Edward Beumer, op z’n best met Aeropress!

 

Op zaterdag 19 maart, in het weekend van het Amsterdam Coffee Festival, hostte de Coffeecompany voor de derde keer het Dutch Aeropress Championship. Edward Beumer van Trakteren in Amsterdam ging er met de eerste prijs vandoor. 

De derde editie van het Dutch Aeropress Championship dat werd gehouden in de Coffeecompany’s Oosterdok-locatie in Amsterdam was de drukst bezochte Aeropress-kampioenschap ooit. Meer dan 250 mensen kwamen opdagen om 27 deelnemers te zien strijden. Coffeecompany: “We houden van deze wedstrijd, want het geeft iedereen met een liefde voor filterkoffie de kans om betrokken te zijn. Iedereen kan meedoen. Daarbij wordt het evenement altijd opgezet op een manier zodat het is veel laagdrempeliger is dan officiële competities.”

Dutch Aeropress Championship

MC’s Kim Staalman en Pien Maat leidden iedereen naar een spannende finale. Omdat alle juryleden een andere koffie aanwezen als winnaar moest het hoofdjurylid de knoop doorhakken. Ben Richardson van Bocca Coffee pakte het brons, Jasper Tuls van Coffeecompany het zilver en Edward Beumer van Trakteren Koffie vertrok met goud. Beumer zal Nederland vertegenwoordigen tijdens het World Aeropress Championship 2016 in Dublin.

1. Edward Beumer

Koffie/Water: 30/220 gram
Maalstand: 10 (EK43)

  • Maal 30 gram grof (reversed methode)
  • Giet 85ºC water in 15 seconde op tot 120 gram
  • Roer 15 seconde
  • Draai om, laat 30 seconde trekken
  • Press
  • Voeg 100 gram water toe
  • Serveer

 

2. Jasper Tuls

Koffie/Water: 18,5/250 gram
Maalstand: 5,75 (EK43)
  • 18,5 gram bonen malen op 5,75 (EK43)
  • 50 gram bloomen met 80ºC water
  • Bij 30 seconde verder opschenken to 250 gram (65ºC water)
  • Direct 3x soepel roeren
  • Bij 1.10 min pressen in 30 seconde

 

3. Ben Richardson

Koffie/Water: 20/240 gram
Maalstand: Fijne filtermaling, 6(EK43)
  • Doseer, schenk 160 gram 78ºC water
  • Roer 5 keer
  • 30 seconde langzaam en gecontrolleerd pressen
  • Check TDS
  • Verdun tot awesome drinksterkte

 

 

Aeropress
De Aeropress werkt perfect voor één mok koffie en is daarom favoriet bij de thuisbarista. De methode is bedacht door ingenieur Alan Adler, bekend van de Aerobie frisbee, die zelf nooit tevreden was over zijn koffie. Adler wist dat een lagere temperatuur bitterheid en aciditeit verlaagde en tot een zoetere koffie leidde. En ook dat papieren filters zorgen voor een helder mondgevoel. Het resultaat was een ronde buis met een papieren filter onderin. Een rubberen ring zorgt ervoor dat de koffie door het filter wordt gedrukt. De methode is zo veelzijdig dat er dit jaar in bijna vijftig landen nationale competities worden gehouden.

 

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT