Friendly Viking's haver Finland
ADVERTORIAL

Friendly Viking’s lanceert barista haverdrank in Nederland

Het Finse haverproductenmerk Friendly Viking’s doet zijn naam eer aan en wint als ware vikingen gestaag aan grondgebied. Na Finland, Duitsland en Estland, is Friendly Viking’s sinds dit jaar ook in Nederland verkrijgbaar. KoffieTcacao sprak met de Finse brand manager Kati Harki en Nederlandse distributeur Annelot Menken over het merk en hun nieuwe haverbaristadrank, speciaal ontwikkeld voor (thuis)barista’s en horecazaken. “Glutenvrij, zonder toegevoegde suikers en natuurlijk zoet: met Friendly Viking’s heb je genoeg aan één plantaardig alternatief op de plank.”

Sinds dit jaar is Friendly Viking’s beschikbaar in Nederland. Kunnen jullie het merk introduceren?
Kati: “Friendly Viking’s is een Fins merk, dat verschillende plantaardige producten maakt met haver, geproduceerd door een familiebedrijf in Finland. Van vegan yoghurtsnacks, chocoladedrinks tot kookproducten en een baristadrank voor in de koffie. Met ons merk willen we – de naam zegt het al – vriendelijk zijn. Voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van de consumenten. Onze producten zijn helemaal plantaardig en de drinks bevatten geen toegevoegde suikers en worden verpakt in gecertificeerde CO2-neutrale verpakkingen. Bovendien draait onze fabriek op duurzame stroom: ons totale elektriciteitsverbruik is aangedreven door wind-, zonne- en waterkracht. We hebben zelfs onze eigen zonne-energiecentrale!” 

Jullie basisingrediënt is haver. Waarom dit gewas?
Annelot: “Haver is de uitkomst voor mensen met een plantaardig dieet en/of allergieën, zoals lactose intolerantie of een notenallergie. Daarnaast is het een nederig gewas voor de natuur. Onderzoek wijst uit dat de productie van haver minder CO2 uitstoot dan soja en bovendien minder water nodig heeft dan veel andere ingrediënten voor plantaardige drank. Amandelen hebben bijvoorbeeld zes keer zoveel water nodig. In een tijd waarin we klimaat voorop moeten stellen, is haver daarom het antwoord.”

Benieuwd? De Friendly Viking’s Oat Drink for Coffee is nu verkrijgbaar bij Sligro en Veganfoodservice.nl. Met de code BARISTA-06 krijg je 15% korting op de Oat Drink for Coffee bij je eerste bestelling bij veganfoodservice.nl! Wil je meer informatie of samples ontvangen? Stuur een berichtje naar service@veganfoodservice.nl.

BESTEL HIER

Friendly Viking’s gebruikt enkel zelf-geproduceerde haver uit Finland. Wat maakt Finland geschikt voor de productie van haver?
Kati: “Haver wordt al decennia lang verbouwd in Finland en heeft zich door de jaren heen natuurlijk aangepast aan het Finse landschap. Het gewas is opgewassen tegen onze koude winters en dit brengt zelfs een voordeel met zich mee: in de koude wintermaanden zijn pesticiden nauwelijks nodig. Daarnaast is onze lucht schoon en nergens anders vind je zulk puur water. Deze omstandigheden laten het toe een bijzonder hoge kwaliteit haver te verbouwen, die van nature veel smaak heeft. Dit stelt ons onder andere in staat om onze producten – ook de baristadrank – zonder toegevoegde suikers te produceren.”

De baristadrank Oat Drink For Coffee is een jaar geleden ontwikkeld. Uit onderzoek komt haver uit als de snelstgroeiende plantaardige drank in de markt. Hoe onderscheiden jullie je van andere (barista)haverdranken?
Kati: “Onze haverdrank is gluten- en suikervrij én romig tegelijkertijd. Het ontwikkelingsteam heeft veel werk verricht om de natuurlijke zoetheid in onze haver te onderstrepen. Door de hoge kwaliteit van het Finse haver hebben we een natuurlijke drank kunnen ontwikkelen, die romig smaakt en ook nog eens geschikt is voor – een groeiende groep – mensen met een glutenvrij dieet. Voor de barista betekent dit dat hij genoeg heeft aan Friendly Viking’s als plantaardige alternatief voor melk.” 

Hoe wordt de baristadrank ontvangen door professionals?
Annelot: “Veel barista’s zijn blij met een nieuwe haverdrank die glutenvrij is. Daarnaast zijn professionals verrast door de subtiele zoete smaak en de schuimbaarheid van de drank, zonder dat er suikers zijn toegevoegd. De romige textuur is perfect voor het schenken van latte art. Tenslotte krijgen we veel positieve reacties op de verpakkingen. Niet alleen omdat ze van duurzaam materiaal zijn gemaakt, maar ook omdat ze mooi op de plank staan.”

Barista Farid Saaidi is al fan van Friendly Viking’s Oat Drink for Coffee en laat zien hoe je de plantaardige baristadrank het best opschuimt: 

 

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.