Faemina espresso machine

Faemina espressomachine

Elke editie test en bespreekt koffieTcacao een machine, van koffiemolen tot volautomaat. In koffieTcacao 43 lag de Faemina op de testbank.

Gewicht: 3,52 kg
Formaat: b 377,3 mm x d 54,1 mm x h 413,4 mm
Vermogen: 1900 Watt
Aansluiting: reservoir of waterleiding
Waterfilter: aanwezig in reservoir
Voor wie: thuis, kantoor, retail
Kleur:
koper, aluminium, zwart, wit en geel
Prijs: vanaf €5.929

Faemina espresso machine

Faemina espressomachine

De Faemina van fabrikant Faema is de moderne opvolger van de gelijknamige machine uit de jaren vijftig. En het woord ‘modern’ is deze machine meer dan waard. Ongeveer alles is in te stellen, gemakkelijk via de app of handmatig via de knoppen op het menu. Voor het eerst kun je ook filterkoffie zetten met een espressomachine.

Het waterreservoir van de Faemina zit aan de voorkant. De machine meldt niet dat het water op is en kan midden in een shot of filterproces stoppen. Zelfs als er nog zeker een halve liter
water in zit. Gelukkig is aansluiten op de waterleiding ook mogelijk.

Uniek aan de Faemina is de mogelijkheid om filterkoffie te zetten. Hiervoor plaats je jouw favoriete zetmethode, bijvoorbeeld een V60 of Kalita, onder de zetgroep en stel je de gewenste temperatuur, aantal milliliters, blooming- en doorlooptijd in. Natuurlijk ontstaat er altijd iets meer channeling dan wanneer je met de hand opschenkt, maar het water komt redelijk goed verdeeld uit de douchekop.

Je kunt een kannetje van maximaal 400 milliliter kwijt onder de zetgroep. Ga je over op espresso dan kun je het lekblad een niveau hoger zetten. Ook bij het zetten van een espresso kun je de machine laten bloomen. De Faemina maakt het koffiebed al een beetje nat, wat de koffie meer ‘opent’ voor verdere extractie. Een wat donkerder gebrande koffie met blooming en pre-infusie wordt al snel te bitter.

Pak je een lichter gebrande koffie, dan voegt de pre-infusie veel diepte toe aan de smaak. De blooming functie voegt aan de espresso wat minder toe. De dubbele boiler maakt het mogelijk tegelijk espresso te zetten en op te schuimen. De stoompijp heeft drie standen: flush, een 50% en 100%. De 50% stand is erg prettig als je in een klein kannetje voor één cappuccino wilt opschuimen zonder dat de melk over de rand kolkt. Er komt wel relatief veel condens uit de stoompijp.

Faemina KBG Select: plussen

  • Filterkoffie met je espressomachine
  • Dubbele boiler
  • Volledig instelbaar met app
  • Waterreservoir aan de voorkant
  • Meer standen voor opschuimen
  • Spelen met blooming en pre-infusie

Faemina: Minnen

  • De vele functies goed gebruiken, vraagt wel om wat koffiekennis
  • Extractie stopt als het water ‘op’ is
  • Veel condens uit de stoompijp

Conclusie 

Deze machine kan erg veel. Dat vraagt om goed gebrande koffies en veel zin om te experimenteren om er het maximale uit te halen.

 


Op zoek naar een nieuwe espressomachine? Je vindt een overzicht van onze espressomachines in de koffieTcacao webshop

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die sterk van elkaar verschillen in smaak en cafeïnegehalte. Ontdek meer verschillen en de herkomst van deze koffiebonen.

De Benelux heeft er de laatste jaren weer een tal van koffie hotspots bij gekregen. Van Den Haag tot Haarlem en van Amsterdam tot Antwerpen: bij deze nieuwe zaken staat de koffie klaar!

De Italiaanse Cimbali Group staat met hun prachtige espressomachines op The Amsterdam Coffee Festival. We spraken met Sales Director Josep Feixa over de toekomst van de koffiebranche.