Dublin: hello, goodbye!

Onze Lex Wenneker en Mangooo zijn er al, in Dublin. Morgen start hier het World of Coffee event met als hoogtepunt het World Barista Championship 2016. Ben jij ook één van de gelukkigen die de komende dagen in de Ierse hoofdstad vertoeft, dan hebben wij nog wat must-visit adressen voor je!

Voor KTC18 gingen wij alvast op verkenningstocht in Dublin en ontdekten een stad met een koffiescene die de toestromende koffiegekken zal verrassen! Dit is onze lijst met aanraders:

Koffie

Proper Order Coffee Co.
7 Haymarket
In de up & coming wijk Smithsfield vind je de net geopende koffiebar Proper Order van baristakampioenen Dave Regan en Niall Wynn. Achter de espressomachine laten ze niets over aan toeval. De glanzende Linea espressomachine heeft ingebouwde weegschalen waarmee ze shots doseren. Niall: “Het recept waar we vandaag mee werken, is 18,2 gram gemalen koffie ‘in’, en 38,5 gram gezette koffie ‘uit’. Kortom, mooie bar met uitstekende service.

3FE
32 Grand Canal Street Lower
In de 2008 richtte meervoudig baristakampioen Colin Harmon de branderij van Dublin 3FE op. Naast goede koffie is 3FE ook top voor lunch.

Bewley’s 
3 S Great George’s Street
Bewley’s opende al in de jaren twintig een grand café waar de culturele elite elkaar ontmoette. Schrijvers als Samuel Beckett en James Joyce dronken koffie in het majestueuze Oriental café aan Grafton Street. Kosten noch moeite werden gespaard. En dat is vandaag de dag niet anders. “We investeren fors in hardware, er komt een eigen branderij, waarbij we met een lichtere stijl van branden onze plek als dé koffiebrander van Dublin moeten gaan heroveren”, vertelt competitie-barista Alex die elke melkkoffie adoreert met de mooiste latte art.

Kaph
31 Drury Street
Om de koffie van lokale brander 3FE, die is opgericht door meervoudig baristakampioen Colin Harmon, te proeven struin naar je Kaphin de hippe Drury Street in het hart van de stad. De Black Eagle machine en Mythos malers van Victoria Arduino verstoken inmiddels zo’n 55 kilo koffie per week. Aanrader dus.

 

Sasha House petite
Drury Street Carpark
Sasha House mag dan klein zijn, het enthousiasme van de eigenaren is groot. This is home made heaven. Koffie wordt gebrand door Nathalie Svyrydenko. Ze volgde zelfs een training bij KTC-columnist Willem Boot. Alle zoetigheden als crêpes, croissants en de luchtige soufflés met abrikozen-marmelade worden gemaakt door de patissier Yuriy Levin.

Coffee angel
Coffee Angel (je vindt ze op drie locaties) is een must-go voor koffieliefhebbers. Wij proefden een gebalanceerde blend van Brazil, Kenia, Nicaraguan (17,8 gram in, 34 gram uit).

Full Circle Coffee Roasters
46  Manor Street
Full Circle deelt zijn plek met een van beste pizzeria’s van Dublin: Cotto. Achter de bar van Cotto staat Brian Birdy.
Hij is de meest gastvrije barista en koffiebrander van Dublin. “How was your espresso?” en “Pleasure” “Thanks Buddy” rollen uit zijn mond. Brian brandt op de oude Probat L5 van Jens van het Antwerpse Normo. Espresso is klasse! (18 gram in, 34/36 gram uit) .

Wigwam / Vice Coffee Inc.
54 Middle Abbey Street
Coole zaak met veel muziek-events en vijftig craft beers, meer dan honderd soorten rum en grote cocktaillijst. Naast bar en ‘diner’ serveert Vice Coffee Inc. hier een goede koffie en met name een spectaculaire Irish Coffee ‘the Fancy Frankie’. Vice won er in 2015 zelfs de eerste plaats mee op het Dublin Whisky Fest.

Roasted Brown
Filmbase, Curved Street

Love Supreme
57 Manor Street

Dolce Sicily
43 Dawson Street

 

Thee

Le Palais des Thés
31 Wicklow Street
Le Palais des Thés is een theepakker met voornamelijk winkels in Frankrijk. De winkel ziet er strak uit en biedt ongeveer driehonderd soorten thee, waaronder ook een degelijk assortiment niet-gearomatiseerde thee.
Oolong Flower Power
4 Stephens Street Lower
Oolong Flower is geen bijzonder mooie zaak, maar heeft wel een groot assortiment oolong thee.
Clement & Pekoe
50 South William Street
Naast thee, koffie van lokale branders als Baobab (Celbridge), Badger & Dodo (Fermoy), Imbibe (Dublin), Silverskin (Ballsbridge Kiosk) and Coffee Mojo (Co. Wicklow) én van buitenlandse branders in dit gezellige buurtcafé.
Wall & Keogh
45 Richmond Street South
Theewinkel met groot assorti-ment gearomatiseerde thee en kleine selectie pure thee.

Food

The Pepper Pot Café
South William Street
Simpelweg de beste bagels in town!

Brother Hubbard
153 Capel Street
Kleine koffiezaak met 3FE koffie die ook mooie simpele gerechten serveert.

Klaw
5A Crown Alley
Midden in de wijk Temple Bar is deze lobster shack een fijne lunchplek. Probeer de krabscharen (lambay claws) en de vissoep (chowder).

The Winding Stair
40 Lower Ormond Quay
Fijn restaurant met eerlijke keuken en goede lokale producten. Minpunt: espresso is een aanfluiting.

The Pig’s Ear
4 Nassau Street
In een van de beste restaurants van Dublin serveert chef Damien Derwin subtiele Ierse gerechten in een modern interieur. Goede wijnkaart.

House Dublin
27 Lower Leeson Street
Uitgebreide menukaart, grote collectie wijnen per glas, nog veel meer gins en een mooi terras.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte. 

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!