koffie londen

Koffie in Londen: 12x specialty coffee

Met bijna 23.000 koffiezaken in de verenigd koninrijk is het duidelijk dat de britten kun koffie serieus nemen. Met enkel goede bonen onderscheid je jezelf dus niet meer als koffiebar. Zaken als kennis, service, materiaal, duurzaamheid en een goed menu spelen een steeds grotere rol. Wij gaan op zoek naar die zaken, die net dat onderscheid maken. 

Caravan Coffee Roasters

De drie Nieuw-Zeelandse eigenaren van Caravan Coffee Roasters Laura Harper-Hinton, haar man Chris Ammerman en vriend Miles Kirby openden in 2010 de eerste vestiging aan Exmouth Market. Inmiddels staat de teller van Caravan Coffee Roasters op vijf en wij reizen af naar de nieuwste zaak in de statige, centraal gelegen wijk Fitzrovia. En wat voor een zaak! De marmeren tafelbladen, rieten lampen, bakstenen muren, grote plantenbakken voorzien van koperen buizen voor de bewatering en luxe zitgedeeltes geven het oude BBC-radiogebouw een eigentijds gevoel. Caravan Coffee Roasters combineert op Nieuw-Zeelandse wijze koffiebar, restaurant en bar, zodat je hier van ontbijt tot diner terecht kunt. Op de kaart vanille-karnemelkpannenkoekjes met dadelboter, ahornsiroop en room tot gekruide bruine rijst met gerookte zalm, avocado, misomayonaise, mungbonen, ingelegde gember en radijs. Bij deze spannende gerechten hoort natuurlijk ook uitmuntende koffie. Caravan Coffee Roasters brandt met overtuiging zijn eigen koffie en koopt die zoveel mogelijk direct in. Elke koffie draagt de naam van zijn eigen boer. In alle vijf vestigingen wordt naast wisselende singles met The Daily of The Market Blend gewerkt. The Daily leent zich goed voor melkdranken en bestaat momenteel uit een Peru, Brazilië en Nicaragua. De samenstelling van de blend wisselt op basis van de seizoenen, maar een profiel van donkere chocolade, bruine suiker en praline is altijd het streven. The Market Blend, op het moment van bezoek een Guatemala, El Salvador en Ethiopië, is fruitiger en hoger in aciditeit. We drinken cappuccino’s, espresso’s, Kalita pour-overs. Elke koffie is steeds perfect in balans. Tel hier een goede, aangename bediening bij op en Caravan Coffee Roasters-Fitzrovia is een adres waar takeaway, ontbijt, lunch, koffie, diner, cocktails perfect samenkomen.
Vijf locaties: King’s Cross, Exmouth Market, Bankside, City, Fitzrovia
caravancoffeeroasters.co.uk

Workshop Coffee

Waar Caravan Coffee Roasters door de jaren heen de focus verlegd heeft naar een totaalconcept is Workshop Coffee zich juist meer gaan richten op koffie. De eerste zaak met de branderij, die we met koffieTcacao vijf jaar geleden al eens bezochten, bleek na verloop van tijd te klein en is inmiddels gesloten. Hiervoor in de plaats zijn er naast een branderij in Bethnal Green nu vier vestigingen te vinden in Londen. In de nabijgelegen Fitzrovia-vestiging spreken we bedrijfsleider Jakub Walasik: “We serveren enkel single origin koffies, die ongeveer elke twee maanden wisselen. Onze kwaliteitsmanager James Bailey bezoekt zelf de boerderijen. Afhankelijk daarvan besluiten we een koffie wel of niet te importeren, en ook of we dit direct of via een tussenpersoon doen.” Jakub serveert een complexe fruitige espresso uit Rwanda en een heerlijk zoete batchbrew uit Ecuador. De Rwanda blijft ook in de cappuccino mooi overeind. Opvallend is dat hier enkel ‘eenvoudige’ figuren worden geschonken als een hartje en rosetta. Jakub: “We leggen geen focus op latte art om zo het niveau in alle vestigingen gelijk te hebben.”
workshopcoffee.com

