Op 28 oktober start de Fairtrade week in Nederland met extra aandacht voor Fairtrade producten en vele acties met onder andere Café Intención en hun koffie uit Honduras. Met een kopje Café Intención, gebrand door koffiebranderij J.J. Darboven, help je mee het verschil te maken voor koffieboeren in Honduras. Hoe dit werkt lees je hier.
Café Intención is Fairtrade en biologisch gecertificeerd. Het Fairtrade Impact Report 2022 vemeldt dat Café Intención al ruim 1,6 miljoen euro aan fairtradepremie heeft bijgedragen. Maar met hun sociaal project H.E.L.P. (Honduras Education Life Project) gaat Café intención nog een stapje verder.
H.E.L.P. is het project dat Café Intención opzette met OFI, een wereldwijde leverancier van groene koffie en andere grondstoffen. Met H.E.L.P. werken Café Intención en OFI nauw samen om gerichte hulp te bieden aan kleine boeren en hun gezinnen in de regio Santa Bárbara in Honduras. En dat is nodig, want koffieproducenten bezitten er slechts kleine stukken land en hebben weinig kennis over landbouwkunde, ecologie en economie.
De uitdagingen spreken voor zich: relatief lage opbrengsten en een productiviteit die onder het gemiddelde ligt van de koffie regio’s in Honduras. Slecht ontwikkelde infrastructuur maakt transporttijden erg lang en transportkosten dus heel hoog. Daarbij trekken veel mensen weg uit de streek door een gebrek aan vooruitzichten. Met dit project willen Café Intención en OFI de koffieboeren direct en individueel ondersteunen om de boeren op weg te helpen naar een stabiel inkomen en levensonderhoud.
Betere kwaliteit koffie uit Honduras
In de eerste plaats wil Café Intención de koffieboeren begeleiden naar een hogere productiviteit en een betere kwaliteit van de groene koffie. In Santa Bárbara worden vers geoogste koffiebessen vooral verwerkt via een natte methode. Koffietelers drogen hun koffie doorgaans op open ruimtes zoals cementvloeren of daken. Dat stelt de bonen bloot aan alle milieu- en weersinvloeden. Resultaat? Mindere kwaliteit en opbrengstverlies. Daarom biedt H.E.L.P. de boeren materialen aan om zonnedrogers te bouwen (folie, houten palen, draad en spijkers). Dit levert niet alleen betere kwaliteit op, maar ook meer rendement en een weersonafhankelijke droogmethode. Van 2019 tot 2022 werden zo al meer dan 70 zonnedrogers gebouwd.
Duurzame koffieteelt
Ten tweede stimuleert Café Intención met H.E.L.P. ook duurzame koffieteelt. Dat betekent onder meer dat er geen pesticiden en kunstmest aan te pas komen. Zo worden bodem en milieu beschermd en is de koffieteelt economisch en sociaal duurzaam. Duurzame koffieteelt stimuleren doet H.E.L.P. bijvoorbeeld door schaduwbomen te planten. Koffieplanten groeien niet alleen het beste in de schaduw, de bomen dragen ook bij aan de biodiversiteit en een vruchtbare bodem.
Certificering voor koffie uit Honduras
Bij duurzame koffie uit Honduras speelt certificering een belangrijke rol. Met het Honduras Education Life Project bereiden ze boeren voor op de strenge eisen van certificering. Ze brengen hen de nodige kennis bij via trainingen en individuele coaching. Momenteel zijn al meer dan 40 van de ruim 250 H.E.L.P.-producenten met biologisch gecertificeerd.
Scholen en ziekenhuizen
Een laatste pijler van het sociaal project is arbeidsveiligheid, onderwijs en medische zorg verbeteren. In plattelandsgebieden als Santa Bárbara is medische zorg voor velen immers niet beschikbaar. Er is vaak een lange weg over onbegaanbaar terrein nodig om een ziekenhuis of medische zorgpost te bereiken. En die verkeren meestal in slechte structurele staat. Daarom steunt Café Intención 3 zorgcentra in het verzorgingsgebied van 85% van de H.E.L.P.-producenten. Tevens steunt het project de bouw van klaslokalen, schoolkeukens en sanitaire voorzieningen, momenteel zijn dit 7 scholen in de omgeving van de koffieproducenten.
Individuele ondersteuning
Dat het Honduras Education Life Project een verschil maakt voor koffieboeren en hun gezin, bewijst Nora Sanchez. Nora, een zelfbewuste vrouw en ongehuwde moeder van een zoon, is projectdeelnemer vanaf het begin. Ze bewerkt een hectare land op een steile heuvel vlak achter haar huis en heeft ervaring in de koffieteelt, maar handelde vaak niet langetermijn- of economisch georiënteerd. Dankzij de individuele ondersteuning van H.E.L.P. kon ze haar koffieopbrengst verhogen en de kosten verlagen. Ze kan nu ook water zuiveren in de buurt van haar kleine haciënda. Nora wordt door andere koffietelers erkend voor haar vaardigheden en geeft haar ervaringen door aan andere, vooral vrouwelijke, projectdeelnemers tijdens trainingen.
Kortom, het Honduras Education Life Project begeleidt lokale gemeenschappen op verschillende vlakken. Niet alleen om duurzame koffie uit Honduras te stimuleren, ook om koffieboeren en hun gezinnen op weg te zetten naar een stabiel inkomen en levensonderhoud. Sinds 2016 ondersteunde het project al 600 koffieboeren (van 250 plantages) in de regio Santa Bárbara.
Meer informatie over de duurzame koffie uit Honduras vind je op de website van Café Intención.