Al is het de mooiste koffie ter wereld, gezet met een vieze espressomachine smaakt die alsnog scherp, bitter en metalig. Extreem goed de espressomachine schoonmaken is daarom belangrijk. Vooral de binnenkant van de espressomachine; alle onderdelen die met water, melk of koffie in aanraking komen, moeten schoon blijven. Wat, hoe en hoe vaak je jouw espressomachine precies schoon moet maken vertellen we je in 5 stappen!
Espressomachine schoonmaken
1. Ontkalk het water met een filter
In het water waarmee we koffie zetten, zit kalk. Dat is belangrijk voor de smaak van de koffie. Te veel of te weinig kalk is slecht voor de smaak én de machine. Behandel het water voordat het de espressomachine ingaat, door een speciaal kalkfilter op de waterslang van je espressomachine te plaatsen of door het water met behulp van een filterkan, zoals die van BRITA of BWT, te ontkalken. Machines met een thermoblok of enkele boiler zijn eenvoudig te ontkalken. Gebruik nooit (schoonmaak-)azijn, maar kies altijd voor een speciale espressomachineontkalker. Azijn kan de meeste espressomachines beschadigen, waardoor lekkage kan ontstaan.
2. Zetgroep blindfilteren
Meestal is de zetgroep voorzien van een bajonetsluiting. Een perfecte plek voor vet en prut om zich aan te hechten en op te hopen. Er zijn speciale borsteltjes om de zetgroep schoon te maken, maar vaak werkt een microvezeldoekje het best. Ook de binnen- en buitenkant van de douchekop en de ruimte waar de rubberen afdichtring zich bevindt, zijn beruchte vuilophoopplekken.
Blindfilteren
Veel systemen zuigen na het zetten van de espresso een klein beetje koffie de machine in. De vetten in de koffie hechten zich aan de leidingen. Die kun je alleen met blindfilteren schoonmaken.
Vervang het normale filterbakje voor een bakje zonder gaatjes of plaats een rubberen stop in het normale filterbakje. Hier gaat wat koffievetoplosser in. Door de machine een aantal keren druk op te laten bouwen, zuigt de machine water met het schoonmaakmiddel naar binnen.
Het is van vitaal belang om naderhand goed na te spoelen met schoon water. Hoe vaak je moet blindfilteren, is sterk afhankelijk van hoe vaak en intensief de machine gebruikt wordt, het systeem van je machine en de koffie. Dit kan variëren van iedere 30 shots tot een keer per dag. Over het algemeen kun je stellen dat wanneer de binnenkant van je douchekop schoon is, je voldoende blindfiltert.
Vergeet niet om na het blindfilteren tenminste twee shots espresso te zetten die je weggooit, omdat de koffie anders wrang zal smaken. Tussen de bedrijven door blindfilteren zonder koffievetoplosser is overigens ook een goed idee. Bij hoge kwaliteiten koffie is iedere tien tot vijftien shots echt geen overbodige luxe.
Ben je op zoek naar een fijne espressomachine? Zoek niet verder! Binnen ons aanbod van Sage espressomachines vind je de best beoordeelde espressomachines voor thuis.
3. Filterdragers
Ook in de filterdrager met daarin het filterbakje hopen vuil en vet zich op, dus vergeet niet: ook dit onderdeel van de espressomachine schoonmaken. Onbeschadigde filterdragers met een tefloncoating en rvs filterdragers zijn eenvoudig met een doekje en borsteltje schoon te maken.
Overige filterdragers vragen wat meer aandacht. Laat ze een tijdje in hetzelfde koffievetoplosmiddel weken om de zwarte vetlaag kwijt te raken. Zo verwijder je ook de aanslag in de pootjes van de filterdrager. Gebruik bij rvs en met teflon beklede filterdragers nooit een schuursponsje. Filterbakjes regelmatig schoonmaken is belangrijk, want na verloop van tijd raken ze dermate verstopt dat reinigen niet meer mogelijk is.
4. Leeg de lekbak
Heeft je espressomachine een vaste afvoer, dan is het belangrijk ook het opvangbakje onder je lekbak regelmatig te legen en de leiding door te spoelen met koffievetoplosser. Haal bij hardnekkige verstoppingen een trekveer door de afvoer.
5. Reinig de stoompijp
De gaatjes van de stoompijp kunnen verstopt raken door melkresten of kalk. Schroef de stoomtuit van je machine en prik de gaatjes door. Leg een reserve afdichtring klaar voor het geval deze na opnieuw monteren niet meer lekvrij afdicht.