FUKU | Amsterdam

 

Op de bar van fuku prijkt het afscheidscadeau van mentor Henk Langkemper: een zeldzame La Marzocco Mistral.

Het was weer een beetje beginnen te kriebelen. Maar of het nou zo verstandig was bovenop een draaiende koffiebranderijen de voorbereiding van het WBC óók een nieuwe koffiebar te beginnen? Lex Wenneker (32) kan er inmiddels om lachen. Hectisch was het zeker. Slechts één conclusie is gerechtvaardigd: het was het waard. Een tweede plek voor een Nederlander op de wereldkampioenschappen van juni 2018, dat was niet eerder vertoond.

Live feedback

Nu staat de wedstrijdbarista in ruste achter zijn zeldzame 3-groeps La Marzocco Mistral met pre-infusie. Een afscheidscadeautje van zijn mentor en trouwe sponsor Henk Langkemper, eigenaar van Espresso Service West. Daar, aan de Bos en Lommerweg, opende Lex afgelopen september Fuku samen met compagnon Dylan Sedgwick. “We kregen geen live feedback op onze koffie”, motiveert hij. “Daarom wilden we een plek waar mensen zien wat we doen.”


Meer leuke zaken in Amsterdam ontdekken? Lees dan ook het artikel 5x nieuwe koffie hotspots Amsterdam onderaan dit artikel.


Aan zijn stand verplicht

Fuku – Japans voor ‘geluk’ – is behalve koffiebar vol jaren ’50 Friso Kramer meubilair een etalage van hun eigen branderij Friedhats. Op de twee molens staan regelmatig wisselende door henzelf gebrande bonen. Vijf verschillende koffies zijn met zwarte sti􏰁ft op de wit betegelde muur geschreven, waaronder een gewassen Colombia (sudan rume) en een natural Ethiopië (ambela). Lex vertelt bezoekers graag over origines, smaken, zetmethodes en brandprofielen. Dat is hij aan zijn stand verplicht, vindt hij.
De zaak is voorzien van een door de twee eigenaren gebouwde bar. Het artwork is van Ivo Janss, wiens hand ook verantwoordelijk is voor het Friedhats artwork op onder andere de apothekerspo􏰀en waarin de gebrande bonen worden verkocht. Achter is een tuin met terras waar, anders dan de metershoge coniferen doen vermoeden, in de zomer een flink zonnetje binnenvalt. Behalve koffie en thee schenkt Fuku een kleine selectie speciaalbieren en wijnen. Een nieuwe uitdaging. “Daar weten we vooralsnog iets minder van, maar we kunnen erg goed proeven”, aldus Lex. “Alles wat op de kaart komt, moet lekker en zo goed mogelijk zijn.”

 

FUKU
Bos en Lommerweg 136
Amsterdam


Machine: 3-groeps La Marzocco Mistral en een 1-groeps Slayer V3
Molen: Anfim Super Caimano 2 en een Mahlkonig EK 43
Koffie: uit eigen branderij Friedhats 
Melk: van De Groene Griffioen, via More than Milk Amsterdam
Thee: wisselend, nu Monkey Chief
Taart/koek: bananenbrood, worteltaart
Ontbijt/Lunch: kleine kaart met granola/yoghurt en boterhammen met kaas of jam


Tekst Maurice Geluk, Fotografie Eva Broekema

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT