Na alle koffietoestanden rond de AD koffietest is het weer tijd voor chocolade! Voor de zondag een lekker recept met chocoladetaart met laagjes!
Ingrediënten*
Voor de taart:
1 cup melk
113 gr ongezoete chocolade, fijngehakt
2 cups bloem
½ tl. zout
1 tl. baksoda
1 cup bruine basterdsuiker
1 cup suiker
1 cup roomboter
3 grote eieren
1 tl. vanille-extract
Voor het glazuur:
60 gr ongezoete chocolade, fijngehakt
2 cups suiker
½ cup melk
¼ cup lichte glucosestroop
8 el. ongezouten boter
¼ tl. baksoda
1 tl. vanille-extract
Bereidingswijze:
1. Voor de taart: Breng melk aan de kook in een steelpan. Haal van het vuur, voeg chocolade toe bedek met een deksel of doek, laat 5 minuten staan. Roer tot een gladde massa. Verwarm de oven voor op 180C°. Vet en bloem drie 9″ (+/-23cm) taartvormen in. Klop de bloem en het zout in een grote kom, zet apart. Los het baksoda op in ? kopje heet water, zet apart.
2. Klop in een komt met een mixer suiker en roomboter tot een pluizige massa, ongeveer 3 minuten. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed na elk ei, tot een gladde massa. Voeg om en om een beetje van het bloem en chocolademengsel toe, beginnend en eindigend met bloemmengsel, en klop tot een gladde massa. Meng het sodawater en de vanille erbij. Verdeel beslag gelijkmatig over de bakvormen en strijk de bovenkant glad. Bak tot je een tandenstoker in het midden van de cake kan steken en er weer schoon uit kan trekken, ongeveer 30 minuten. Laat 10 minuten afkoelen, keer dan gebak op een rooster om en laat volledig afkoelen.
3. Voor het glazuur: Verwarm chocolade, suiker, melk, glucosestroop, boter, en zout in een pan op middelhoog vuur, steek een thermometer in de pan en kook tot het mengsel dik wordt en 100C° bereikt op thermometer.
4. Giet het glazuur in een mengkom, klop op medium snelheid met een handmixer tot het een beetje afgekoeld is. Voeg de vanille toe, verhoog de snelheid van de handmixer en klop tot de juiste glazuur consistentie. Werk snel; plaats 1 cake op een taartbord; smeer een ½ kopje glazuur op bovenkant. Bedek met een tweede taart; smeer een ½ kopje glazuur op bovenkant. Dek af met laatste cake, en smeer glazuur over de bovenkant en zijkanten van de taart. Laat afkoelen tot het glazuur hard genoeg is om te snijden en serveren.
*Dit recept is vertaald vanuit het Engels waar gewerkt wordt met ‘cups’. Een ‘cup’ is een kop van 250 ml.
In elke editie van koffieTcacao magazine staan lekkere recepten. De nieuwste thuis ontvangen? Abonneer je dan nu!
Bron: www.saveur.com