Chocolade pandan chiffoncake

Chocolade pandan chiffoncake

Met haar nieuwe bakboek Manis vol met zoete Indische lekkernijen verenigt Francis Kuijk de Indische keuken met Heel Holland Bakt, waar ze in seizoen 4 aan deelnam. Naast de overbekende spekkoek in drie smaakvarianten biedt Manis zoveel meer zoete zaligheden. Van koffie-tubruk-truffels, kleurrijke marshmellows van rozenstroop tot deze chocolade pandan chiffoncake.

Boek Manis

Recept: chocolade pandan chiffoncake

BENODIGDHEDEN
Bundtvorm van 24 cm Ø / 30 minuten voorbereidingstijd / 100 minuten bereidingstijd + koeltijd

INGREDIËNTEN
225 g patentbloem / 75 + 100 g fijne kristalsuiker / 1 tl bakpoeder / 1/2 tl zout / 3 eieren (M), gesplitst / 3 eieren (L), gesplitst / 180 g volle melk + 11/2 tl / 120 g zonnebloemolie / 1 tl vanille- aroma / 1/2 tl pandan-aroma / 1 el cacaopoeder / 1 tl azijn

BEREIDING
• Verwarm de oven voor tot 120°C boven- en onderwarmte en zet het rooster onder in de oven. Vet de bakvorm niet in.
• Meng in een kom de bloem met 75 gram suiker, het bakpoeder en het zout en roer om met een garde.
• Voeg alle eidooiers, de melk, olie en het vanille-aroma toe en roer met de garde tot een glad beslag. Mix met zorg, met de hand en niet te lang.
• Verdeel het beslag over twee kommen. Voeg aan een kom het pandan-aroma toe en spatel dat met de garde door het beslag. Zeef in de andere kom het cacaopoeder, voeg de extra 11/2 theelepel melk toe en mix met de garde tot de cacao is opgenomen.
• Schenk alle eiwitten en de azijn in de kom van de standmixer voorzien van een garde en klop de eiwitten schuimig. Voeg de resterende 100 gram suiker in vier keer toe en klop de eiwitten tot stijve pieken.
• Verdeel het mengsel over de twee beslagsmaken. Spatel met de handgarde in drie delen de helft van de eiwitten door het pandanbeslag. Gebruik op het laatst een spatel om te zorgen dat het beslag onder in de kom ook wordt gemengd. Herhaal deze stap met de resterende eiwitten en het chocoladebeslag.
• Creëer een gemarmerd effect, door om en om kleine hoeveelheden pandan-beslag en chocoladebeslag in de cakevorm op verschillende plekken te schenken. Schep met een eetlepel het beslag op diverse plekken om. Tik de vorm drie tot vier keer op het werkblad zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.
• Bak de cake gedurende 75 minuten op 120°C. Zet de oven, zonder de deur te openen, op de convectiestand en bak de cake nog 25 minuten op 150°C. Haal de cake uit de oven en keer de vorm direct om zodat hij omgekeerd in de vorm kan afkoelen. Haal een dun mes langs de randen van de bakvorm en stort de cake voorzichtig.

 


 

4x een recept uit Manis  

Benieuwd naar meer? In koffieTcacao #43 vind je vier recepten uit Manis. Dit natuurlijk naast je gebruikelijke portie koffie, thee en chocolade! Zo lees je onder andere over cacao tegen ontbossing, zomerse cold brew koffie en een Japanse theemeester. Volop leesgenot! 

koffieTcacao 43

BESTEL JOUW EDITIE HIER

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.