Een gemiddelde Nederlander of Belg koopt veruit de meeste chocolade in de supermarkt. Daar dijen de schappen vol pure, witte en melkrepen steeds verder uit. Maar kwantiteit zegt niet veel over kwaliteit. Zijn ze ook een beetje te snaaien, die supermarktrepen? koffieTcacao vroeg vijf kenners om één van de vijf categorieën puur, melk, wit, karamel-zeezout en noten en gedroogd fruit te testen. Dit is hun top 3.
WITTE CHOCOLADE
Blindproever: Caroline Lubbers
Caroline is cacaoconsultant bij haar bedrijf Equipoise en mede-oprichter van het Chocoa Chocolate Festival waar jaarlijks de beste chocolade vanuit de hele wereld te proeven is. Als chocoladesommelier hee ze al heel wat repen geproefd. Klassieke vraag: is witte chocolade wel echte chocolade? Daarop antwoordt ze: ja! “Bij de test van deze witte chocolade proeven we gemiddelde smaken, maar er valt nog veel te ontdekken in witte chocolade. Er zijn ook hele bijzondere repen te krijgen, juist omdat de kwaliteit van de cacaoboter zo goed te proeven is. Een andere favoriet van mij is koken met witte chocolade, en niet alleen in desserts.”
Top 3 beste witte chocolade uit de supermarkt
Vivani wit
80 gram, € 2,55, bioplusmarkt.nl
Een elegante verschijning met egale, grote blokken. De vanille is erin te zien! De cacaoboter smelt mooi egaal en de smaak is een warm bad van romige chocolade met vanille. Heerlijk, niet opdringerig en smaakt naar meer. Een goede chocolade, met meer diepgang dan standaard.
Green & Blacks white chocolate
90 g, € 2,99, marqt.nl
Veelbelovend met zichtbare stukjes vanille, wat de smaak wat meer spicy maakt. De textuur is erg romig en zacht. De zoete, volle smaak van de chocolade doet me denken aan het drinken van warme melk met vanille.
Milka wit
100 g, € 1,09, ah.nl
De geur van melk, vanille en karamel komt je tegemoet. Bij het smelten plakt hij wat aan je gehemelte. Rijke romige smaak, een klassieke witte chocoladesmaak voor de meeste mensen: soepel en bevredigend.
NOTEN & GEDROOGD FRUIT
Blindproever: Dries Michels
Voor chocolatier Dries Michels begon het allemaal op de opleiding tot gespecialiseerd kok, waar hij de veelzijdigheid van chocolade leerde kennen. Vijf jaar later won hij De Chocoladeshow en opende hij een eigen chocolade-atelier en –winkel in Tilburg. Met Friandries wil hij met hoge kwaliteit chocolade, verse ingrediënten en pure smaken de traditionele chocolademarkt veranderen.
Top 3 beste chocolade uit de supermarkt met noten & gedroogd fruit
Côte d’Or Brut pure chocolade pecannoten & cranberries 46%
180 g, € 2,99, ah.nl
Deze flinke reep is duidelijk niet in een mal gemaakt. Geen glans dus, hoewel het er ambachtelijk uitziet. Naast cacao ruik ik een lichte rookgeur. De chocolade is lekker. Het zijn flinke happen, maar de smaken zijn goed. Omdat de noten niet helemaal ingekapseld zitten, zijn ze een beetje uitgedroogd. Dat is zonde voor het mondgevoel.
Nestlé L’Atelier pure chocolade bosbessen, hazelnoten en amandelen
170 g, € 3,35, ah.nl
Noten en fruit zijn niet ingekapseld: zonde. Door de wat donkerder chocolade komen de smaken goed naar voren. Met de hele hazelnoten en amandelen ben ik blij, al is het mondgevoel niet helemaal top. Ook wel lekker dat er eens ander fruit in zit. Ik denk bosbessen? Al met al redelijk goed in verhouding.
Delicate melk macadamia, cashew, rozijnen
180 g, € 2,69, ah.nl
Door de grove stukken lijkt deze reep een beetje op een imitatie van een bekend merk. Door de wat grovere noten is de crunch tijdens het eten fijn. Ik ben blij dat deze reep een stuk minder zoet is. Alhoewel ik niet van grote brokken houd, vind ik de smaak beter dan een aantal andere repen die ik heb geproefd.
Fervent specialty coffee-drinker of ‘gewoon’ een koffieleut? Maakt niet uit! We staan allemaal weleens twijfelend voor het koffieschap in de supermarkt. Benieuwd of dat zakje single origin uit Colombia de moeite waard is? Je leest het in de grote supermarktkoffietest.
LEES MEER
MELK
Blindproever: Lars Gierveld
Lars Gierveld is televisie- en (sinds kort) sapjesmaker. Hij maakte voor RTL een documentaire over de cacao-industrie in West-Afrika en ging daarvoor zelf ondernemen om de kansen en grenzen van eerlijke handel te verkennen. Samen met cacaoboeren ontwikkelde hij een drankje van het vruchtvlees van cacao, dat normaal gesproken wordt weggegooid. Dat smaakt verrassend fruitig en de boeren hebben er een extra inkomstenstroom door. Komend jaar ligt het in de winkels in Nederland. Zie kumasi-juice.nl (daar is ook de documentaire terug te bekijken).
