Charlene de Buysere over koffie

Ze volgde een opleiding tot interieurontwerper, maar haar passie zorgde ervoor dat charlene de buysere niet alleen belgisch barista- en brewerscup-kampioen werd, maar in 2021 ook het world aeropress championship won. vandaag de dag is ze mede-eigenaar van de gentse koffiebar en branderij way coffee roasters waar ze koffietrends voorspelt en koffiemythes ontkracht. Wij interviewden charlene voor koffietcacao over o.a. koffietrends, -mythes en de ultieme koffietool. 

 

De koffietrend voor 2021?

“Steeds meer mensen kopen specialty coffee voor thuis en geven ook de apparatuur een upgrade. Koffieliefhebbers staan ook meer open voor nieuwe zetmethoden, zoals een Moccamaster voor hun thuiskantoor. Daarbij lijkt de consument ook bereid wat meer te betalen. Zo kunnen wij als inkopers wat meer spannende dingen toevoegen aan het assortiment.”

Grootste koffiemythe?

“Kopi loewak is the shit! En niet in de goede zin van het woord. Ooit was dit wellicht iets unieks, maar inmiddels veroorzaakt de hype vooral veel dierenleed. Daarom vind ik het jammer wanneer klanten vragen of we deze koffie hebben. We helpen de mythe graag één klant per keer de wereld uit.”

Gouden tip voor de horeca?

“Één woord: Puqpress! De automatische koffietamper is een verademing voor de horeca. Weg met nek-, rug-, schouder- en polsklachten en iedereen in het team kan zorgeloos koffie zetten zonder de molen telkens aan te hoeven passen. De hoeveelheid bespaarde koffie en geld is op jaarbasis hallucinant. Dit was mijn allereerste aankoop voor de nieuwe WAY koffiebar in het centrum van Gent, nog vóór de Modbar!”

Ultieme koffietool?

“Normaal gesproken de AeroPress, maar dit jaar is mijn liefde voor de Origami-dripper gegroeid. Het woord origami komt natuurlijk van de Japanse papiervouwkunst. Wel, als je deze zetmethode ziet, snap je direct waar deze parel zijn naam aan ontleent. Met zijn twintig ribben zorgt de Origami-dripper voor een zalige flow! Goed voor zeer verse koffies, die wel wat bypass kunnen gebruiken. Maar ook voor de iets oudere koffies, waarmee je kan experimenteren met wat hogere temperaturen en fijnere maalgraden.”

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.