wereldkampioen aeropress

5 vragen aan wereldkampioen AeroPress Wendelien van Bunnik

Afgelopen zondag won wendelien van bunnik-verver het world aeropress championship in londen. Nooit eerder ging een nederlandse barista er met een wereldtitel vandoor. Hoe heeft de hoofdbarista van single estate coffee roasters dit klaargespeeld? wij vroegen het de kersverse wereldkampioen aeropress. 

Als we een koffievrouw van het jaar moesten uitroepen, dan staat sinds afgelopen weekend als een paal boven water wie dat zou zijn. Wendelien van Bunnik-Verver werd in 2019 niet alleen Dutch Barista Champion en Dutch AeroPress Champion. De winst in de laatstgenoemde competitie leverde haar een ticket voor het World AeroPress Championship in Londen op, waar ze er vandoor ging met de wereldtitel. Een primeur! 

1. Hoe kijk je terug op de finale afgelopen zondag?

“De organisatie van en de sfeer op het World Aeropress Championship is fantastisch. Het gaat om het zetten van een goede kop koffie, maar eigenlijk nog meer om mensen samenbrengen en plezier hebben. Zo hebben mijn maatje Kiki [Suijkerbuijk van Single Estate Roasters, red.] en ik de hele dag ook ervaren. Enthousiast hebben we de wedstrijdkoffie getest, kennis gemaakt met de andere deelnemers uit maar liefst 60 landen en de beste kop koffie geprobeerd te zetten. Mensen lenen dingen aan elkaar uit, praten over hun koffie en receptuur. Natuurlijk is het spannend om op een podium te staan en iedereen wil een ronde verder komen, maar verder is het een hele verbroederende wedstrijd. Oh, en het gratis bier helpt natuurlijk wel een beetje…”

2. Met welke koffie en welk recept heb je deze wereldprestatie geleverd? 

“We kregen allemaal dezelfde koffie: een gewassen pacas-variëteit uit Buena Vista, El Salvador,  gebrand door het Londense Ozone Coffee Roasters. Hiervan heb ik 30 gram grof gemalen. Vervolgens schonk ik 100 gram Spa Blauw water op 92op in tien seconden en roerde twintig keer. Daarna zette ik het kapje met een voorgespoelde Aesir AeroPress-filter, drukte de lucht eruit, en met 40 seconden flipte ik de AeroPress en drukte ik hem door. De pakweg 60 gram gezette koffie lengde ik vervolgens aan met 120 milliliter water, nog steeds op 92. Vervolgens koelde ik de koffie zo goed mogelijk af door hem een flink aantal keer over en weer te gieten.”

3. Heb je hierop speciaal getraind?

“Ik had tussen het Dutch AeroPress Championship (12 oktober) en de wereldfinale niet heel veel tijd om te trainen, maar ik heb wel wat tijd besteed aan het goed ‘seasonen‘ van mijn nieuwe molen. Verder heb ik zo’n vijf à zes uur besteed aan de flow van het recept, zodat ik die soepel in de vingers zou hebben. Uiteraard oefen ik elke dag het met precisie opschenken van een filterkoffie in het nieuwe Single Estate Coffee Roasters café! Op de dag zelf kregen we drie uur de tijd om een receptuur voor de wedstrijdkoffie te ontwikkelen. Ik had hiervoor drie soorten water meegenomen: Spa Blauw (heel zacht), het Brita wedstrijdwater en hard mineraalwater. Na ongeveer zes AeroPressen hadden we het winnende recept te pakken.”

4. Wat was het oordeel van de jury?

“Tijdens de wedstrijd krijg je geen feedback van de jury. Ik heb wel van één van hen vernomen dat het geen makkelijke koffie was. Veel geserveerde koffies vonden ze erg astringent (droog) en niet heel zoet. Dit heb ik blijkbaar wel voor elkaar gekregen en vier rondes lang een gebalanceerde, zoete kop neergezet.” 

5. En, wat nu?

Who knows! Ik blijf koffiewedstrijden waanzinnig leuk vinden. Om mezelf te verbeteren, midden in de koffiecommunity te staan en onze mooie koffie-industrie te promoten. Zolang er mensen zijn die slechte koffie drinken, heb ik een reden om koffie te maken én erover te praten. Toevallig mijn twee lievelingsactiviteiten.”

Lees ook de wisselcolumn van wereldkampioen AeroPress Wendelien van Bunnik die zij schreef voor #ktc32

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.