In azië weten ze het al eeuwen: thee kan lichaam en geest zuiveren. Ook in het westen wint de detox thee nu terrein. En niet alleen onder liefhebbers van geitenwol… Detoxen is hip en heerlijk.
In historisch opzicht zijn we drukker dan ooit. De wereld ligt aan onze voeten, alles kan. Dus willen we ook alles. We móeten alles en vooral van onszelf. Dat geeft stress. Daarnaast is ons voedingspatroon de afgelopen decennia snel veranderd. We eten veel geraffineerde en onnatuurlijke voeding (pesticiden, e-nummers, transvetten, kant en klaar). De behoefte aan detoxen is een logische reactie op deze manier van leven. “We krijgen meer behoefte aan rust. Rust en simpelheid in eetpatroon en leefstijl”, stelt Kyra de Vreeze, activist for health and happiness en schrijfster van Daytox. “Detoxen is eigenlijk niets minder dan voedings- en leefpatroon tijdelijk versimpelen. Alsof je de pauzeknop even indrukt en jezelf reset.”
Im kur
Detoxen. Ontgiften. Een bepaalde periode je eet- en drinkgewoontes aanpassen om jezelf lichamelijk en geestelijk te reinigen. Je lichaam ontdoen van afvalstoffen. Detoxtradities gaan duizenden jaren terug. Onze eigen oosterburen gingen ‘im kur’. Met het hele gezin naar een kuuroord voor oefeningen, massages, rust en simpel dieet. In de Ayurveda (India) bestaat een intensieve reinigingstechniek, Pancha Karma. Natuurlijke medicijnen, braken, licht verteerbaar voedsel, oor-, neus- en darmspoelingen en het maken van kleine incisies om onzuiver bloed uit het lichaam te laten. Ook in het westen is detox inmiddels een wereld op zich. Zeker niet alleen een wereld van jezelf uithongeren, groene kledderige sappen, afvallen en klysma’s. Ontgiften kan ook met behulp van pleisters, retreats, vasten, voedingssupplementen én thee.
Driekleurig viooltje
De opmars van de detox herken je bij de kruidige theemerken. Bijna allemaal hebben ze een detox thee in het assortiment. Met ingrediënten als paardenbloem, brandnetel, zoethout, groene thee en driekleurig viooltje. Ze beloven balans, zuivering, goede spijsvertering, energie, weerstand en ondersteuning van gal en lever. Dat klinkt fantastisch. Misschien is het dat ook wel een beetje, een fantasie. Kyra: “Eet je geraffineerd en heb je stress XL, dan kan detox thee daar geen gezonde draai aan geven. Maar de kruiden en specerijen die in de thee zitten, ondersteunen je gezondheid wel degelijk en zijn een goed alternatief voor zwarte thee. Zeker in een periode van detox. Maar om je optimaal gezond en gelukkig te voelen, zal je je levensstijl moeten aanpassen. Goede voeding, beweging, rust en plezier!”
Hipsters en zakenlui
Kyra beweegt zich al vijftien jaar in de wereld van het detoxen en zag de afgelopen jaren hipsters, jongeren, stedelingen, academici en zakenmensen zich voegen bij die way of life. Er ontstaat een subcultuur van mensen die bewust leven. “Mensen van mijn generatie, die opgegroeid zijn met multimedia, legio keuzes, succesdrift en stress, realiseren zich dat dit niet alles is. Ze willen back to basics als balans voor hypermodern.” Volgens Kyra is detoxen gezond en verantwoord, maar zeker ook lekker en luchtig. “Regelmatig terugschakelen naar de eerste versnelling is essentieel voor onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Een detox reinigt het systeem en is hét moment om wat positieve veranderingen door te voeren.”
Detoxkruiden
Brandnetel: Goed voor je huid, gewrichten, blaas, vochthuishouding en bloedzuiverend
Paardenbloem: Vochtafdrijvend en bloedzuiverend
Driekleurig viooltje: Pijnstillend, ontstekingsremmend, goed voor de huid en luchtwegen
Ook detoxen met koffie en cacao?
Het is gelukkig een misvatting dat cafeïne/theïne ongezond zou zijn. Sterker nog; er zijn verschillende redenen waarom koffie gezond is. Het komt in onderzoeken positief naar voren in relatie met diabetes 2, Parkinson en bepaalde vormen van kanker. Kyra: ‘Het klopt dat koffie en zwarte thee helemaal niet slecht voor je is. We drinken het echter veel en dagelijks en het heeft een verslavende werking. Hoe meer je drinkt, hoe meer je nodig hebt voor hetzelfde effect. Het is een drug en als je er veel van gebruikt en dan stopt, dan krijg je afkickverschijnselen.’ In grote hoeveelheden heeft cafeïne wel negatieve effecten. Zo zorgt het voor een hoge bloeddruk en stimuleert het je sympathische zenuwstelsel. ‘Dit stelsel is verantwoordelijk voor een stressreactie die we nodig hebben om te vluchten wanneer we aangevallen worden. Als dat sympathische zenuwstelsel te lang actief is, putten we onszelf uit.’ De klassieker: geniet, maar drink met mate is hier dus zeker van toepassing.
Cacao spagaat
Het goede nieuws: cacao is heel erg gezond. Het verlaagt onder andere cholesterol, is goed voor hart, bloedvaten en bloeddruk. Verwar cacao echter niet met chocolade, want in de verwerkte vorm voegen we zoveel suiker en vet toe dat er van gezond geen sprake meer is. Kyra: ‘Gebruik cacao in de pure vorm en maak er bijvoorbeeld choco smoothies of bonbons mee. Er zijn ook rauwe cacaorepen op de markt met kokosbloesem nectar in plaats van suiker’.
Dit artikel verscheen in KTC magazine #01