Eetbar De Wagon | Tilburg

 

Tijdens een bijbaantje in de afwas werd Sander Overweg verliefd op de horeca. Een opleiding aan de Tilburgse Horeca Vakschool volgde en op 26-jarige leeftijd opende hij in Tilburg Restaurant De Houtloods, waar van alledaagse producten gastronomische gerechten worden gemaakt. De Houtloods heeft er sinds een jaar een stoer broertje bij in de vorm van een trein uit 1930 genaamd De Wagon. De coupé van het oude treinstel biedt 34 zitplaatsen. Zoveel plek creëren in zo’n kleine ruimte was een gepaste uitdaging voor de jonge ondernemer. Verder vraagt de ruimte om een klein assortiment maar, zoals Sander zegt, “een assortiment zonder concessies”. Dat betekent bijvoorbeeld dat er slechts twee wijnen op de menukaart staan, maar dan wel twee steengoede.

OP KOLEN

Zodra je De Wagon binnenstapt, waan je je een reiziger uit de jaren ’30. De eikenhouten coupés, originele bekleding en zelfs het toilet zijn geheel in stijl opgeknapt. Ook worden alle gerechten, als een ode aan de tijd toen de trein nog op kolen reed, op kolen bereid. Vrijwel alles is huisgemaakt en dat geldt niet alleen voor het eten, ook frisdranken maken ze zelf. De koffie die wordt geschonken is van Mocca d’Or. Door de goede samenwerking met de koffiebrander bij De Houtloods was de keuze voor De Wagon makkelijk. De koffie op de molen wisselt regelmatig en je drinkt al een espresso aan de bar voor maar één euro. “Koffie moet toegankelijk blijven”, zegt Sander.

 

EVEN ONTSPOREN

Concrete toekomstplannen heeft Sander nog niet. Hij dacht immers ook nooit dat hij een treinwagon zou ombouwen tot horecagelegenheid. Hij laat zich graag verrassen, inspireren en leiden door kansen die op zijn pad komen.

“Bij de wagon drink je voor één euro al een espresso aan de bar.”


Machine: Nuova Simonelli Appia 2Molen: 2x Fiorenzato (grind on demand) molen
Koffie: Mocca d’Or, Sulawesi Kalosi en Mocca d’Or aureo
Waterfilter: BWT
Melk: Friesche Vlag Langlekker volle melk
Lactose vrije optie: Alpro Soya
Thee: Eigen label Eetbar De Wagon
Taart/koek: Huisgemaakte frisse appeltaart van Granny Smith en cheesecake met ananascompote
Specialiteit van de kaart: Pita stoptrein: combinatie van drie halve pita’s, bestaande uit een pita buikspek met hoisin, pita gegrilde groente en hummus en een pita met gerookte zalm en dragon

Eetbar de Wagon
Burgemeester Brokxlaan 1041, Tilburg

Tekst: Aukje van Rossum
Fotografie: De Wagon

 

Wil je naast deze Gespot ook de nieuwste Gespot’s lezen in koffieTcacao magazine? Klik hier voor een abonnement!

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT