Zettijd
12 tot 24 uur
Zetten
Één van de methodes om cold brew (ook wel koud gebrouwen koffie genoemd) te maken is met een Toddy. Het Toddy Cold Brew System werd ontwikkeld door Todd Simpson, een scheikundig ingenieur. Hij ontdekte in de jaren zestig dat warm water zorgt voor de extractie van “undesirable flavor elements” als bijtende vetzuren en bittere oliën en experimenteerde als een van de eersten met koude extractie.
Bij cold brew kan net als bij warme filter- koffie gespeeld worden met de maling en de verhouding water/koffie. Het filteren gebeurt bij kleinere volumes bijvoorbeeld in een French press. De Toddy heeft een ingebouwd filter. Koud gebrouwen koffie is een relatief eenvoudige manier om koude koffie te produceren, ook op grote schaal. Gekoeld en afgesloten is de drank minstens dertig dagen houdbaar, geopend en gekoeld minstens een week.
De kenner
In 2012 begon Jeroen Verhaeg van Dutch Cold te experimenteren met cold brew. In twee jaar kreeg hij het proces helemaal onder de knie en in de zomer van 2014 was zijn recept klaar voor de verkoop. Jeroen: “Het belangrijkste was voor mij om dit product te kunnen reproduceren, zeker met het oog op onze horecaklanten.” Jeroen werkt in zijn brouwerij met RVS vaten van honderd liter waar de koffie minstens een etmaal in doorbrengt. Zijn koffie komt uit Columbia en het brouwsel wordt gebotteld in flesjes van 330 milliliter.
Koffie-tonic
Jeroen: “Cold brew is een fantastisch product. De zetmethode geeft een hele mooie, zachte smaak. Ik drink hem het liefste puur, als een mooie whisky, maar er zijn talloze variaties mogelijk. De meest voor de hand liggende is met melk. Een gecondenseerde melk geeft een zoetje aan de koffie, maar met een volle melk werkt ook goed. Trouwens ook super met tonic. Je krijgt dan een optelsom van het tonicbittertje en het koffiebittertje. Daaronder proef je het lichte zoetje van de tonic.”
LEES OOK ALLES OVER: FLASH BREW DUTCH COFFEE
Proeven?
“Steeds meer koffiebars spelen met cold brew, maar op kleine schaal en enkel voor de eigen gasten. Met Dutch Cold wil ik graag bereiken dat cold brew in de bredere horeca een plekje verovert. Ik heb inmiddels een distributeur gevonden die ervoor zorgt dat Dutch Cold middels gekoeld transport bij horecaondernemers terechtkomt. Alles wijst er op dat 2015 het jaar van de cold brew gaat worden!”
Cold Brew zelf maken
Voor het maken van goede cold brew heb je een pot nodig die je kan afsluiten, een papieren filter en een zeef. Gebruik een koffie die fruitig van smaak is (Afrikaans of Zuid-Amerikaans). Afhankelijk van de sterkte van je koffie zouden we adviseren om een verhouding tussen 1:10 en 1:15 te gebruiken. Doe dus 1 gram koffie op 15 gram water voor een minder sterke cold brew en 1:10 voor een sterke variant. Maal je koffie op ‘French press’ maling (een beetje grof) en meng deze met het water in de pot. Zet de pot in de koelkast voor 24 uur voor het beste resultaat. In de koelkast komen de zoete elementen in de koffie het best tot stand. Geen ruimte in de koelkast? De koud gebrouwen koffie kan ook buiten de koelkast bereid worden, maar zorg er dan voor dat je de cold brew niet langer dan 12 uur laat staan. Dan zorg je ervoor dat de koffie niet te bitter wordt.
Als de koffie de zettijd bereikt heeft kan je de koffie filteren. Schenk de koffie eerst door een zeef in een lege kom en schenk de koffie dan door de papieren filter in een schone pot/fles. Het duurt even, maar dan heb je wel een erg lekker zomer drankje!