KTC logo zwart
Search
Close this search box.
supermarkt koffie
Tekst Marc Kluijver, illustratie Eileen Boeijkens

Wat is de beste supermarkt koffie?

Wat is de beste supermarkt koffie van dit moment? In 2019 brachten we een groep liefhebbers en experts bij elkaar voor de eerste supermarktkoffietest. Zij proefden blind negen single origin koffies. Opvallend was dat de favorieten van de liefhebbers compleet anders waren dan die van de experts. Drie jaar later is dit verschil veel kleiner.

De koffiemarkt is enorm in beweging. Corona heeft een boost gegeven aan het aantal volautomaten en halfautomaten bij mensen thuis. Dit is ook weer zichtbaar in het schap van de supermarkt. In 2022 zijn er weer meer koffiemerken bijgekomen en de focus ligt nog meer op single origin. Supermarkt koffie is hot!

Naast de grote namen vinden we nu ook kleinere koffiemerken in de supermarkt. Jumbo heeft zelfs een eigen specialty coffeelijn gelanceerd: Mpanga. De koffies lijken steeds minder op prijs te worden verkocht en meer op kwaliteit. Thuisdrinkers lijken dan ook meer gewend te zijn aan complexere smaken dan drie jaar geleden.

Welke koffie testen we?

Ook dit jaar testen we enkel single origin supermarkt koffies, omdat deze een kenmerkender smaakprofiel hebben dan blends en in die zin eenvoudiger met elkaar te vergelijken zijn. We beoordelen in totaal 9 koffies met 6 origines: een Brazilië van La Place, Perla Superiore en L’Or Espresso, een Kenia van Moyee, een Rwanda van Mpganga, Colombia van Juan Valdez Antioquia en Bochica Coffee Medium, een Bolivia van illimani en een Peru van Simon Lévelt.

Het testpanel

Supermarkt koffie spreekt een breed publiek aan, dus ons testpanel is zo gevarieerd mogelijk. Naast experts vragen wij ook koffieTcacao-lezers om mee te doen aan de test. Een expert is immers getraind om te proeven en een liefhebber niet. Het is daarom interessant om te zien in hoeverre deze twee groepen het met elkaar eens zijn.

Experts

Onze experts zijn Dave Lagendijk, Judith Konsten en Paul Tinhout. Dave is koffieimporteur bij Douque, mede-eigenaar van Het Koffieverbond en Q-grader. Judith Konsten is kwaliteitsmanager bij Mocca d’Or, Q-grader en smaakpanellid bij wijnanalyse-instituut Meron. Paul is trainer bij de International Tea and Coffee Academy (ITC).

Liefhebbers

De koffieTcacao-lezers zijn Martijn Timmermans, Daniëlle Gerrits en Frans Verbart. Martijn drinkt altijd supermarktkoffie uit zijn volautomaat, bij Daniëlle thuis moet de koffie altijd bitter zijn en Frans drinkt van alles en nog wat uit zijn volautomaat.

We beseffen dat het testpanel te klein is om gefundeerde uitspraken te doen over de geteste koffies en willen benadrukken dat de resultaten subjectief zijn. De test geeft enkel de bevindingen van het geselecteerde testpanel weer, met het doel een goed overzicht van het aanbod van single origin supermarktkoffie te geven.

Nog meer tests, reviews en tips? Koop ons magazine!
SHOP

Resultaten supermarkt koffie test 2022

In tegenstelling tot de test uit 2019 liggen de resultaten van deze test veel dichter bij elkaar. Er komt nog geen unanieme winnaar uit, maar het scheelt niet veel. Over de middenmoot en de hekkensluiter is iedereen het zelfs eens.

Top 3

supermarkt koffie Moyee

Winnaar experts en nummer 2 liefhebbers

Als duidelijke winnaar bij de experts komt de Moyee Single Origins Kenia uit de bus. Zij zijn erg te spreken over de zoetheid, de frisse zuren en de complexiteit. Dave: “Een frisse zachte koffie met tonen van kaneel, rood fruit en een lange finish.” De liefhebbers scoren de koffie met name hoog op de volheid van de smaak en het duidelijke karakter. Bij hen eindigt Moyee op nummer twee.

koffie BochicaWinnaar liefhebbers en nummer 3 experts

De winnaar bij de liefhebbers is de Bochica Coffee Medium. Deze koffie uit Colombia heeft volgens het panel een mooie gelaagde smaak, is fruitig en bevat lekkere karameltonen. Bij de experts eindigt deze koffie op de gedeelde derde plaats. Ook niet gek. Expert Judith zegt erover: “Een aangename fruitige en zoete koffie met een fijn zuurtje en smaken van meloen, peer en amandel.”

supermarkt koffie illimaniNummer 2 experts en nummer 5 liefhebbers

Ook over de nummer twee is geen overeenstemming. De experts zetten de illimani koffie uit Bolivia op nummer twee met een 6,7 terwijl de liefhebbers deze een 6 geven, waardoor de koffie bij hen op de vijfde plaats eindigt. Dave vindt dit “een gebalanceerde fruitige koffie met tonen van bloemen, honing, bosbessen en speculaas”. Echter vindt liefhebber Martijn deze koffie juist een beetje suf en Frans vindt hem vlak.

koffie La Place Nummers 3 liefhebbers en nummer 7 experts

Bij de liefhebbers staan op de gedeelde derde plaats de Brazilië van La Place en de Colombia van Juan Valdez Antioquia. Beide koffies scoren een 6,5, terwijl de La Place bij de experts op een gedeelde laatste plek eindigt met een 5,8. De liefhebbers kenmerken deze koffie als één met een prettige smaak, die lang blijft hangen. De experts omschrijven deze koffie echter als vlak en weinig uitgesproken.

Wellicht hebben we hier iets interessants te pakken, want koffies uit Brazilië zitten in bijna elke blend die in de supermarkt wordt verkocht en zijn daardoor heel herkenbaar. Herkenning is prettig voor veel mensen en blijkbaar ook voor dit panel van liefhebbers.

supermarkt koffie Juan Valdez

Nummer 3 experts en liefhebbers

Over de Juan Valdez Antioquia zijn beide groepen het wel eens. Bij de experts staat deze namelijk op een gedeelde derde plaats met de Bochica Coffee Medium. De Juan Valdez Antioquia is volgens Dave “een koffie met een mooie zoetheid en prettige zuren”.

koffie Simon LeveltHekkensluiter

Zowel de experts als de liefhebbers zijn het eens over de ‘minst lekkere’ koffie, namelijk de Simon Lévelt Peruvian Opal. Beide groepen vinden deze koffie te bitter en assig smaken. Hierdoor mist de koffie complexiteit en een duidelijk karakter.

 

Testresultaat supermarkt koffie test 2022

 EXPERTSScore
1Moyee Single Origins Kenia7,5
2Illimani 6,7
3Juan Valdez Antioquia6,4
 Bochica Coffee Medium6,4
4L’Or Espresso Brazil6,3
5Mpanga Medium6,2
6Perla Superiore Brazilië6,0
7La Place Brazilië5,8
 Simon Lévelt Peruvian  Opal5,8

 

 LIEFHEBBERSScore
1Bochica Coffee Medium7,2
2Moyee Single Origins Kenia6,7
3Juan Valdez Antioquia6,5
 La Place Brazilië6,5
4L’Or Espresso Brazil6,4
5Illimani 6,0
6Mpanga Medium5,9
7Perla Superiore Brazilië5,5
8Simon Lévelt Peruvian  Opal5,2

Drie jaar geleden scoorde de donker gebrande koffies het best bij de liefhebbers en de licht gebrande koffies het best bij de experts. Door een groter en meer kwalitatief aanbod lijkt de smaak van de liefhebbers wat verfijnder te worden. In de top drie van beide groepen staan, op één na, enkel koffies van kleinere merken. Het begint er dus op te lijken dat de tijden van donker gebrande koffies voorbij zijn en zowel liefhebbers als experts toe zijn aan koffies met meer karakter en een lichter brandprofiel.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe haverdrink van Arla Foods voorziet koffiedranken van een plantaardig alternatief zonder concessies te doen aan smaak en prestatie.

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.