Recept: chocolade macarons

Recept: chocolade macarons

In BAK! geeft meesterbakker Paul Hollywood, bekend als jurylid van The Great British Bake Off, een bloemlezing van zijn favoriete en allerbeste bakrecepten. Van hartig tot zoet, stap voor stap in beeld gebracht en met tips en trucs voor de thuisbakker. Ga aan de slag met dit chocolade macarons recept en tover fantastische baksels uit de oven!

Recept: chocolade macarons

Voor 32 stuks.

Ingrediënten

Chocolademacaronbasis 3 eiwitten (L) / 240 g amandelmeel / 240 g poedersuiker / 40 g cacaopoeder / Zwitserse meringue 3 eiwitten (L) / 240 g kristalsuiker Chocoladevulling / 300 g slagroom / 150 g melkchocolade, gehakt / 100 g pure chocolade, gehakt / 30 g roomboter, op kamertemperatuur

Bereiding

 • Maak eerst de chocoladevulling. Breng de room in een kleine pan langzaam aan de kook. Doe de melk- en de pure chocolade in een kom, schenk hier al roerend de hete room op. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en een glad mengsel is ontstaan. Voeg de boter toe en roer tot die volledig is opgenomen. Zet de vulling opzij om af te koelen en op te stijven.
 • Bekleed 4 bakplaten met bakpapier. Gebruik een koekuitsteker als mal en teken cirkels met een doorsnede van 4,5 cm op het papier. Laat 2 cm ruimte tussen de cirkels. Draai het papier om en leg het op de bakplaat.
 • Maak de macaronbasis. Doe de eiwitten in een grote kom, voeg het amandelmeel toe en zeef de poedersuiker en het cacaopoeder boven de kom. Meng dit tot een dikke pap.
 • Maak de Zwitserse meringue. Doe de eiwitten en suiker in een warmtebestendige kom, hang de kom boven een pan met kokend water en zorg ervoor dat de onderkant van de kom
  het water niet raakt. Klop de eiwitten en suiker met een garde tot de suiker oplost en de temperatuur van het mengsel 65°C is (gebruik een keukenthermometer). Nu kun je het mengsel overscheppen in de kom van een standmixer voorzien van het garde-opzetstuk of een elektrische mixer gebruiken om het mengsel te kloppen tot het afgekoeld is en je een stijve meringue hebt. Dit zal ongeveer 5 minuten duren.
 • Spatel de meringue geleidelijk met een lepel per keer door de chocolademacaronbasis. Doordat het mengsel stijf is, zal het wat moeite kosten.
 • Schep het deeg voor de macarons in een papieren spuitzak en knip het puntje af om een 1 cm grote opening te maken. Spuit het deeg gelijkmatig in de cirkels op het bakpapier. Laat
  de bakplaat minstens 30 minuten onafgedekt staan of tot er een korst op de bovenkant van het deeg ontstaat. Dit helpt voorkomen dat de bovenkant barst.

Bakken maar!

 • Verwarm de oven voor tot 150°C.
 • Bak de macarons 15 minuten of tot ze gerezen en opgestijfd zij en laat ze vervolgens afkoelen voordat je ze gaat vullen.
 • Vul de macarons. Schep de chocolade vulling in een papieren spuitzak en knip het puntje van de spuitzak af. Spuit een klein beetje vulling in het midden van de helft van de macaron-koekjes, laat een smalle strook vrij langs de rand. Leg de andere helft van de macaronkoekjes op de vulling.

 Viel dit macarons recept in de smaak? Vind nog meer recepten van Paul Hollywood in koffieTcacao #44.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.

Met de workshops van Cupp til je jouw (thuis)barista skills naar een hoger niveau. We gingen met de Utrechtse koffiebar in gesprek over hun workshops.

De WDT-tool wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager.