Bean-to-bar chocolade is gemaakt van hoogwaardige cacaobonen die geoogst, gefermenteerd, gedroogd, geroosterd, gemalen en tot chocolade verwerkt zijn. Dit proces vergt veel tijd en aandacht, maar resulteert in chocolade die uniek is in smaak en textuur. Wil jij chocolade proeven als een echte kenner? Deze 7 stappen helpen je op weg.
Stap 1: schone smaakpapillen
Als je verschillende soorten chocolade gaat proeven, is het belangrijk om je smaakpapillen schoon te houden. Dit kun je doen door vooraf en tussendoor (bruisend) water te drinken. Ook is het niet verstandig om chocolade te proeven na een kruidige maaltijd of na een glas wijn, omdat dit de smaak beïnvloedt.
Stap 2: gebruik je zintuigen
Begin met het bekijken van de chocolade. De kleur moet egaal zijn en de glans helder. Ruik vervolgens aan de chocolade, zoals je dat met wijn doet. In goede chocolade moet je verschillende aroma’s – fruit, noten, kruiden, bloemen – kunnen waarnemen. Als je geen aroma ruikt, kan dit een teken zijn dat de chocolade oud is en dat de smaak niet goed zal zijn.
Voordat je de chocolade in je mond stopt, is het ook belangrijk te luisteren naar de ‘krak’. Doe een stukje chocolade in je hand en breek het voorzichtig af. Een goede, donkere chocolade moet een helder knappend geluid maken. Als de chocolade geen mooie krak heeft, kan dat een teken zijn dat hij niet goed is getempereerd of dat hij te warm is.
Whiskey en chocolade zijn een heerlijke match! Deze hemelse combinaties zijn helemaal winterproof en makkelijk zelf te proberen.
Stap 3: laat de chocolade smelten op je tong
Nu is het tijd om de chocolade in je mond te stoppen. Maar niet meteen gaan kauwen! Laat de chocolade rustig smelten op de tong en concentreer je op de smaken.
Stap 4: definieer de textuur
De textuur van de chocolade is het eerste wat je zult opmerken, zodra je een hapje neemt. Is hij droog en kalkachtig, of glad en romig? Bedekt hij je hele mond? Een wasachtige of korrelige textuur is niet goed. Bean-to-bar chocolade moet glad zijn, behalve als het Mexicaanse chocolade is met een grove structuur.
Stap 5: ontleed alle smaken
De smaak van chocolade kan sterk variëren afhankelijk van de herkomst, het cacaopercentage en de manier waarop de maker de bonen heeft verwerkt. Is de chocolade overwegend zoet, zuur, bitter of umami? Laat alle smaken tijdens het smelten ontvouwen en inhaleer een paar keer door je neus om dit proces te versterken. Je kunt heldere, fruitige smaken proeven, zoals aardbeien, frambozen, bosbessen, perziken, mango’s of ananas.
Soms heeft een chocolade een bloemig karakter en ontdek je aroma’s van rozen, jasmijn, lelies of viooltjes. En sommige chocolade heeft een sterk nootachtige, aardse of rokerige tabaksmaak, waardoor je kruidige tonen als kaneel, gember, vanille en peper kunt identificeren. Let op welke tonen in je mond komen en hoe ze veranderen.
Houd wel altijd in je achterhoofd dat goede chocolade uiteindelijk subjectief is en afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Met een beetje oefening kun je leren om de verschillende smaken en aroma’s van bean-to-bar chocolade te herkennen.
Verliefd op chocolade en wil je graag thuis een keer bean-to-bar chocolade maken? Bekijk hier wat je precies nodig hebt en hoe je dat doet.
Lees verder
Stap 6: de afdronk
De afdronk van de chocolade gaat over hoe hij in je mond blijft hangen. Heeft hij een lange afdronk, of verdwijnen de smaken snel? Door chocolade op deze manier te proeven, krijg je een diepere waardering voor chocolade.
Stap 7: vergelijk verschillende soorten chocolade
Een van de leukste dingen aan het proeven van bean-to-bar chocolade is verschillende soorten vergelijken. Probeer verschillende cacaobonen, roosterprofielen en ingrediënten.
The Chocolate Shop organiseert regelmatig tastings en food pairings, zowel online als op locatie. Bezoek thechocolateshop.nl voor meer informatie.