Recept voor chocoladesoufflés
Tekst Paul Hollywoord & Fotografie Haarala Hamilton

Chocoladesoufflés

Taarten en cakes, biscuits en koekjes, recepten voor brood en platbrood, pizza’s en donuts, pasteien, pies en viennoiserie en desserts: in BAK! geeft meesterbakker Paul Hollywood, bekend als jurylid van The Great British Bake Off, een bloemlezing van zijn favoriete en allerbeste bakrecepten. Van hartig tot zoet, stap voor stap in beeld gebracht en met tips en trucs voor de thuisbakker. Ga aan de slag en tover fantastische baksels uit de oven.

Boek: BAK! van meesterbakker Paul Hollywood

Recept: chocoladesoufflés

Voor 6 tot 8 stuks

INGREDIËNTEN
Een beetje boter, om de ramequins in te vetten / 15 g pure chocolade, fijn geraspt / 340 ml melk /4 eieren (M), gesplitst / 180 g kristalsuiker / 40 g cacaopoeder, plus extra om te bestuiven / 30 g bloem / 25 g maïzena / snuf fijn zout / 1⁄2 tl citroensap

BEREIDING
Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet 6 tot 8 ramequins (soufflévormen) dun in met boter en bedek de binnenkant van ieder schaaltje met geraspte chocolade. Zet de ramequins op een bakplaat.
Verwarm de melk langzaam in een pan tot het bijna kookt. Mix intussen in een kom de eidooiers met 70 gram kristalsuiker tot een papje. Voeg het cacaopoeder, de bloem en maïzena toe en meng goed.
Schenk langzaam de hete melk, al kloppend met een garde, bij het eimengsel en blijf kloppen tot ze volledig gemengd zijn. Schenk de vloeistof terug in de pan, kook die op laag vuur, blijf roeren tot het mengsel gebonden is en je een gladde chocoladecustard hebt. Schenk de chocoladecustard in een kom, leg plasticfolie op het oppervlak van de custard om velvorming te voorkomen en laat de custard iets afkoelen.
• Meng in een schone kom de eiwitten met het zout en citroensap en klop de eiwitten stijf met een elektrische mixer. Klop geleidelijk de overgebleven 110 gram suiker met een lepel tegelijk erdoor om een dikke, glanzende meringue te maken.
• Klop de chocoladecustard glad en spatel een volle lepel meringue erdoor. Voeg de overgebleven meringue toe en spatel het er voorzichtig door tot alle meringue gelijkmatig is opgenomen.
• Verdeel het beslag over de ingevette ramequins en strijk de bovenkant voorzichtig glad. Haal je duim rondom langs de bovenkant van de ramequin om de rand schoon te maken en de soufflé te helpen rijzen. Bak de soufflés 15 tot 17 minuten tot ze gerezen zijn.
• Bestuif de soufflés onmiddellijk nadat je ze uit de oven hebt gehaald met een beetje gezeefd cacaopoeder en serveer ze direct.


4 recepten uit BAK! Paul Hollywood

Benieuwd naar meer? In koffieTcacao 44 vind je vier recepten uit BAK! Paul Hollywood. Dit natuurlijk naast je gebruikelijke portie koffie, thee en chocolade! Zo lees je welke supermarktkoffie meest geliefd is bij ons panel van experts en liefhebbers!

koffieTcacao 44

BESTEL JOUW EDITIE HIER

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!