De Eenhoorn ijsthee
Advertorial

Drie theefavorieten bij theewinkel De Eenhoorn

Voor KTC 50 brachten we samen met Binet Brasser – oprichter van koffie- en theewinkel De Eenhoorn–  een bezoek aan het theehuis La Maison des Trois Thés in Parijs. Dit theehuis is van een van de belangrijkste theemeesters; Yu Hui Tseng. De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. We spraken Binet Brasser over de theeën van La Maison des Trois Thés en een van haar favoriete ijsthee recepten van Tseng. 

“Yu Hui Tseng houdt continu een vinger aan de pols in het productieproces,” vertelt Binet Brasser. “Ze heeft zo’n goed ontwikkelde geur en smaak, dat ze precies weet wanneer ze het oxidatieproces van haar thee moet stoppen. En als ze ergens in Yunnan zes uur moet lopen om bij 100 jaar oude theebomen te komen, die de perfecte bladeren voor pu’er leveren, dan doet ze dat. Ze laat niets aan het toeval over en is enorm toegewijd. Haar theeën zijn aan de prijs, maar ze zijn het waard, omdat ze verfijnd en van hoge kwaliteit zijn. “Daarnaast kun je ze ook meerdere keren opschenken.”

1. Thee van jasmijnbloemen

Xiu Qiu (jasmijnparels) is een van onze bestverkochte thee. Het is een witte thee gearomatiseerd met verse jasmijn. De jasmijnbloemen worden geplukt zodra de ochtenddauw is opgedroogd en worden vervolgens gemengd met de theeknoppen, in een verhouding van 1 kilo jasmijn op 1 kilo thee. Deze handeling wordt ongeveer tien keer herhaald. Elke keer worden de bloemen die al gebruikt zijn verwijderd voordat hun geur oxideert,” vertelt Brasser enthousiast. Voor de Xiu Qui van madame Tseng zijn dus zo’n 10 kilo jasmijnbloemen nodig voor 1 kilo thee. Dat proef en ruik je.

2. Oolong uit Taiwan

Een tweede goedverkopende thee  is de oolong: Si Ji Chun. Deze is afkomstig van een van haar eigen hooggelegen tuinen in Taiwan. De thee is met de hand geplukt en wordt daarna voor een klein deel gefermenteerd. Hij heeft een mooie, volle body met een zijdeachtige afdronk en een bijna tropische smaak: kokos, honing en kamperfoelie. “Wat ik er mooi aan vind, is dat deze thee goed combineert met kruidige curry’s, pasta’s, zoute kaas of witte chocolade. De thee zorgt ervoor dat vettige gerechten makkelijker te verteren zijn”, zegt Brasser.

3. Gerookte Zheng Shan Xiao Zhong

Thuis drink ik Zheng Shan Xiao Zhong, een van haar gerookte theeën, die afkomstig is uit het Wuyi-gebergte. In dit gebergte groeien speciale theestruiken en naaldbomen. De thee wordt gerookt boven het hout van die naaldbomen en wordt, in tegenstelling tot de meeste gerookte hedendaagse thee, niet besprenkeld met een rookaroma. Dit geeft een heel subtiel aroma, wat  minder heftig is als de meeste lapsangs. Deze thee mag alleen zo heten als hij uit dat specifieke gebied komt,” aldus Brasser.

IJsthee recept met thee van madame Tseng

Dian Hong met bevroren mango en rozemarijn

Ingrediënten

2 piramidezakjes van Dian Hong Mao Feng thee / 0,5 l heet water / bevroren mangostukjes / verse rozemarijn, 2-3 ijsblokjes / agavesiroop

Bereiding
– Zet de thee met 2 piramidezakjes met 0,5 l heet water.
– Laat de thee 2-3 min trekken.
– Doe 2 of 3 ijsblokjes in een kan of Hario Cold Brew fles.
– Voeg een handje bevroren mangostukjes toe.
– Giet de thee in een kan of fles.
– Voeg 2 takjes rozemarijn toe en roer goed door.
– Voeg eventueel wat agavesiroop toe voor extra zoetigheid.

de Eenhoorn

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.