Fazenda Salto | groene koffie-importeur Sucafina

Fazenda Salto van Sucafina: groene koffie met een hoofdletter G

De toonaangevende groene-koffie-importeur Sucafina Specialty zet deze maand de Fazenda Salto in de online etalage. De Braziliaanse familieboerderij heeft al 70 jaar oog voor duurzaamheid en voldoet nu als een van de eersten aan Sucafina’s nieuwe IMPACT-norm. Groener krijg je het niet!

Hoewel koffieproductie in Brazilië vooral bekend staat om haar grootschaligheid, staat er een nieuwe generatie koffieboeren op, die gericht is op kwaliteit en duurzaamheid. De familie Araujo Reis van Fazenda Salto is één van de kartrekkers van deze nieuwe groep producenten, die het koffielandschap van Brazilië verandert.

Al 70 jaar lang zijn sociale- en milieuverantwoordelijkheid speerpunten van het bedrijf in Carmo de Cachoeira, een regio in Minas Gerais: één van de grootste koffieproducerende regio’s van Brazilië. Vandaag de dag staat Fabio Araujo Reis aan het roer van de boerderij, die 800 hectare beslaat. In lijn met het werk van zijn voorouders focust hij op duurzaamheid rondom koffieproductie. Met trots heeft hij dan ook als één van de eerste boerderijen de IMPACT-keuring, een nieuwe norm voor verantwoord inkopen van Sucafina, op zijn naam geschreven. 

Fazenda Salto van Sucafina: groene koffie met een hoofdletter G

Het nieuwe IMPACT keurmerk van Sucafina

Sucafina lanceerde het nieuwe programma voor verantwoord inkopen, IMPACT, omdat zij geloven dat de toekomst van koffie hand in hand moet gaan met goede zorg voor mensen, bescherming van de natuur en inverstering in koffieboerderijen. Met IMPACT wil de groene-koffie-importeur dat alle partijen in de keten, van boer tot branderij, kunnen profiteren op een manier die eerlijker en duurzamer is. IMPACT omvat 80 sociale, ecologische en economische indicatoren, gemodelleerd naar de Sustainability Reference Code van het Global Coffee Platform, waardoor ze makkelijk te vergelijken zijn met andere verificatie programma’s.

Richtlijnen voor duurzame producenten

Om de stempel “duurzaam geproduceerd” te ontvangen, moeten boeren volgens de richtlijnen van IMPACT voldoen aan 10 verplichte cruciale indicatoren, zoals geen kinderarbeid, schoolrecht voor kinderen en geen gebruik van verboden pesticiden. Daarnaast moeten ten minste de helft van de 70 verbeteringsindicatoren gehaald worden. Om het keurmerk te behouden, moeten boeren deze score bovendien blijven verbeteren. Dat maakt IMPACT uniek! Met de premie die producenten ontvangen, kunnen ze nieuwe stappen zetten in hun verduurzaming en hogere prijzen ontvangen. Alle IMPACT-gecertificeerde koffie is volledig traceerbaar tot op het niveau van de boer. Toeleveringsketens worden om de drie jaar door een derde partij gecontroleerd. 

Fazenda Salto van Sucafina: groene koffie met een hoofdletter G

Nog meer impact voor Fazenda Salto 

Voor de familie Araujo Reis is de samenwerking met Sucafina en het verkrijgen van het IMPACT-keurmerk een natuurlijke uitbreiding van hun bestaande focus op de sociale en milieuaspecten van koffieproductie. IMPACT ondersteunt de familie bij het behoud van het natuurlijke ecosysteem, het creëren van een veilige en menswaardige omgeving voor werknemers en het waarborgen van een veilig en ethisch voedselsysteem voor consumenten. Lees hier hoe de familie bijvoorbeeld onderdak en scholing biedt aan haar werknemers en hoe ze onder andere 400 hectare aan beschermd natuurlijk bosgebied onderhouden.

Meer weten over Fazenda Salto of het IMPACT-programma van Sucafina? Kom langs bij Sucafina’s stand (T14, T15 en T19) tijdens The Amsterdam Coffee Festival van 30 maart – 1 april. Tip: bezoek ook de cuppingsessies op donderdag en vrijdag en mis de kans niet om koffieproducent Carlos Pola uit El Salvador te ontmoeten!

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.

Met de workshops van Cupp til je jouw (thuis)barista skills naar een hoger niveau. We gingen met de Utrechtse koffiebar in gesprek over hun workshops.

De WDT-tool wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager.