Nespresso Atelier London 2016

Atelier Nespresso

Vorige week vlogen we voor #AtelierNespresso, een jaarlijks terugkerend inspirationeel event van Nespresso, naar Londen. Hier genoten we samen met pers vanuit de hele wereld van vier interessante workshops, een verrukkelijk sterrendiner en natuurlijk koffie, koffie en koffie.

We verblijven in ‘koffiehotel’ The Hoxton. De keten biedt in al haar hotels gefilterd water en gratis melk aan en is geliefd bij onder andere de organisatie van het London/Amsterdam/New York Coffee Festival. The Hoxton Shoreditch is daarbij ook nog eens gelegen tussen wat fijne specialty coffee zaken – Ozone Coffeeroasters, The Caravan, Nude Espresso, Shorditch Grind en Department of Coffee and Social Affairs – die de Britse hoofdstad rijk is.

Atelier Nespresso

Nadat we hebben ingecheckt en de eerste Londense kop koffie bij Ozone Coffeeroasters erop zit, stappen we met #TeamHolland (Esquire, Marie Claire en Nespresso Nederland) in een taxi naar Atelier Nespresso. In een industriële loods, die voor de gelegenheid is omgetoverd tot een sfeervolle locatie, opent Head of Coffee Nespresso Karsten Ranitzsch deze editie van Atelier Nespresso met een kort welkomstwoord.

 

Koffielessen

Hierna worden we in groepen verdeeld voor de workshops. Op het programma vandaag staan The TasteThe ServeThe Ritual en Sustainability. De vier workshops vinden plaats in een volledig gethematiseerde ruimtes. Ook heeft Nespresso voor de gelegenheid externe experts aangetrokken, zoals professor/oprichter van Centre for the Study of the Senses Barry Smith en Instagram influencers Signe Bay (@SigneBay) en Per Olav (@perolavsolvberg).

 

Zuid-Soedanese robusta

Voor onze eerste workshop/presentatie bewegen we ons naar Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Hier is Nespresso recentelijk een duurzaamheidsproject is gestart. Op aanraden van het gezicht van Nespresso, George Clooney, onderzochten Nespresso’s Alexis Rodriguez, Yvonne Iwaniuk, Jennifer Poni en Paul Stewart hier de mogelijkheden.
Samen kwamen ze al snel tot de conclusie dat Zuid-Soedan alles in huis heeft – de bodem, het klimaat, de ruimte – om zich te profileren als ‘koffieland’. Het enige wat eigenlijk er miste, was kennis van het verwerkingsproces. Nespresso heeft inmiddels al 700 boeren opgeleid die robusta koffie verbouwen en hun inkomen zien groeien door de export hiervan.
Ben je benieuwd naar deze koffie? Zoek dan in je Nespresso Boutique naar het diep donker groene cupje.

 

Atelier Nespresso

 

Geluid en smaakbeleving

De tweede workshop/presentatie vindt plaats in een kleine ruimte getiteld ‘Paris’. Hier vertellen Karsten Ranitzsch en professor Barry Smith wat voor invloed geluid heeft op je smaakbeleving. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat ‘wij’ tijdens het verorberen van een stuk chocolade met op de achtergrond klassieke muziek andere smaaktonen ervaren dan terwijl we luisteren naar snoeiharde rock. Dezelfde chocolade zou met klassieke muziek aan ‘zoeter en fruitiger’ smaken, dan bij rock.
Hierna is het aan ons om de proef op de som te nemen en een koffie te koppelen aan een muziekstuk. En verrek, we kiezen nagenoeg unaniem voor dezelfde nummers bij dezelfde koffie. In het lab van Smith hebben ze vijf koffies van Nespresso aan deze test onderworpen, die de foto hieronder voor de uitslag.

Atelier Nespresso

 

De perfecte koffiefoto

Na een korte break worden we door Signe Bay en Per Olav in ‘Sydney’ verwacht voor de workshop food photography. We leren onze koffie te ‘stylen’ voor Instagram en consorten. De sleutel blijkt te verschuilen in het toevoegen van persoonlijke elementen – horloge, sjaal, boek etc – aan de foto. Nadat we met de nieuwe Nespresso Expert-machine een cappuccino hebben gezet, gaan we zelf aan de slag. Bekijk de foto’s van onze medecursisten en koffieTcacao op Instagram onder #AtelierNespresso.

Atelier Nespresso

 

Van Brazilië voor Brazilië

Als laatste schuiven we aan bij Nespresso’s Coffee Expertise Leverage Manager Shirin Moayyad in ‘Rio de Janeiro’. In een felgekleurde kamer die op en top Braziliaans aanvoelt, vertelt zij over één van Nespresso’s recente limited editions de Cafezinho do Brasil.
Nespresso heeft deze koffie ontwikkeld naar de smaak van de Braziliaanse koffiedrinker. De blend van verschillende variëteiten Braziliaanse arabica wordt omschreven als walnoot, sandelhout met kruidige accenten die doen denken aan tijm en rozemarijn. Proef deze serie nu in een van de Nespresso Boutiques.

 

Atelier Nespresso

 

Koffiediner

Net voordat we echt ons maximum aantal koffies op één dag bereiken, mogen we aanschuiven bij Michelin-chef Anthony Demetre. Hij verwent ons met gerechten als wilde duif met kardemom ristrettosaus, scheermesjes met zeewier, hertenvlees met aardperen én chocolade koffiemousse. Het laatste afzakkertje is Nespresso’s exclusieve koffie voor sterrenrestaurants, een Nepalese peaberry uit de Himalaya. En toegegeven, dit is zeker de lekkerste koffie van de dag.

Atelier NespressoAtelier Nespresso

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!