Top 3 beste melkchocolade uit de supermarkt
Lindt Excellence milk extra creamy
100 g, € 2,09, ah.nl
Goede textuur, friszoete smaak, geen afleiding door andere smaken dan de chocolade zelf. Het mondgevoel is niet te plakkerig en de chocolade blijft niet vervelend hangen in de mond, maar heeft daarentegen een prettige nasmaak. Dit is wat ik wil in een melkchocolade. Heerlijk, vol, niet te zoet.
Chocolatemakers Awajun melkchocolade 37%
90 g, € 3,69, ekoplaza.nl
Op het eerste gezicht is dit een donkere reep voor melkchocolade, en ook geur en smaak neigen naar puur. De cacao is goed te proeven, hoewel fans van ‘makkelijke melkchocolade’ deze reep wellicht niet zoet genoeg vinden. Maar voor de liefhebber overklast deze de andere melkrepen met zijn heerlijke, pure cacaosmaak. Dit is kwaliteit, dat proef je.
Kaoka melkchocolade
100 g, € 2,75, odin.nl
De geur is perfect, de smaak is goed, maar de chocolade is wat droog in de mond, waardoor je niet optimaal kunt ‘dooreten’. Als je een stukje laat smelten in je mond heb je daar geen last van. Met melkchocolade ben je nou eenmaal wat gulziger. Weet je je te beheersen en eet je deze reep stukje voor stukje, dan komt ’ie het beste tot zijn recht.
KARAMEL ZEEZOUT
Blindproever: Monique van Loon
Culinair schrijver en ondernemer Monique van Loon (31) richtte in 2011 het online culinair magazine Culy.nl op en schreef twee boeken: The culy way of life en Je bent jong en je krijgt wat. Daarnaast signaleert ze trends op het gebied van eten & drinken en schrijft ze voor verschillende titels, zoals JAN Magazine en Het Parool.
Top 3: beste chocolade uit de supermarkt: karamel zeezout
Australian Snapper Caramel Sea Salt
100 g, € 2,59, jumbo.com
Een mooie knak, heel veel crunch, een goede karamelsmaak, niet extreem zout. Met ergens een lichte koffiesmaak voelt dit als hoge kwaliteit, al had hij van mij nóg wat zouter mogen zijn. Een fantastische reep.
Hands Off Crispy Cookie caramel & seasalt milk
100 g, € 1,89, ah.nl
In een soort bijenkorfstructuur zitten twee laagjes verwerkt: puur en een donkere karamel. De reep bevat extreem veel krokante stukjes in een mooie mix van zoet en puur. Een topper!
Tony’s Chocolonely melk karamelzeezout
180 g, € 2,89, ah.nl
Dit patroon ken ik: de ongelijkheid in de cacao-industrie, geïllustreerd in een reep. De melkchocolade is romig en lijkt licht gezouten. Zodra je de knapperige stukjes doorbijt, krijg je een extra dot zout. Heerlijk. Dit blijft absoluut een van de beste gezouten karamel-chocolades. Enige minpunt: ik wil deze ook puur, want de melk maakt hem soms bijna té romig.
Wat is single origin chocolade? Wij leggen het haarfijn uit!
LEES MEER
PUUR
Blindproever: Kiki Suijkerbuijk
Kiki Suijkerbuijk is patissier-chocolatier en lid van het Dutch Pastry Team. Ze werkt bij Dawn Foods als applicatiespecialist: ze verzorgt patisserie-inspiratie voor ambachtelijke bakkerijen en horeca. Met koffie en thee heeft ze ook zeker affiniteit. Kiki is al aantal jaar trouw vrijwilliger van de SCA.
Top 3: beste pure chocolade uit de supermarkt
Chocolat Stella Brazil 70%
70 g, € 3,09, ekoplaza.nl
De rokerige geur lost zijn belofte in, want de nasmaak van deze chocolade is eveneens rokerig. Tussenin openbaren zich fruitige, diepe, donkere cacaotonen. De reep heeft een uitgesproken karakter en een complexe gelaagdheid. Deze combinatie maakt de reep interessant, en daar houd ik wel van.
Jumbo Extra Puur 72%
100 g, € 1,53, jumbo.com
De geur overheerst niet, de glans is niet spectaculair. De krak is goed. Van de lekkere, fruitige tonen houd ik wel. In de mond blijkt de chocolade wat plakkerig, hij laat een film achter. En een bittere nasmaak. Ik vind dit een erg lekkere reep.
Moser Roth Puur 70%
125 g, € 1,35, aldi.nl
De kleur is mooi diep, het model is leuk klein. De krak is goed. Hij ruikt rokerig en smaakt aards, in positieve zin. De bitters overheersen niet. De reep is niet echt fruitig. De chocolade heeft een fijn smeltpunt in de mond en een heel fijn mondgevoel. Dit is er eentje met een echt eigen uitgesproken karakter.
Zin in zoet? Bekijk onze chocoladedrank tools waarmee je in een handomdraai elk stukje chocolade omtovert in een heerlijke warme (of koude!) chocoladedrank.
GA NAAR SHOP