Brute Bonen, sanremo en marco beverages
ADVERTORIAL

Brute Bonen heeft efficiënte workflow dankzij Marco Beverages

Een duurzame koffiebar die voor een  efficiënte workflow zorgt: dat stond op het wensenlijstje van de nieuwe Haagse espressobar Brute Bonen. Maarten Meijer van Sanremo Nederland vervulde deze wens met onder andere een Sanremo Café Racer espressomachine, een Milk Mate melkdispenser én twee heetwatersystemen van Marco Beverages. De Marco Mix UC8 voorziet in perfect getapt water en de Marco SP9 maakt het zetten van een geautomatiseerde pour-over filterkoffie mogelijk – zélfs tijdens piekmomenten op de dag. 

Afgelopen juli opende Jop Bröcker de deuren van zijn nieuwe espressobar Brute Bonen in Den Haag. Ruim drie jaar geleden begon de Hagenaar met het versturen van koffie per post. Na eerst gebruik te hebben gemaakt van de apparatuur van bevriende branders, is hij nu neergestreken in een eigen pand in de up-and-coming wijk Binckhorst. “Hier hebben we controle over het hele proces – van branden tot koffieschenken – én een plek om het verhaal achter onze koffie te vertellen.” 

De Brute Bonen jungle-vibe

Groene wanden, hoge planten en een tiental kleine koffieplantjes: de jungle-vibe in de nieuwe bar/branderij geeft een deel van dat verhaal prijs. Want Jop richt zich op forest grown coffees: koffies die in het bos worden geteeld. “De manier waarop we koffie verbouwen is helemaal niet zo duurzaam. Veel plantages bestaan uit eindeloze rijen van koffieplanten, waar veel kunstmest gebruikt wordt om ze te laten groeien. Zonde, want als je koffie in het bos verbouwt, heb je minder water nodig. Ook heb je minder last van vorst, droogte en extreme hitte. En doordat vogels koffieboorderkevers – een grote plaag in koffieland –opeten, heb je ook minder bestrijdingsmiddelen nodig.”  Voor Jop een no-brainer om voortaan alleen nog koffie uit het bos te branden.

Brute Bonen, sanremo en marco beverages

Duurzame koffie-uitrusting

Naast duurzaam geteelde koffies is het groene thema ook doorgevoerd in het interieur, de menukaart, die biologisch en grotendeels plantaardig is, en in de koffiegear set-up. Voor het laatstgenoemde schoot Maarten van Sanremo Nederland te hulp met energiezuinige koffiemachines. De blauwe customized Sanremo Café Racer, die afgelopen maart nog tijdens de Roast Masters-competitie op The Amsterdam Coffee Festival werd gebruikt, schittert nu op de bar bij Brute Bonen en verbruikt zo’n 60 procent minder energie dan vergelijkbare espressomachines dankzij geïsoleerde boilers en duurzame materialen. 

Strenge selectie

Naast apparatuur van Sanremo uit eigen stal, introduceerde  Maarten ook de heetwatersystemen van Marco Beverages. “Omdat wij vanuit het zusterbedrijf De Vrij Espresso Service ook het onderhoud op ons nemen, liggen onze eisen wat betreft kosten, efficiëntie en storingsgevoeligheid voor deze merken hoog. Het unieke aan Marco Beverages is dat ze met simpele techniek steengoede producten neerzetten, waarbij het risico op storingen heel klein is”, vertelt Maarten. 

Marco Mix 

Als voorbeeld wijst hij naar de Marco Mix watertap met een boiler weggewerkt onder het werkblad. “Door de afstand tussen de tap en de boiler hebben veel soortgelijke systemen bijvoorbeeld een verwarmingselement om het stilstaande water op temperatuur te houden. Bij Marco kunnen ze dat element achterwege laten doordat het water terugloopt in de boiler. Zo simpel kan het zijn: het voorkomt onnodig energieverbruik en problemen.”

Brute Bonen, sanremo en marco beverages

Ook Jop is enthousiast over de watertap op zijn bar, die hij in dezelfde blauwe kleur heeft gespoten als de espressomachine. De tap heeft drie knoppen, die hij op de graad nauwkeurig heeft afgesteld op gekookt water voor zwarte thee, groene thee en filterkoffie. “Met een druk op de knop krijg je altijd een vaste hoeveelheid, wat consistentie in recepten oplevert. En hij stopt uit zichzelf, waardoor je dus niet hoeft te wachten.”

Filterkoffie tijdens spitsuur 

Ook de Marco SP9 is in huis gehaald om de workflow van het personeel te optimaliseren. Deze koffiemachine met eigen boiler heeft het zetten van single serve filterkoffie geautomatiseerd. “Wil je filterkoffie met de hand opschenken, dan sta je drie minuten stil. Dat is tijdens piekmomenten niet mogelijk óf je moet concessies doen op de kwaliteit. Dat is verleden tijd met de SP9, die je zelf precies kunt instellen,” vertelt de koffiebrander. “De kwaliteit is altijd consistent, ongeacht de barista die  de bar bemant. Op die manier kunnen we mooie filterkoffies toegankelijk maken voor onze gasten – op welk moment dan ook.” 

 


Benieuwd naar de duurzame en efficiënte producten van Marco Beverages? Bezoek de Brute Bonen espressobar of vraag meer informatie op via rene.kallus@marco.ie.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Hoe kun je steeds beter je smaakpapillen ontwikkelen en de smaken van koffie en thee herkennen en beschrijven? We geven 10 tips.

Pu'er thee is een karakteristieke theesoort waarbij geldt: hoe ouder de thee, hoe beter de kwaliteit. Ontdek hoe deze post-gefermenteerde thee gemaakt wordt.

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte.