Collectioneur extraordinaire Henk Langkemper

Voor koffietcacao 41 mochten we de vintage espressomachinecollectie van ‘collectioneur extraordinaire’ henk langkemper bekijken. Want naast importeur van gloednieuwe la marzocco espressomachines is henk langkemper ook een fervent jager op vintage exemplaren. zijn imposante collectie telt inmiddels zo’n driehonderd machines van uiteenlopende italiaanse merken.

 

 

Onlangs bemachtigde Henk de ‘Officine Fratelli Bambi’, de allerlaatste espressomachine waar de legendarische Piero Bambi aan werkte. “De man was een visionair”, zegt Henk. “Zelfs op hoge leeftijd kwam hij met de meest vooruitstrevende ideeën.”
Bambi overleed vorig jaar maart, tijdens de eerste lockdown, op 86-jarige leeftijd. Tachtig van zijn levensjaren bracht Bambi door in de fabriek van La Marzocco. De fabriek ligt vlakbij Florence ,middenin het Toscaanse heuvellandschap. Bambi alleen ‘ontwerper’ noemen, doet hem tekort, zegt Langkemper. Naast een groot technisch inzicht had Bambi ook een messcherp instinct voor hoe een espressomachine zou moeten werken. Dat schreef Barista Magazine in een necrologie. Daarbij bemoeide Bambi zich niet alleen met het ontwerp. Ook was hij van begin tot eind bij een espressomachine betrokken. Zo bedacht, bouwde en patenteerde hij in 1970 de espressomachine met dubbele boiler. En stond hij aan de wieg van de Linea Classic, een van de geliefdste machines van La Marzocco. Niet voor niets droeg de update uit 2013, de Linea PB, zijn initialen.


Op zoek naar een betaalbare espressomachine voor thuis?
Bekijk ons aanbod van handmatige en halfautomatische espressomachines in onze webshop.


Een visionair zou Piero zichzelf nooit noemen, benadrukt Henk. “Piero was een gemoedelijk mens, altijd met koffie bezig. Maar als ik hem dan vroeg wat zijn aandeel in zo’n machine was geweest, wuifde hij dat altijd een beetje weg. Zelfs al stond zijn naam op het patent of ontwerp. Espressomachines maken is teamwerk, vond hij.”
Het volledige interview met Henk Langkemper lees je in KTC 41.
Tekst Margot Smolenaars
Fotografie La Marzocco en MUMAC

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte. 

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!