Formocha – Amsterdam

 

Je stapt een andere wereld in, als je Formocha in Amsterdam bezoekt. Ondanks het strakke interieur waan je je in China. De geur, de muziek en de vriendelijke ontvangst.

Je kunt er terecht voor een kopje thee dat op traditionele wijze voor je wordt gezet maar de meeste mensen komen om losse thee voor thuis te kopen. “Mensen komen voor de kwaliteit van mijn thee. Mijn klanten zijn echte fijnproevers en opvallend genoeg vooral mannen!” Je vindt in de winkel gemiddeld 40 soorten thee. De duurste: de beroemde Chinese ‘Golden Chun Mei’ van €170,- 
per 100 gram.
Eigenaresse Amanda Yiu komt oor-spronkelijk uit Hong Kong en woont 
28 jaar in Nederland. Haar vader komt uit een regio in China die bekendstaat om haar rijke theecultuur ‘Kung Fu Cha’. “Mijn vaders stad verbouwt al meer dan 800 jaar thee voor de koninklijke familie. Ik leerde van kleins af aan al over de theecultuur. We dronken thuis alleen maar water en thee.”

Thee-expert

Vanaf 1996 had Amanda een kapperszaak in een zijstraat van de Haarlemmerdijk. In 2006 begon ze twee deuren verder haar theezaak. “Daarvoor heb ik vijf jaar lang gereisd, plantages bezocht en thee bestudeerd. Ik heb meer dan 200 Chinese boeken over thee gelezen. De meeste zijn onderzoeken van Chinese universiteiten.”
In juli verhuisde ze Formocha naar de Brouwersgracht. Naar een prachtig hoekpand, met grootse ramen. Sinds de verhuizing verkoopt Amanda niet alleen thee, maar organiseert ook maandelijks thee-evenementen. Ze geeft seminars en lezingen in Nederland en daarbuiten. Maar je kunt ook gewoon binnenlopen voor een echt Chinees theeritueel.

 


Theesoorten: groene, zwarte, Oolong, Pu Erh, witte, gele en bloementhee uit China en Taiwan


Formocha 
Eerste Looiersdwarsstraat 28 | Amsterdam, Nederland
formocha.nl

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT