KTC logo zwart
Zoek
Sluit dit zoekvak.
8 hotspots in utrecht
Tekst Marlon Velvis

8x koffie hotspots in Utrecht

De mooiste grachtenstad van Europa, zo staat Utrecht internationaal op de kaart. Na een paar dagen in de historische stad kun je dat wel geloven. Het grote aanbod van specialty coffee-zaken, die vaak óók kwalitatieve losse thee én bean-to-bar chocolade promoten, maakt de stad nog mooier. Zet deze 8 hotspots in Utrecht maar alvast op je lijstje.

1. Cupp

Na vijf jaar als franchise-ondernemer van Doppio vond Peter Braakman het tijd voor een eigen zaak. En zo transformeerde hij in 2019 het brede hoekpand op de centrale Nobelstraat tot Cupp. Naast lekkere koffie kun je hier genieten van thee van Crusio en huisgemaakte taarten. Bovendien serveert Cupp de hele dag ontbijt- en lunchgerechten: van granola tot smoothiebowls. De zalm poké style, geserveerd op gegrild vloerbrood is een aanrader! 

Tip: Cupp biedt in een aparte trainingsruimte in Utrecht verschillende koffiecursussen aan – ook voor particulieren. 

Specialiteit: koffie-educatie + all day brunch
Nobelstraat 239 | cupp.nl

hotspots utrecht - cupp

2. Dagger Coffee – Zijdebalen

In een verbouwd 19de eeuws tuindershuisje, naast de oude Lubro-fabriek en met uitzicht op de nieuwe stadsgracht, bereidt Dagger Coffee hun zelf gebrande koffies. Op de kleine kaart staan huisgemaakte ontbijt- en lunchgerechten, zelfgemaakte kombucha, thee van Het Zuyderblad én wisselende bean-to-bar chocolades van bijvoorbeeld Taza, Krak Chocolade en Fjåk. “Veel mensen kennen bean-to-bar chocolade niet. Dit is een laagdrempelige manier om daar verandering in te brengen”, vertelt Dagmar, eigenaar van Dagger.  

Specialiteit: de helvetica tosti met hun beroemde “tomayo”-saus
Zijdebalenstraat 2 | daggercoffee.nl

Dagger coffee - utrecht hotspots

3. Koffie & Ik

Een andere leuke hotspot in Utrecht waar je terecht kunt voor een goede kop koffie, een bijzonder lekkere lunch met lokale en biologische ingrediënten. Voor de koffie-, thee- en chocoladeliefhebber is er ook een fijne winkel. Eigenaar Robbie vertelt: “Als je aandacht schenkt aan koffie, waarom dan niet ook aan kwalitatieve thee en chocolade?” Naast koffiezetmethoden, servies en losse koffiebonen, koop je er daarom ook verschillende bean-to-bar chocolades en losse theeën.

Specialiteit: compleet aanbod van koffie, thee en cacao
Vleutenseweg 169 | koffieenik.nl

koffie hotspots utrecht - koffie & ik

4. Hop & Stork

Met enkel SCA-gecertificeerde barista’s achter de espressomachine kun je bij Hop & Stork rekenen op een goede koffie. Maar de échte trekpleisters van de zaak zijn de huisgemaakte chocolades, patisserie en het ijs. Geniet bijvoorbeeld van hemelse chocolademousse, appeltaart, yuzu-bosvruchten- vanillemousse of breekchocolade in allerlei smaken:  framboos, sinaasappel, amandel-krokant. Uiteraard kun je ook aankloppen voor warme chocolademelk in verschillende kleuren en origines, en baristaspecials zoals ijsthee met sorbetijs. Een leuke hotspot tijdens het winkelen!

Specialiteit: huisgemaakte chocolade + patisserie
Lijnmarkt 1 | hopenstork.com

hotspots utrecht hop & stork

5. Møs Coffee Bar

Een historisch gebouw net buiten de singels met grote ramen, waar dagelijks veel mensen passeren: het pand op de Kievitstraat was eigenlijk te mooi om ‘slechts’ een kantoor te zijn. Dus besloten de vier residerende kantoorgenoten een paar jaar geleden de ruimte om te toveren tot Møs Coffee Bar (uit te spreken als mus: een knipoog naar de wijk Vogelenbuurt). 