Origin Coffee Roasters

Ook Origin Coffee Roasters, vijftien jaar geleden nog een branderij in Cornwall, is inmiddels uitgegroeid tot een merk met zeven zaken, waarvan vier in Londen. 90 Procent van de koffie wordt direct ingekocht en er gaat veel tijd en energie in relatieonderhoud zitten, vertelt head of coffee, tweevoudig UK Cup Tasters-kampioen en Q-grader Freda Yuan. Elke maand biedt Origin Coffee Roasters minimaal drie nieuwe koffies. Steevast op de molen zit de Colombiaanse San Fermin. De relatie met de kleine producenten uit Zuid-Tolima gaat al heel lang terug. Vanuit Origin lopen er twee projecten om dit te onderstrepen. Een jaarlijkse competitie onder de producenten om de bijzondere oogsten te onderscheiden en de aanschaf van een droogmachine met de lokale partner Caravela. Dit om te voorkomen dat boeren bonen die nog net wat verder gedroogd moeten worden helemaal terug moeten brengen naar de boerderij. Bezoek de vestiging in Shoreditch om de prachtige muurschildering van Calum Heath te bekijken en te genieten van koffies gezet met de nieuwe La Marzocco KB90. Wil je een goede lunch bij je koffie dan raden we de vestiging in Southwark aan. In de bogen onder het spoor bevindt zich het Londens hoofdkantoor van Origin met een technische afdeling, een SCA-trainingscentrum, een goede keuken en een prachtige bar met een vier-groeps modbar.
Vier locaties: Shoreditch, The British Library, Southwark en Hammersmith
origincoffee.co.uk

Visions Canteen

Een van de kleinere spelers in Londen is Visions Canteen nabij Brick Lane, Spitalfields Market en Old Street in de levendige wijk Shoreditch. Een strakke, industrieel vormgegeven ruimte met een hoog plafond, grijze gietvloer, draadstoelen en een relatief kleine bar doen bijna vermoeden dat we een expositieruimte binnenlopen. Mede-eigenaar Matt Scott drinkt zelf pas sinds vijf jaar koffie: “Voordat mijn shift als chef-kok begon, liep ik altijd bij koffiezaak Lanark in Bethnal Green binnen. Hier heb ik echt koffie leren drinken. Ik begon steeds eerder te komen en kon het goed vinden met de eigenaren Greg en Dom. Toen vroegen ze mij vorig jaar samen deze zaak te openen. Op zondag 29 april 2018 ging de vorige eigenaar uit dit pand en op maandag gingen wij daar open. We hadden niet echt een duidelijk doel voor ogen, behalve het serveren van goede koffie zonder pretentie. Gasten moeten zich welkom voelen en af en toe verrast worden. Wij nemen de producten serieus, maar onszelf niet zo.” Terwijl Matt voor ons een lunch bereidt, zet zijn collega koffie. De espresso van de Londense branderij Dark Arts Coffee is lekker, de cappuccino is vol en zoet. Maar dan komt de batchbrew: wow, wat een smaakbom! De Kenia blijkt van niemand minder te komen dan Lex Wennekers Friedhats Coffee Roasters in Amsterdam, de gastbrander van dat moment. Deze peaberry filterkoffie is heerlijk sappig en zoet, er vindt een ware explosie van bosbes plaats in je mond. En dan serveert Matt ook nog eens heerlijke lunch uit zijn mini-keuken. De kleine menukaart gaat van megatosti’s tot gra pow (kip met groene bonen, Thaise basilicum, rijst, gebakken ei en ui) en kale eggs (in knoflook gesauteerde boerenkool, boter en limoen, gepocheerde eieren op zuurdesembrood). Visions Canteen is in alle opzichten de eenvoudige tegenhanger van Caravan Coffee Roasters-Fitzrovia. 
Adres: 31 New Inn Yard, Shoreditch
visionscanteen.com

Rosslyn Coffee

Een andere kleine speler verstopt tussen de wolkenkrabbers in The City is Rosslyn Coffee. Het pand is klein en smal en het minimalistische design bestaat enkel uit de lange, lichte, houten bar en zwarte krukken aan de raambar. De twee eigenaren James Hennebry en Mat Russell ontmoetten elkaar bij Caravan Coffee Roasters en besloten Rosslyn Coffee te openen. Een koffiezaak waar het puur om goede koffie gaat, met aandacht voor detail en service maar ook met snelheid. Er worden hier namelijk zo’n duizend koffies per dag geschonken. Begin 2018 opende de zaak en sindsdien draait het geweldig. Matt: “We focussen op eenvoudige dingen. Voor de melkkoffies, espresso en batchbrew hebben we altijd dezelfde koffie. Zo weten onze gasten altijd wat ze krijgen. Voor de singles werken we met verschillende Europese branders.” Het is de apparatuur die de combinatie van kwaliteit en snelheid mogelijk maakt; de twee Marco SP9’s schenken automatisch de filterkoffies op, de Amerikaanse Synesso MVP Hydra espressomachine laat elke groep apart programmeren, de Puqpress zorgt voor gelijkmatig tampen en de Barista Milk Mate geeft elke keer precies genoeg melk om op te schuimen. De blend, gebrand door Modern Standard Coffee, bestaat voor 70 procent uit een natural Brazilië en 30 procent uit een gewassen Colombia en wordt met name ingezet voor melkdranken. De cappuccino is heerlijk romig en smaakt naar melkchocolade en karamel. Een erg toegankelijke koffie. De Nicaragua van branderij Colonna Coffee in Bath op de andere molen levert een mooie zoete espresso op met tonen van donkere chocolade en een prettig zuurtje. Probeer hier ook zeker de chocoladedrank van Mörk Chocolate in maar liefst vier varianten. Rosslyn Coffee laat zien dat volume en kwaliteit hand in hand kunnen gaan.
Adres: 78 Queen Victoria Street, City of London
rosslyncoffee.com

