Ruby

Zwitsers introduceren vierde chocoladesoort

Het Zwitserse Barry Callebaut presenteerde dinsdag in Shanghai een ware primeur: een natuurlijke roze chocolade. Met de ‘ruby’- een koosnaam die het dankt aan de robijnachtige kleur – brengt ’s werelds grootste chocoladeproducent na donkere, melk- en witte chocolade een vierde soort op de markt. Het is voor het eerst in tachtig jaar dat een dergelijke chocoladerevolutie plaatsvindt.

Ruim tachtig jaar na de introductie van witte chocolade als derde soort, zorgen de Zwitserse chocolademakers dat een kwart van de geproduceerde cacao verwerkt voor flinke opschudding met de ‘ruby’. “De cacaomarkt is vrij traditioneel. Dit zorgt voor beweging”, liet Caroline Lubbers woensdag weten aan het Het Financieel Dagblad. De organisator van het Amsterdamse chocoladefestival Chocoa hoopt dat deze nieuwe soort de vraag naar cacao laat stijgen. Haar collega Jack Steijn voegt daaraan toe: “Als het oogstseizoen eind september is afgelopen, wordt een overschot verwacht van 432.000 ton. Dat is een surplus van 10% in een markt die jaarlijks zo’n 4,2 miljoen ton cacao produceert”, aldus het FD.

Bessensmaak

Ruby wordt gewonnen uit cacaobonen die groeien in de Ivoorkust, Brazilië en Ecuador. Het is een unieke cacaoboon, die dankzij haar roze kleur dankt aan genetische eigenschappen. Ook de frisse smaak zou ongeëvenaard zijn. Barry Callebaut: “De ruby biedt een nieuwe smaakervaring die noch bitter, melkachtig of zoet is, maar waar een bessensmaak en zacht mondgevoel overheersen. Waar andere chocoladeproducenten al eerder gebruik maakte van rood cacaopoeder om roze chocolade te creëren, benadrukt chief executive officier Antoine de Saint-Affrique met klem dat het geen kleur-en of smaakstoffen heeft toegevoegd.

Tien jaar onderzoek

Achter de schermen werkte de chocoladeproducent meer dan tien jaar aan de introductie van de ruby chocolade. Dertien jaar geleden al stuitte Barry Callebaut’s onderzoeksteam in een studie naar cacaobonen per toeval op de componenten die zorgen voor de kenmerkende kleur en smaak. In samenwerking met de Duitse Jacobs University in Bremen is de vierde chocoladesoort uiteindelijk ontwikkeld.


Meer Barry Callebaut FREAKSHAKE


Prijsniveau

Wat de roze chocolade uiteindelijk zal gaan kosten is nog niet bekend. Barry Callebaut levert slechts ruwe chocolade aan chocolademakers, die er vervolgens mee aan de slag gaan. Deze chocolatiers bepalen uiteindelijk zelf de prijs van hun creaties. Er wordt momenteel wel onderzoek gedaan naar mogelijke prijzen op basis van de behoefte in verschillende landen.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!

De Italiaanse Cimbali Group staat met hun prachtige espressomachines op The Amsterdam Coffee Festival. We spraken met Sales Director Josep Feixa over de toekomst van de koffiebranche.