KTC logo zwart
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Afbreekbare koffiecups? CoffeeB lanceert koffiecapsulesysteem zónder capsules

Afbreekbare koffiecups? CoffeeB lanceert koffiecapsulesysteem zónder capsules

Er is steeds meer vraag naar biologisch afbreekbare koffiecups. Voor wie nog een stap verder wilt biedt het Zwitserse CoffeeB een mooie oplossing: ‘s werelds eerste koffiecapsulesysteem zonder capsules. De innovatie maakt gebruik van een kleine, volledig composteerbare bal van geperste koffie.

Het is mogelijk de belangrijkste koffie-innovatie sinds de uitvinding van de koffiecapsule en het belooft de markt radicaal te veranderen: CoffeeB lanceert ‘s werelds eerste koffiecapsulesysteem waarvoor geen capsule nodig is. Een kleine, volledig composteerbare bal van geperste koffie dat slechts omhuld is door een beschermende laag maakt dit mogelijk.

Vijf jaar werkte het bedrijf aan de ontwikkeling van het duurzame single-serve koffiesysteem. In 2022 zag CoffeeB het licht onder de paraplu van Migros-dochter Delica AG.

coffeeB koffiecapsulesysteem

(Afbreekbare) koffiecups verleden tijd

De beschermende laag geeft de Coffee Ball niet alleen stabiliteit, het vormt net als aluminium ook een ideale zuurstofbarrière die beschermt tegen smaakverlies. Daarbij is de beschermlaag net als de koffie zelf ook van natuurlijke oorsprong en dus volledig composteerbaar in de tuin. Binnen een paar weken ontbindt de Coffee Ball tot waardevolle humus.

De Coffee Balls zijn verkrijgbaar in acht verschillende smaken, van espresso tot lungo. Deze passen perfect in de bijbehorende CoffeeB Globe koffiemachine met gepatenteerde brew technology.

 

coffeeB koffiecapsulesysteem

100.000 ton capsule-afval per jaar

“CoffeeB combineert wat voorheen onmogelijk te combineren was in de koffiesector: een volledige smaakbeleving, gemak en zero waste”, zegt de Nederlandse Frank Wilde, hoofd van CoffeeB. “Wereldwijd wordt elk jaar 100.000 ton capsule-afval geproduceerd. Door het elimineren van de plastic en aluminium omhulsels bij CoffeeB, helpt onze innovatieve Coffee Ball om dit enorme probleem aan te pakken.” Tot op de dag van vandaag belandt een groot deel van de huidige koffiecapsules in de vuilnisbak, recyclebaar of niet.

Maar de duurzaamheid van CoffeeB gaat verder dan de composteerbaarheid van de Coffee Balls in de tuin. Ook de machine bestaat grotendeels uit gerecycleerde materialen en kan zo nodig door servicecentra worden gerepareerd. Dankzij het modulaire ontwerp van de machine kunnen ook afzonderlijke technische componenten worden vervangen.

Daarbij komt dat het hele systeem en alle koffiesoorten 100% CO2-gecompenseerd zijn. De koffiebonen zijn afkomstig van duurzame teelt en zijn, afhankelijk van de smaak, ofwel Rainforest Alliance of gecertificeerd biologisch en Fairtrade. En uiteraard zijn ook alle verpakkingen recyclebaar.

Vijf jaar van productontwikkeling

Met CoffeeB geeft Delica 36 jaar na de lancering van de koffiecapsule het startschot voor de volgende grote revolutie op de koffiemarkt. “De eenvoud van het systeem geeft nauwelijks een idee van hoeveel werk erin de ontwikkeling is gaan zitten. Het heeft vijf jaar geduurd van het idee tot het uiteindelijke eindproduct, en natuurlijk waren er ook talrijke tegenslagen,” zegt Caroline Siefarth, R&D team van CoffeeB, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling. “Maar we zijn er meer dan van overtuigd dat elk geïnvesteerd uur het waard was.”

De innovatie is nu beschikbaar in Zwitserland en Frankrijk, andere markten staan op de planning om snel te volgen.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!