brussel

YUKA

Op zoek naar de beste espresso van Brussel? Wij hebben hem gevonden in het hart van de stad. Mousa Ben Messoud, de gepassioneerde eigenaar van Yuka Espressobar, serveert OR Coffee. In zijn kleine, maar fijne koffiezaak heb je de keuze tussen de zachte huisblend en een single origin van het moment. Hier hang je gezellig aan de toog of zit je in de zon op het ruime terras op de Anspachlaan.

Mousa heeft een duidelijke voorkeur voor de uitgesproken, soms wat ‘zottere’ koffies en dat proef je! Hij weegt zijn koffie zorgvuldig af naar eigen recept en serveert gegarandeerd een perfecte espresso. Wij dronken er de kruidige Rwanda Simbi Anaerobic. Aan jou om te ontdekken wat er nu op de molen zit.

Anspachlaan 166 | yuka_coffee_bar

Yuka Coffee Bar Brussel

 


 

Benieuwd naar meer parels in Brussel? Bestel koffieTcacao 38 in de online shop en lees over onze citytrip naar de Europese hoofdstad. 

koffieTcacao 38

BESTEL JOUW EDITIE HIER

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!

De Italiaanse Cimbali Group staat met hun prachtige espressomachines op The Amsterdam Coffee Festival. We spraken met Sales Director Josep Feixa over de toekomst van de koffiebranche.