chocolade proeven
Tekst Raymond Soerodikromo van The Chocolate Shop

Chocolade proeven in 7 stappen

Bean-to-bar chocolade is gemaakt van hoogwaardige cacaobonen die geoogst, gefermenteerd, gedroogd, geroosterd, gemalen en tot chocolade verwerkt zijn. Dit proces vergt veel tijd en aandacht, maar resulteert in chocolade die uniek is in smaak en textuur. Wil jij chocolade proeven als een echte kenner? Deze 7 stappen helpen je op weg.

Stap 1: schone smaakpapillen

Als je verschillende soorten chocolade gaat proeven, is het belangrijk om je smaakpapillen schoon te houden. Dit kun je doen door vooraf en tussendoor (bruisend) water te drinken. Ook is het niet verstandig om chocolade te proeven na een kruidige maaltijd of na een glas wijn, omdat dit de smaak beïnvloedt. 

Stap 2: gebruik je zintuigen

Begin met het bekijken van de chocolade. De kleur moet egaal zijn en de glans helder. Ruik vervolgens aan de chocolade, zoals je dat met wijn doet. In goede chocolade moet je verschillende aroma’s – fruit, noten, kruiden, bloemen – kunnen waarnemen. Als je geen aroma ruikt, kan dit een teken zijn dat de chocolade oud is en dat de smaak niet goed zal zijn. 

Voordat je de chocolade in je mond stopt, is het ook belangrijk te luisteren naar de ‘krak’. Doe een stukje chocolade in je hand en breek het voorzichtig af. Een goede, donkere chocolade moet een helder knappend geluid maken. Als de chocolade geen mooie krak heeft, kan dat een teken zijn dat hij niet goed is getempereerd of dat hij te warm is.

Whiskey en chocolade zijn een heerlijke match! Deze hemelse combinaties zijn helemaal winterproof en makkelijk zelf te proberen.

Lees verder

 

Stap 3: laat de chocolade smelten op je tong

Nu is het tijd om de chocolade in je mond te stoppen. Maar niet meteen gaan kauwen! Laat de chocolade rustig smelten op de tong en concentreer je op de smaken. 

Stap 4: definieer de textuur

De textuur van de chocolade is het eerste wat je zult opmerken, zodra je een hapje neemt. Is hij droog en kalkachtig, of glad en romig? Bedekt hij je hele mond? Een wasachtige of korrelige textuur is niet goed. Bean-to-bar chocolade moet glad zijn, behalve als het Mexicaanse chocolade is met een grove structuur.

Stap 5: ontleed alle smaken

De smaak van chocolade kan sterk variëren afhankelijk van de herkomst, het cacaopercentage en de manier waarop de maker  de bonen heeft verwerkt. Is de chocolade overwegend zoet, zuur, bitter of umami? Laat alle smaken tijdens het smelten ontvouwen en inhaleer een paar keer door je neus om dit proces te versterken. Je kunt heldere, fruitige smaken proeven, zoals aardbeien, frambozen, bosbessen, perziken, mango’s of ananas. 

Soms heeft een chocolade een bloemig karakter en ontdek je aroma’s van rozen, jasmijn, lelies of viooltjes. En sommige chocolade heeft een sterk nootachtige, aardse of rokerige tabaksmaak, waardoor je kruidige tonen als kaneel, gember, vanille en peper kunt identificeren. Let op welke tonen in je mond komen en hoe ze veranderen. 

Houd wel altijd in je achterhoofd dat goede chocolade uiteindelijk subjectief is en afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Met een beetje oefening kun je leren om de verschillende smaken en aroma’s van bean-to-bar chocolade te herkennen.

bean to bar chocolade makenVerliefd op chocolade en wil je graag thuis een keer bean-to-bar chocolade maken? Bekijk hier wat je precies nodig hebt en hoe je dat doet.

Lees verder

Stap 6: de afdronk

De afdronk van de chocolade gaat over hoe hij in je mond blijft hangen. Heeft hij een lange afdronk, of verdwijnen de smaken snel? Door chocolade op deze manier te proeven, krijg je een diepere waardering voor chocolade.

Stap 7: vergelijk verschillende soorten chocolade

Een van de leukste dingen aan het proeven van bean-to-bar chocolade is verschillende soorten vergelijken. Probeer verschillende cacaobonen, roosterprofielen en  ingrediënten. 


The Chocolate Shop organiseert regelmatig tastings en food pairings, zowel online als op locatie. Bezoek thechocolateshop.nl voor meer informatie.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte. 

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!