Møs is een perfecte hotspot in Utrecht voor mensen die graag buiten de deur werken. Je kunt er namelijk met een 2- of 4-urig werkarrangement neerploffen met een laptop, terwijl je wordt voorzien van lunch, gebak en koffie van de lokale koffiebranderij Keen Coffee. Bovendien kun je bij Møs Coffee Bar terecht voor een borrel met live-muziek. Het kan zomaar zijn dat je manager Marleen, die de Rockacademie in Tilburg afrondde, achter de microfoon ziet verschijnen…

Specialiteit: goede werkspot met Keen Coffee
Kievitstraat 2 | moscoffeebar.nl

hotspots utrecht - mos coffee bar

6. Ohøj Coffee Roasting

Waarom je bij Ohøj Coffee Roasting koffie moet halen? Het antwoord is Kevin Ayers. De Amerikaan is zowel eigenaar, brander als enige barista in huis. En dat betekent dat je tot 13.00 uur kunt aankloppen voor koffie, want in de middag kruipt Kevin achter de Diedrich 5kg brander. Volgens de Amerikaan komt dan zijn “niet-sociale” ware aard naar boven, maar voor de gasten is daar weinig van te merken. Vrijwel iedereen die binnenloopt bij de koffiezaak in de Rivierenbuurt kent hij en achter de Mirage- espressomachine van Kees van der Westen praat hij aan  één stuk door. Als je één van zijn zelfgebrande koffies komt proeven, kun je hem bijvoorbeeld vragen naar de trofeeën van de Franse baristakampioenschappen op de kast: bewijzen van zijn voormalige koffiecarrière in Parijs.

Specialiteit: zelfgebrande koffie
Rijnlaan 27 | @ohojcoffee

Ohøj Coffee Roasting

7. Kaffeetaria

In de kantine waar vroeger bejaarden gezamenlijk aten, scoor je nu een koffie gebrand door Nederlands eerste Roast Masters-winnaars: White Label Coffee uit Amsterdam. De eigenaresse, Floor Minjon, toverde het bejaardetehuis om tot hip café met kleurrijke murals en een mooi terras. Heb je even genoeg van het drukke stadsleven, dan kom je hier – tien minuten fietsen van het centrum – op een van de strandstoelen buiten, met zicht op de gezamenlijke moestuin, zeker tot rust. Reken daar een zelfgemaakte cold brew of een kombucha bij op en je hebt je nieuwe favoriete plek gevonden. 

Specialiteit: goede koffie + kombucha in een oase van rust
Saffierlaan 10 | kaffeetaria.nl

Kaffeetaria - hotspots utrecht

8. Tijm

Een van de leukste manieren om Utrecht te ontdekken, is vanaf het water! Met mooi weer zijn de grachten door het historische en sfeervolle stadshart gevuld met kano’s, suppers, waterfietsen en bootjes. Heb je ook een (gehuurd) vaartuig ter beschikking, dan kun je bij Tijm in het centrum langsvaren voor een koffie to-go zonder aan wal te hoeven stappen. Hoe handig is dat? De espressokoffie is afkomstig uit Java en gebrand door de Baarnse koffiebranderij Boot Koffie. Voor filter kun je rekenen op een Guji, Ethiopië, gezet met een AeroPress. Kom je wel aan wal, dan kun je ook voor poké bowls, cocktails en lekkere biertjes aankloppen.

Specialiteit: koffie vanaf de boot
Donkere Gaard 3 | tijmutrecht.nl

hotspots utrecht - tijm


Benieuwd naar andere hotspots in Nederland en België? Download de koffieTcacao hotspot-gids en ontdek de leukste cacao-, thee- en koffiezaken van dit moment.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is