Dutch Tea Festival - Nikki Hoolwerf

Dutch Tea Festival – 5 vragen aan organisator Nikki Hoolwerf

Op 28 mei 2017 vindt het Dutch Tea Festival plaats in Utrecht. Hier vind je alles wat je ooit hebt willen weten (of proeven) op het gebied van thee. In aanloop naar het festival vragen we Nikki Hoolwerf, organisator en het gezicht van het festival, naar haar theetips en wat we 28 mei absoluut niet mogen missen.

 

Hoe kwam je op het idee om het Dutch Tea Festival te organiseren?

In oktober 2014 ben ik begonnen met mijn blog over thee (www.leuketheetjes.nl). Ik merkte dat er veel mooie thee in Nederland te verkrijgen is, maar dat er nog heel weinig informatie (in het Nederlands) te vinden was over losse thee. Hier wilde ik iets aan doen en begon met het schrijven over thee. Door mijn blog leerde ik in korte tijd steeds meer mensen in de theewereld kennen.
Ik werk op een evenementenlocatie en kom de meest uiteenlopende evenementen tegen. Je gelooft het niet, maar er is zelfs een beurs voor zwembaden. Toen ik op dat evenement aan het werk was verbaasde ik me er steeds meer over dat er nog geen plek was voor theeliefhebbers om elkaar te ontmoeten en nieuwe thee te ontdekken, terwijl er nota bene een event was voor zwembaden!
Hierna ben ik dan ook al snel in gesprek gegaan met De Fabrique om te kijken of we samen dit Festeaval konden gaan organiseren. Tot mijn grote blijdschap gaf De Fabrique mij hier de mogelijkheid toe en nu is er eindelijk een plaats waar de theewereld samenkomt.

Dutch Tea Festival - theesoorten

 

Wat zijn de trends op theegebied? En wat voorspel je voor de komende jaren?

Dit jaar zien we dat matcha (gemalen groene poederthee) enorm in opkomst is. Was matcha voorheen alleen bekend bij de fanatieke theedrinker, zien we nu dat matcha ook steeds meer gevonden word door het grote publiek. Er zijn koffietentjes die matcha-latte’s serveren en je ziet dat matcha ook steeds meer in gerechten of smoothies gebruikt wordt.  Op het programma van het Dutch Tea Festival vind je daarom ook een matcha workshop, waarin Hug the Tea ingaat op deze trend en je laat zien hoe je de lekkerste matcha bereidt.
Verder zien we dat er meer vraag is naar losse thee in de horeca en dat mensen ook steeds meer losse thee thuis drinken. Er komen steeds meer losse theewinkels en theedrinkers zijn op zoek naar meer kennis en de achtergrond van thee. Mijn vermoeden is dat dit ervoor gaat zorgen dat thee vaker op traditionele wijze gezet zal worden en niet meer als dorstlesser zal gaan dienen, maar gedronken zal worden om het ritueel en de smaak.

Dutch Tea Festival - matcha workshop

 

Heb je nog tips voor theeliefhebbers? Wat weten veel mensen niet over thee of thee zetten?

Iets dat veel mensen niet weten over thee, is dat thee met het juiste water gezet moet worden. Gebruik je kraanwater dan is je thee veel minder lekker. Het leukste is dat om thuis eens te proberen, gebruik spa blauw of water uit een brita-filter en zet een zwarte thee. Bij zwarte thee zie, ruik en proef je het verschil namelijk het beste. Ik vind het altijd heel leuk om dit aan mensen te laten zien omdat het verschil zo ontzettend groot is.
Verder kan ik iedereen aanraden om eens te proberen thee en eten te pairen. Thee kan net als wijn ontzettend goed samenwerken met een gerecht. Je kan heel simpel beginnen door thee en chocola te proeven en te kijken wat verschillende theeën met 1 reep chocolade doen.

 

Hoe drink je zelf het liefst je thee?

Het liefst zet ik mijn thee op traditionele wijze, bijvoorbeeld met gaiwan (een driedelige Chinese theekom) of kyusu (Japans traditioneel theepotje). Op deze manier krijg ik de mooiste smaak uit de thee. ’s Avonds maken mijn man en ik vaak thee die we vaker op kunnen schenken en genieten dan de hele avond van de smaken die iedere opschenking weer anders zijn.

Dutch Tea Festival - Japanse kyusu

Wat zijn voor jou de hoogtepunten van het Dutch Tea festival 2017. Wat mag je absoluut niet missen?

Het programma is samengesteld uit dingen die ik zelf tof zou vinden. Dus om heel eerlijk te zijn, voor mij is alles hieruit een hoogtepunt en het liefst zou ik elke workshop bijwonen. Maar als ik dan toch moet kiezen…Ik kijk enorm uit naar de pro-workshops Dit jaar hebben we een aantal theesommeliers bereid gevonden om diep in te gaan op bepaalde onderwerpen binnen thee. Verder geniet ik altijd enorm van de thee en foodpairing-workshops van Mariella Erkens en ook de workshop “Origin of Tea” van Viral Sheth belooft veel goeds.
Maar natuurlijk kijk ik het meest uit naar het samen zijn met zo veel theeliefhebbers en het ontdekken van nieuwe thee bij de verschillende stands, dat is toch waar deze dag voor mij uiteindelijk om draait.
Het Dutch Tea Festival 2017 vindt plaats op 28 mei in DeFabrique in Utrecht. Het volledige programma vind je op de website.
Bestel je kaarten met korting via Koffietcacao!

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.

Met de workshops van Cupp til je jouw (thuis)barista skills naar een hoger niveau. We gingen met de Utrechtse koffiebar in gesprek over hun workshops.

De WDT-tool wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager.