The Amsterdam Coffee Festival 2019 terugblik

 

Maar liefst 12.000 mensen vonden hun weg naar the amsterdam coffee festival 2019. Het weekend vol lekkere koffie, inspirerende discussies, live muziek en spannende kampioenschappen was weer een succes. Schenk je favoriete koffie van het festival nog een keer in en blik met ons terug op het afgelopen weekend.

De zesde editie van The Amsterdam Coffee Festival stond voor een groot gedeelte in het teken van ‘nieuw’. In de schijnwerpers stonden niet alleen de nieuwe winnaars van de Dutch Brewers Cup, Dutch Latte Art, Dutch Barista en de Dutch Cup Tasters kampioenschappen, maar ook de allereerste Roast Masters™ titelhouder en nieuwe machines zoals de revolutionaire La Marzocco KB90, Automatica van Machina Maximus en de Faema E71E.

Magische machines

De KB90 espressomachine van La Marzocco werd dit weekend bestierd door voormalig baristakampioenen Yakup Aydin, Coen van Sprang, Lex Wenneker en Zjevaun Janga. Met het grootste gemak bereidden zij de mooiste koffies. Geen wonder, want met deze machine wordt de barista van alle gemakken voorzien. Een nieuw vergrendelingssysteem van de filterdragers brengt een einde aan de barista-arm, koffieresten in de groep worden na het verwijderen van de filterdrager automatisch verwijderd en een op een algoritme gebaseerd systeem zorgt ervoor dat de extractie van de espresso automatisch stopt bij het gewenste gewicht.
Bij KEEN Coffee trok de geautomatiseerde pour-over koffiemachine Automatica de aandacht. “Een soort Alice in Wonderland-attractie,” noemde Rob Kerkhoff de Amerikaanse machine die hij met KEEN Coffee als eerste in Europa onder ogen kreeg. “Je voert zelf de de hoeveelheid water en koffie, seconden en aantal keren van opschenken in en de Automatica doet de rest van het werk.” De ster bij Faema was dit jaar de nieuwe E71E. Het nieuwe model heeft vijf knoppen op elke zetgroep om het gewenste shot te selecteren, een stoompijp met cold steam wand, in hoogte verstelbare heetwateruitloop en makkelijk aan te passen pompdruk.

The Mindful Tasting Experience

Naast nieuwe gadgets, introduceerde The Amsterdam Coffee Festival dit jaar met The Mindful Coffee Tasting Experience ook een geheel nieuwe manier van koffiedrinken. In een afgezonderd gebouw op het festivalterrein werd in stilte en met gesloten ogen koffie geproefd. Meditatie-expert van Just Breathe Michael James Wong leidde het meditatieve gedeelte waarbij deelnemers de koffie, een El Aguacate uit Guatemala, met volle aandacht konden ruiken, proeven en visualiseren. De medewerkers van KEEN Coffee legden daarna de technische kant van koffie uit en beantwoordde alle vragen van de deelnemers, die varieerde van echte koffienerds tot ‘normale’ koffieliefhebbers. De deelnemers ervoeren de sessie als “een fijn half uur om de drukte van het festival te ontvluchten en koffie op een totaal nieuwe manier te beleven”.

AND THE WINNER IS…

Met maar liefst vijf verschillende competities, regende het winnaars op het festival. De finales van de vier koffiewedstrijden van SCA Nederland vonden verspreid over drie dagen plaats. De nieuwe competitie Roast Masters™ begon op vrijdag en zaterdag met de voorrondes, waarbij (internationale) koffiebranders in twee disciplines, de Single Origin en de Espresso blend, streden voor een plek in de finale op zondag. Juryleden Anne Lunell, Niels te Vaanhold, Rubens Gardelli en Hans Zevenhek maakten zondagmiddag bekend wie volgens hen de beste brander was.

Roast Masters™

En dat was  White Label Coffee! Wouter Andeweg, Sebas Geistdorfer en Halil Turan, het team van de Amsterdamse koffiebranderij, pakten de gloednieuwe titel Roast Masters™. “We zijn heel erg blij dat we Amsterdam hebben kunnen verdedigen. Het was interessant om te zien wat al deze verschillende branders hebben gedaan met dezelfde koffie. Ons geheim is dat we door blijven gaan tot perfectie. Zo hebben we samples van 100 gram gebrand totdat we blij waren met het smaakprofiel en daarna gingen we pas een grotere batch in de Giesen W6 branden.”

