darjeeling theeregio
Illustratie Maren Bruin

Darjeeling: de befaamde theeregio in India

Darjeeling ligt in het noordoosten van India, aan de voet van de Himalaya. Rond 1834 begonnen de Britten hier te experimenteren met de aanplant van thee, met theezaden die ze vanuit China hadden gesmokkeld. Met succes: Darjeeling is nu een befaamde theeregio. Darjeeling-thee was het eerste Indiase product met een beschermde geografische aanduiding. 

Aan de voet van de Himalaya

Het theegebied Darjeeling bevindt zich in de Indiase staat West-Bengalen. Het ligt aan de voet van de Himalaya, ingeklemd tussen Nepal en Bhutan. Darjeeling bestaat uit 87 theeplantages, gelegen in de zeven valleien van de Darjeeling-heuvels. De plantages liggen op een hoogte van 600 tot 2.250 meter. De grond is licht zuur, rijk en leemachtig, en daardoor ideaal voor het produceren van thee. Die wordt verbouwd op steile hellingen. Daardoor is mechanisatie nauwelijks mogelijk en is de teelt zeer arbeidsintensief. De productiekosten zijn dan ook hoog.

Het klimaat van de Darjeeling theeplantages 

Naast de goede bodem zorgen ook een aantal klimatologische eigenschappen voor de unieke smaak, zoals de koude winters met temperaturen rondom het vriespunt, de natte moessons met zware regenval en bijna constante mist, en de wind met afwisselende temperaturen.

Maar waar de toekomst van de Darjeeling-thee enige jaren geleden er nog zonnig uitzag, zit het gebied nu in zwaar weer: de helft van de 87 plantages staat op omvallen. Door klimaatverandering komt de eerste regen na de winter steeds later. Zo wordt de duur van het meest lucratieve theeseizoen, de first flush, steeds korter. Ook is er een tekort aan plukkers en dat in een gebied waar mechanisatie lastig is. Het gevolg hiervan is dat oogsten steeds kleiner worden.

Rassen en oogst

De belangrijkste variëteit die in de regio wordt gebruikt is de oorspronkelijke Chinese Camellia Sinensis var. Sinensis. Daarnaast wordt er veel gebruikgemaakt van de gecertificeerde klonen Ambari Vallai 2 en Phoobsering 312.

In Darjeeling kun je vier verschillende plukken onderscheiden. De meest aromatische is de eerste pluk die in de lente valt. Afhankelijk van de hoogte van de plantage kan deze first flush al eind februari starten. In mei, als het een stuk warmer is, start de second flush. De monsoon flush begint in juli. Tijdens dit seizoen, met onafgebroken regen en dus een modderige bodem, is het echter afzien voor iedereen die op de theeplantage werkt. Pas wanneer de regen in oktober en november verdwijnt, start de autumn flush.

In KTC magazine leer je alles over fine tea en specialty coffee. Ontdek in elke editie weer een nieuwe regio. Je wordt al abonnee vanaf € 34,95 per jaar.  

Word lid

Smaakprofiel

Door de lichte kleur en het uitzonderlijke aroma van de first flush staat die bekend als de champagne onder de thee. Na het verflensen wordt het blad heel licht gerold en vindt er nauwelijks oxidatie plaats. Door de langzame groei in het voorjaar is er een grote concentratie van aromatische stoffen in het blad. De krachtigste pluk is de second flush. Deze thee wordt harder gerold en langer geoxideerd. Hij heeft een kenmerkend zoet muskaataroma. Het blad van de monsoon flush heeft door de extreem snelle groei tijdens de moesson relatief weinig aromatische stoffen en is heel neutraal van smaak. Deze thee is dieprood. De laatste pluk is de amberkleurige autumn flush, die zich kenmerkt door een zachte, aromatische rijpheid met verfijnde smaaktonen van krenten en gedroogde vijgen.

 


Dit artikel werd geschreven door Milo van Velzen. Hij reist als Head of Procurement van Simon Lévelt de wereld over op zoek naar de beste thee en koffie. In de speciaalzaken vind je dan ook een groot assortiment aan biologische koffie- en theesoorten afkomstig uit alle windstreken.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is