39 Steps Coffee Roasters

39 Steps Coffee Roasters, dat staat voor het aantal stappen van de boer naar de koffiedrinker, bevindt tussen de kleine en grote jongens in. Begin 2018 opende de zaak haar deuren in Soho, en al snel volgde een tweede vestiging vlakbij warenhuis Harrods. Tel hier een magazijn met branderij en trainingscentrum bij op en het is duidelijk dat 39 Steps Coffee Roasters koffie serieus neemt. Hoewel het interieur ietwat ouderwets oogt en het veelvuldig gebruik van roodbruin de huisstijl niet heel fris maakt, is de koffie dit wel. Bij 39 Steps Coffee Roasters wisselen de koffies elke drie maanden. De natural Kenia batchbrew van nu is erg zacht, zoet en fruitig.
Adres: 8 D’Arblay Street, Soho en 30 Brompton Road, Knightsbridge
39stepscoffeeroasters.com

Catalyst Café & Coffee Roasters

Deze prachtig strak ingerichte zaak met een opvallende marmeren bar en veel houten details in Holborn is zeker een bezoek waard. De apparatuur is state of the art met een Victoria Arduino Black Eagle espressomachine, Mythos One molens, Mahlkönig EK43 molen, BUNN batchbrewmachine en Diedrich Roasters koffiebrander, te zien via een raam in de vloer. Tel hier ontbijt, lunch en cocktails bij op en het plaatje is compleet.
Adres: 48 Grays Inn Road, Holborn
catalyst.cafe

Kaffeine

Met twee vestigingen een bekende naam in de Londense specialty coffee scene. Op de molen zit koffie van stadsgenoten Square Mile Coffee Roasters en maandelijks wisselende gastbranders. Naast goede dosis cafeïne, is het ontbijt en lunch ook zeker aan te raden.
Adres: 15 Eastcastle Street, Fitzrovia en 66 Great Titchfield Street, Fitzrovia
kaffeine.co.uk

 

Le café Alain Ducasse

Als je bezit over een te volle portemonnee loop dan zeker binnen bij het café van Alain Ducasse, waar de barista’s je volgens de driesterren Michelinchef “de beste koffie ter wereld schenken” voor houd je vast: 15 pond per kopje. De exclusieve koffie uit Jemen gezet met een stalen V60 is extreem helder en mist body en een uitgesproken smaak.
Adres: Coal Drops Yard, King’s Cross
ducasse-paris.com

Omotesando

Filiaal van Japanse eigenaren. Het ontwerp van de zaak met veel blank hout is geïnspireerd op een Japanse theeceremonie: alles is vierkant. Je drinkt hier een vrij donkergebrande blend van Brazilië, Ethiopië en Uganda, die als cappuccino met volle, niet gehomogeniseerde melk zeker voldoet. De filterkoffies hebben een wat lichtere branding en smaken dus wat zachter.
Adres: Rathbone Square, Fitzrovia
ooo-koffee.com

Roasting Plant Coffee

Voor een soort Willy Wonka-achtige sfeer ga je naar Roasting Plant Coffee. In het midden staat een kleine Javabot brander met links silo’s vol groene bonen en rechts silo’s met gebrande bonen. De gebrande bonen worden vervolgens per kopje door een buizensysteem in het plafond naar de Eversys volautomaatmachines gestuurd aan de andere kant van de ruimte. De koffie is prima, het gimmick-gehalte leuk, maar de beleving is toch echt minder dan wanneer kundige barista’s je bedienen.
Adres: 4 Borough High Street, Southwark
roastingplant.co.uk

V69 Coffee

Voor de fiets- en koffieliefhebbers. V69 is gevestigd in fietsenwinkel Bespoke aan Gresham Street. Eigenaar Marius Ramba serveert hier koffie’s van Curve Coffee Roasters, Workshop Coffee en gastbranders.
Adres: 30 Gresham Street, City of London
v69coffee.com


Voor #ktc31 reisden wij af naar Londen. Ook benieuwd naar de thee- en cacaohotspots in de stad? Bestel het nummer hier.


 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

GRATIS HOTSPOT GIDS

Download nu de gratis hotspot gids met daarin onze tips voor 30 toffe koffiezaken in Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Den Haag en Rotterdam.