 1. White Label Coffee (NL)
 2. Dutch Barista (NL)
 3. His Majesty the Coffee (IT)
 4. Gearbox Coffee Roasters (IT)
 5. Belleville Brûlerie Paris (FR)
 6. Lot Sixty One Coffee Roasters (NL)

SCA kampioenschappen

Dutch Brewers Cup Championship
Op vrijdag, de eerste dag van het festival, werden twee kampioenen bekend gemaakt: de Dutch Brewers Cup kampioen en de Dutch Latte Art kampioen. Sander Groenink ging er met de eerste titel vandoor. De eigenaar van espressobar Maling in Zwolle maakte volgens de jury de beste filterkoffie. Op de tweede plek eindigde Rob Clarijs van De Zeeuwse Branding en op een derde plek Niels te Vaanhold van Mocca d’Or.

 1. Sander Groenink
 2. Rob Clarijs
 3. Niels te Vaanhold
 4. Frans van der Berg
 5. Ben Morrow
 6. Björn Aarts

amsterdam coffee festival

Dutch Latte Art Championship
Hij deed voor de eerste keer mee en pakt gelijk de titel: Kaspar Tammjärv werd Dutch Latte Art kampioen 2019. Hij versloeg in de finale Anouk Rodenburg, die vorig jaar kampioen werd en dit jaar op een tweede plek eindigde. Marlous van Putten van Coffeecompany sleepte de derde plek in de wacht. Kaspar mag zijn melkkunsten opnieuw laten zien in Berlijn, tijdens de World Latte Art Championship van 6 tot 8 juni.

 1. Kaspar Tammjarv
 2. Anouk Rodenburg
 3. Marlous van Putten
 4. Jesse Fook
 5. Hugo van Duivenboden
 6. Ben Morrow

amsterdam coffee festival

Dutch Barista Championship
Wendelien van Bunnik – Verver van Single Estate Coffee mag zich beste barista van 2019 noemen. Tijdens de prestigieuze Dutch Barista Championship was zij volgens de jury de beste in het neerzetten van een identieke reeks cappuccino’s, espresso’s en signature drinks. Treedt Wendelien tijdens de wereldkampioenschappen in de voetsporen van Agnieszka Rojewska als de tweede vrouwelijke baristakampioen van de wereld? We gaan het 11 tot 14 april zien in Boston! Jasper de Waal behaalde de tweede plek én de Louis Claus prijs voor veelbelovend talent! Dagmar Geerlings van Dagger Coffee, won de derde plek.

 1. Wendelien Van Bunnik Verver
 2. Jasper de Waal
 3.  Dagmar Geerlings
 4. Farrah Tan
 5. Gerard van Dijk
 6. Charif Benani

amsterdam coffee festival

Dutch Cup Tasters Championship

Een primeur! Sander Groenink won niet alleen de Dutch Brewers Cup Championship, maar ook de Dutch Cup Tasters Championship. In de cuppingwedstrijd proeven de deelnemers in acht minuten acht sets van drie kopjes koffie. In elke set zitten twee dezelfde koffies en één afwijkende. Sander wist in de finale zes van de acht afwijkende koffies er uit te halen en veroverde daarmee de titel voor de beste Nederlandse koffieproever. Judith Konsten van Mocca d’Or behaalde de tweede plaats met vijf goede koppen. Rob Clarijs en Shereen Gemin haalden er beiden drie juiste koffies uit, en behaalden op basis van tijd de derde en vierde plek.

 1. Sander Groenink
 2. Judith Konsten
 3. Rob Clarijs
 4. Shereen Gemin

Kun je, net als ons, niet wachten op volgend jaar?

Goed nieuws! Over een paar weken, van 28 tot 31 maart, vindt The London Coffee Festival plaats. Spring in de nieuwe Eurostar trein, vul je auto met al je koffievrienden of boek een korte vlucht en dompel je nog een weekend onder in de koffie. Tickets koop je hier.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT