specialty coffee Edinburgh

5 toffe specialty coffeebars in Edinburgh

Edinburgh is een parel voor koffie, thee, cacao en – vooruit – een whisky’tje. Wie de groenste stad van het Verenigd Koninkrijk aandoet mag deze vijf toffe specialty coffeebars in Edinburgh zeker niet overslaan.

1. Lowdown Coffee

Het opvallendste aan het minimalistisch vormgegeven Lowdown, dat zes jaar geleden het licht zag, is misschien nog wel dat het niet op menig top-lijstje met specialty coffeebars in Edinburgh voorkomt. Vervelend vindt eigenaar Paul Anderson dat niet, vertelt hij, want ze blijven graag een beetje onder de radar. “We zijn bekend in Europa, niet zozeer in Edinburgh. De mensen drinken hier graag blends en dat is niet wat we doen.”

Wat ze wel doen vanuit de zelf omschreven modern coffee basement – Lowdown is gevestigd in een souterrain aan het centraal gelegen George Street – is elke dag wisselen van espresso en altijd drie tot vier filterkoffies beschikbaar stellen. Pauls voorkeur gaat daarbij niet uit naar Schotse branders, maar naar Scandinavische vedettes als La Cabra en Koppi. Eén blik op het retailschap met koffies van DAK Coffee Roasters, Manhattan Coffee Roasters en A Matter of Concrete maakt duidelijk dat hij ook een zwak heeft voor de Nederlanders.

40 George Street | lowdown.coffee

specialty coffeebars in Edinburgh

specialty coffeebars in Edinburgh

2. Williams & Johnson Coffee Co

In de noordelijke wijk Leith vind je in de haven op de kade het oude douaneblok, Custom Lane. Jarenlang stond het gebouw leeg. Een lokaal architectenbureau nam de eervolle taak op zich om het om te toveren tot een creative hub. In de voormalige stallen moest een café komen om publiek naar het verzamelgebouw te trekken. Zo nam het Williams & Johnson van de de Canadese Zack Williams en Todd Johnson in 2017 zijn intrek.

Williams & Johnson Coffee Co. werkt graag met single origin gewassen koffies, omdat deze de cleanste kop zouden opleveren. Op bezoek bij Williams & Johnson Coffee Co.? Probeer dan zeker de verschillende pastries uit de eigen mini-bakkerij, die eind vorig jaar werd toegevoegd. Laat wat ruimte in de koffer over voor de mooie, bruinglazen potten voor koffiebonen.

Custom Lane, 1 Customs Wharf | williams_and_johnson_co

specialty coffeebars in Edinburgh

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwe hotspots? Neem een abonnement op koffieTcacao en krijg 4x per jaar ons magazine thuis gestuurd. 

SLUIT JE ABONNEMENT HIER AF

3. Cult Espresso

Om de hoek van The Meadows, een mooi stadspark in het zuiden van de stad, zit een kleine schat verborgen. Cult Espresso springt met de saffierblauwe gevel en gouden belettering op het raam direct in het oog. Binnenin doet het lange, smalle pand door de stenen muren en de Kees van der Westen Spirit Duette op de bar achterin vrij industrieel aan. Kil is het allerminst. Deze zaak staat bekend om ‘koffie, brunch en good times’.

Het enthousiasme voor koffie van de barista’s is aanstekelijk en de espresso, gezet met de zelfgebrande gewassen koffie van de Sopacdi vrouwencoöperatie uit Zuid-Kivu, Congo smaakt fruitig, naar framboos en rode grapefruit. Tel daar een avo-toast met gepocheerd ei en gepofte cherrytomaatjes bij op en een betere start van de dag kun je niet wensen.

104 Buccleuch St | cult_espresso

specialty coffeebars in Edinburgh

4. Argyle Place

“Ik wil het fenomeen van een 40-jarige barista normaliseren”, vertelt de Schotse Alastair McFarlane. “Naast het runnen van een goed restaurant, ben ik geïnteresseerd in de professionalisering van de industrie op weg naar betere lonen en kennisdeling. Net als in de chefswereld gebruikelijk is, zie ik bijvoorbeeld uitwisselingsstages wel zitten, waarbij onze head barista een periode meedraait in een andere koffiezaak in Europa.”

Volgens de oprichter met twintig jaar ervaring zou goede koffie overal de ondergrens moeten zijn en is het aan de coffee community om restaurants en hotels daarin te helpen. In de statige buurt Marchment voorziet nieuwkomer Argyle Place als Noord-Europees restaurant met branderij in de keldersinds 2021 in een complete ervaring.

Alle gerechten zijn verfijnde kunstwerkjes aangekleed met ingelegde groenten, een veeg puree en kruiden. De appelcrumble-kaneelbroodjes, gevulde donuts en andere zoetigheden doen iedereen bij binnenkomst watertanden. En naast thee van Pekoe Tea en single origin warme chocolademelk van Chocolate Tree, vertrouwt Alistair op branderij Mr. Eion voor de koffie.

25-28 Argyle Pl | argyleplace

specialty coffeebars in Edinburgh

5. Fortitude Coffee & Bakery

Specialty coffee-branderij van het eerste uur Fortitude Coffee had al cafés in York Place en Hamilton Place. Begin maart opende de branderij een derde locatie mét eigen bakkerij.

2 Newington Road | fortitudecoffee

specialty coffeebars in Edinburgh

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.