V60, AeroPress en Chemex: drie geliefde filterkoffie-zetmethoden van elke professional. Met deze filterkoffie guide in handen, sla je thuis nooit meer een stap over en leer je de lekkerste slow coffee op te schenken. Tip van de sluier? Het zit ‘m allemaal in de pols!
1. Filterkoffie zetten met een V60
Meer dan een decennium geleden ontwierp het Japanse Hario de V60, die zijn naam ontleent aan de 60-graden hoek van de V-vorm van de conische druppelaar. In het midden zit een grote opening, waardoor je als barista invloed hebt op de smaak door te spelen met de snelheid van de stroom water. De V60 heeft aan de binnenkant ribben die ervoor zorgen dat de koffie kan uitzetten en dat er zuurstof kan ontsnappen.
Inmiddels hebben andere merken het principe van de Hario V60 overgenomen, denk aan de Kalita Wave of de Origami Drippers. Net zoals er verschillende koffiedrippers van verschillende materialen bestaan, zijn er veel verschillende recepten voor de V60. Iedere koffie vraagt om een ander recept. Daarom: experimenteer, want smaken verschillen!
Wat heb je nodig?
• koffie
• V60
• V60 filters
• water
• glazen karaf, porseleinen serveerkan
Aan de slag
1. Spoel het filter met heet water om het van de papiersmaak te ontdoen. Gooi dit water weg.
2. Plaats de glazen karaf of andere serveerkan met daar bovenop de V6o met filter op de weegschaal en zet op nul.
3. Voeg 25 gram vers gemalen filterkoffie toe voor 2 personen en zet de weegschaal weer op nul. Een goede stelregel is 50 tot 65 gram koffie per liter water. Al kan hiervan afwijken voor spannende resultaten zorgen.
4. Voeg 50 à 60 milliliter heet water van 92-98oC toe voor het bloomen. Hoe lager de temperatuur, hoe minder aroma’s er uit de koffie worden geëxtraheerd, maar ook hoe minder bitter de koffie zal smaken. Wil je dus vooral fruitige tonen in een koffie naar boven brengen, experimenteer dan met een watertemperatuur tussen 89-92oC. Bloomen zorgt ervoor dat de koolstofdioxide in de koffie kan ontsnappen. Je schenkt tijdens het bloomen circa twee keer de hoeveelheid water op ten opzichte van de hoeveelheid koffie. Een gram koffie absorbeert namelijk twee milliliter water.
5. Schenk na ongeveer 30 seconden de koffie opnieuw in een cirkelende beweging op. Giet in ongeveer 1.45 minuut nog 400 milliliter water gelijkmatig over de koffie. Stop met schenken wanneer het gewicht op de weegschaal in totaal 460 milliliter is.
Bekijk hier onze filter-oplossingen
2. Filterkoffie zetten met de AeroPress
De AeroPress is een eenvoudige, makkelijk te gebruiken methode, waarmee je in no-time een verse filterkoffie óf espresso bereidt. AeroPress Original en AeroPress Go zijn alles-in-één ‘immersion style’ koffiezetters. In tegenstelling tot de French Press wordt fijn- tot mediumgemalen koffie met een korte zettijd ondergedompeld in de ‘AeroPress-chamber’. De druk die ontstaat wanneer de zuiger door het gedeelte wordt gedrukt, resulteert in een smaakvolle, gruisvrije koffie dankzij het papieren microfilter.
De AeroPress is zo populair dat er jaarlijks wereldwijd kampioenschappen worden gehouden. In Nederland organiseert Keen Coffee het Dutch AeroPress Championship.
Wat heb je nodig?
• koffie
• AeroPress
• AeroPress-filters
• water
• drinkbeker
Aan de slag
1. Breng water aan de kook tot de gewenste temperatuur.
2. Plaats het filter in de zwarte filterdrager en maak nat met wat warm water.
3. Plaats de zuiger in de AeroPress tot de 4-markering.
4. Zet de AeroPress ondersteboven op de weegschaal.
5. Maal tussen de 12-18 gram koffie en voeg toe in de AeroPress. Maalgraad tussen filter en cafetière. Hoe fijner, des te meer extractie maar ook sneller kans op bitterheid.
6. Schenk 30 milliliter water van rond de 80oC rustig op de gemalen koffie en begin met timen wanneer het water de koffie raakt. Laat 30 seconden bloomen en schenk vervolgens nog 170 milliliter water op.
7. Tien seconden voor warme koffie en 60 seconden voor cold brew, rustig doorroeren zodat alle koffie in contact komt met het water.
8. Draai de filterhouder vast op de AeroPress.
9. Wanneer de tijd (gemiddeld 2 minuten) verstreken is, draai je het geheel om en plaats je de AeroPress met de filterzijde op de voorverwarmde koffiemok. Duw de zuiger rustig naar beneden, dit mag best zo’n 50 seconden duren. Duw door totdat je een sissend geluid hoort.
3. Filterkoffie zetten met een Chemex
De iconische koffiemaker werd in 1941 uitgevonden door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm, om de perfecte kop slow coffee mee te zetten. Doordat je zelf water toevoegt, houd je controle over de hoeveelheid water en de doorlooptijd. De originele Chemex is gemaakt van borosilicaatglas, waardoor het geen smaak afgeeft, en heeft een mooie ‘houten kraag en stropdas’ als handvat. In de fabriek in het Amerikaanse Massachusetts inspecteert, polijst en bindt het team nog steeds elk koffiezetapparaat en snijden ze elk filter. De bijbehorende Chemex bonded-filters zijn gemaakt van speciaal papier dat slechte vetten, bitterheid, zuurgraad en sedimenten tegenhoudt.
Wat heb je nodig?
• koffie
• Chemex
• Chemex bonded filters
• water
• drinkglazen
Aan de slag
1. Plaats het filter in de Chemex en schenk daarna een goede hoeveelheid gekookt water over de filter om deze van de papiersmaak te ontdoen. Schenk dit water weg en zet de Chemex op een weegschaal.
2. Weeg de juiste hoeveelheid koffiebonen af. Tussen de 15-18 gram voor één kop, 30-34 gram voor twee en 50-55 gram voor drie. Maal de koffiebonen grof met een hand- of elektrische molen en voeg toe aan de Chemex. Stel de weegschaal daarna weer in op nul.
3. Schenk een deel van het water op om de koffie te laten bloomen. Voor één kop is dat ongeveer 30 milliliter, voor twee koppen 60 milliliter en voor drie koppen 100 milliliter. Ook bij de Chemex geldt: de temperatuur van het water bepaal je aan de hand van de aroma’s die je in de koffie naar voren wilt laten komen. Water met een temperatuur tussen 92-98oC is een goed uitgangspunt.
4. Schenk de rest van het water, 180 milliliter voor één kop, 390 milliliter voor twee koppen en 500 milliliter voor drie koppen, over de koffie in een roterende beweging.