Wat is Flash Brew koffie?

 

Bij een flash brew wordt de koffie warm gezet en vervolgens zo snel mogelijk over ijsblokjes geschonken, waardoor hij in één klap afkoelt. Zowel filterkoffie als espresso kan de basis zijn van een flash brew. Filterkoffie wordt gezet op een kan gevuld met ijs. Espresso wordt na het zetten direct in een glas met ijs gegoten.

Zettijd

<5 minuten

De kenner

Stijn Braas is barista en bedrijfsleider bij Coffeecompany Oosterdok in Amsterdam. Sinds vorige zomer staat de flash brew bij hen op het menu. “Deze methode is volgens mij dé manier om zwarte ijskoffie te maken”, aldus Stijn. “Een goed gezette flash brew is fris, zoet en helder en brengt het karakter van specialty coffee mooi naar voren. Flash brew werkt erg goed met koffies uit Kenia en Ethiopië. Koffies met wat donkere smaken hebben de neiging te weinig zoet over te houden.”

“Door heet te zetten en zo snel mogelijk terug te koelen, komt er een breder scala aan smaken in je kopje. Dat is wat mij betreft het grote voordeel ten opzichte van koud gezette koffie. De unieke smaakeigenschappen van de koffie worden veel beter geëxtraheerd én blijven overeind. Je drinkt de ijskoffie immers versgezet. Als koffie langer staat, gaan houttonen overheersen. Zowel cold brew als Dutch coffee hebben daarom de neiging om houterig en droog te worden en smaken af te vlakken. Daarbij, koud water extraheert nu eenmaal minder en anders dan heet water.”
Bij Coffeecompany betekent flash brew een gekoelde filterkoffie. Stijn: “Er zijn geen wezenlijk andere instructies dan het juist zetten van een hete koffie en deze zo snel mogelijk koelen. Je zou een aanpassing kunnen doen in de dosering van koffie om te compenseren voor de lagere sterkte vanwege smeltend ijs. Je kunt iets meer koffie gebruiken en die langer laten extraheren.”

LEES OOK ALLES OVER:  DUTCH COFFEE    COLD BREW


Serveren

Wat Stijn betreft is er maar één manier om flash brew te drinken: puur en direct uit de Aeropress. Afgelopen zomer geëxperimen- teerde hij wel met bijvoorbeeld een schijfje citroen in een gewassen Ethiopië. “Dit verhoogt de aciditeit waardoor de brew frisser wordt. Omdat je minder zoet proeft in koude drankjes, zou je een beetje suikersiroop kunnen toevoegen.”

Proberen?

“Flash brew is tegenwoordig iets vaker te vinden in koffiebars in Nederland en België. Het komt nog wel vaak voor dat ijskoffie’s gecombineerd worden met melk, bijvoorbeeld een iced latte. Ik denk dat koude koffie in het algemeen steeds populairder gaat worden. Welke methode de meeste adepten gaat krijgen is nog onzeker. De flash brew is in ieder geval een heerlijk licht alternatief op alle milkshake- achtige ijskoffies. De toekomst zal uit- wijzen of onze favoriete ijskoffie ook die van onze klanten wordt!”

Flash Brew Thuis maken

Flash brew is ook makkelijk thuis te maken. Bij het maken van deze ijskoffie komen alleen een filter-zetmethode en ijsblokjes kijken. Om het te maken zet je op je eigen manier filter koffie, maar in plaats van het in een lege kan te laten druppelen, laat je de koffie over ijsklontjes lopen. Hierdoor koelt de koffie meteen af. Maar zorg er wel voor dat je genoeg ijs hebt, afhankelijk van de hoeveelheid die je zet.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT