Citytrip Ljubljana

Beste koffiebars voor citytrip Ljubljana

Ljubljana is met 293.000 inwoners een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Specialty coffee staat er, net als thee en cacao, nog in de kinderschoenen. Maar wat er is, heeft kwaliteit. Hier drink je de beste specialty koffie tijdens een citytrip Ljubljana.

Voor vertrek moet je de kaart er wellicht even bijpakken. Een veelbezochte vakantiebestemming voor Nederlanders is Slovenië niet. Maar het grenst dus aan Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. En het landschap is prachtig, de geschiedenis rijk, de bevolking vriendelijk en het eten en drinken…oh la la. Wat een citytrip Ljubljana helemaal fijn maakt, is dat het centrum volledig autovrij is.

Op het gebied van specialty coffee is de stad nog volop in ontwikkeling. “Eerst was latte art het teken van ‘goede koffie’ en nu is ‘single origin’ het buzzwoord”, licht Bine Likeb van Kavarna Moderna en Neubar illustratief toe. Als er morgen vijf branderijen en tien koffiezaken bij komen, zouden de koffiepioniers van de stad daar zeker blij mee zijn. Alles om de scène meer leven in te blazen, een gevoel van inclusiviteit te creëren en de koffiekennis (want kennis is liefde) van de gemiddelde liefhebber te verhogen.

Citytrip Ljubljana Kavarna Moderna & Neubar

1. Kavarna Moderna & Neubar

Koffie in de ochtend, cocktails in de avond. Dat is het concept van Kavarna Moderna en sinds vorig jaar ook van de zusterlocatie, Neubar, gevestigd in het nieuwbouwcomplex met verhuurappartementen NEU Residences. 

Net buiten het centrum aan de rand van Tivoli Park in het Museum voor Moderne Kunst vormt Kavarna Moderna binnen een fijne pitstop voor museumbezoekers en een werkplek voor studenten. De strakke doch warme uitstraling van het café met de betonvloer, het wittebalkenplafond en het vintage designmeubilair verraadt de hand van de sympathieke eigenaar Bine Likeb als voormalig interieurontwerper.

Uit de Sanremo Café Racer espressomachine vloeien vooral Zuid-Amerikaanse koffies uit de stal van Escobar, de eerste specialty-coffeebranderij van Slovenië. Het filtermenu voorziet ook in koffies van internationale gastbranders als La Cabra. En er is een glansrol weggelegd voor cascara bij Kavarna Moderna en Neubar. “Cascara is echt een onderschat product. We gebruiken het veel voor in siroop, coldbrew en cocktails”, vertelt Bine. “Sowieso gaan er in de winter vooral warme dranken met melk, over de toonbank, maar zodra de zon schijnt, switcht men hier naar koud.”  

De espressomartini bereid met een koffie uit Honduras, Titos wodka en de eigen koffielikeur is verrukkelijk! Deze recente creatie is net als een negroni, old fashioned, white russian of toch die klassieke espresso-martini ook als gebottelde versie te koop of online te bestellen.

Specialiteit: koffie & cocktails
Kavarna Moderna: Moderna galerija, Cankarjeva cesta 15 | kavarnamoderna
Neubar: Kolodvorska ulica 6a neuhaus.si | neubar_lj

Ga je voor de cacao naar Ljubljana, bezoek dan zéker de Chocolate Village By The River! Inderdaad: een luxe vakantiepark gewijd aan chocolade. What’s not to like?

Citytrip Ljubljana ČRNO ZRNO

2. ČRNO ZRNO

Via een pittoreske slingerstraat vind je in het oude stadshart ČRNO ZRNO, wat ‘zwarte boon’ betekent. De handbeschilderde deuren slaan open naar een knusse koffiebar met een blauw-witte tegelvloer, een paar barkrukken om op te zitten, Spaanse muziek uit de speakers en achterin een La Marzocco GS3 op de bar. 

De Colombiaanse eigenaar Alexander Niño Ruiz, die inmiddels al meer dan tien jaar in Slovenië woont, maakt met iedereen die binnenkomt een praatje. “Van maandag tot en met zaterdag is dit mijn social life”, grapt Alexander die ook nog werkt als architect. Recent was hij zo ook betrokken bij het ontwerp van de Cukrarna Gallery, waarin ČRNO ZRNO eind 2022 de tweede locatie in de stad opende: Rafinerija Cukrarna.

Probeer Alexanders gebottelde coldbrew en zijn signature drink uit Colombia: een dubbel shot espresso met limoensap en panelasuiker.

Specialiteit: coldbrew & signature drinks
Gornji trg 17 | crno_zrno

Citytrip Ljubljana Stow Coffee Roasters

3. Stow Coffee Roasters

STOW Coffee Roasters, dat is gevestigd in het stadsmuseum van Ljubljana en over een prachtig terras op de binnenplaats beschikt, biedt dezelfde exclusieve ervaring als een wijnbar. Zo is het koffiemenu onderverdeeld in de espressobar, filterbar, cascara en coldbrew en variëren de prijzen van 2,20 euro voor een natural Brazilië espresso tot 25 euro voor een experimental heirloom filterkoffie uit Panama.

“Ik zeg altijd: er is specialty coffee, specialty coffee van de allerbeste producenten, dan niks, en dan zijn daar de 90+ koffies”, grapt Peter Ševič. De bevlogen eigenaar, brander en enige SCA-gecertificeerde trainer in Slovenië zette met STOW het eerste full concept (branderij, academie, café) van Ljubljana in de markt. 

Inmiddels is de branderij bekender in Europa dan op eigen bodem. Dat is te danken aan bijzondere koffies als de Eugenioides van Cafe Inmaculada, waarmee Matt Winton de eerste plaats op de World Brewers Cup 2021 binnensleepte.

 “We blijken een goede neus voor de inkoop van koffie te hebben. De Eugenioides kochten we zes maanden voordat de boel tijdens de wereldkampioenschappen explodeerde in bij Inmaculada Coffee Farms in Colombia”, vertelt Peter geanimeerd. “Coffea Eugenioides, de moeder van Coffea Arabica, is een middelgrote boom met kleine smalle bladeren, die slechts 150 gram fruit per seizoen afdraagt. Deze uiterst zeldzame koffie is drie keer zoeter dan elke andere arabica-variëteit en bevat ongeveer de helft minder cafeïne.” 

En wow, het is alsof je heldere aardbeienyoghurt in een glas drinkt!

Specialiteit: 90+ koffies
Gosposka ulica 15 | stowcoffeeroasters


Volg jij ons al op Facebook en Instagram? Op deze kanalen vind je praktische tips, inspirerende recepten en toffe hotspots van over de hele wereld!

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!

De Italiaanse Cimbali Group staat met hun prachtige espressomachines op The Amsterdam Coffee Festival. We spraken met Sales Director Josep Feixa over de toekomst van de koffiebranche.